INSIDER

Csövestanya lett a II. János Pál pápa tér, borzasztó állapotok a Nyóckerben

Bokorban alvó hajléktalanok, húgyszag, szemét – mindennapos látvány ez már a VIII. kerületi II. János Pál Pápa téren. Tehetetlenek a környéken élők.
  • Szerző: Ripost

Elképesztő állapotok uralkodnak a belváros szívében, csövestanya lett a közparkból. A helyiek megelégelték az áldatlan állapotokat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ha kimegyünk a II. János Pál pápa térre, bármerre is nézzünk, hajléktalant látunk. A tér minden sarkába, még a metrómegálló elé is beköltöztek. Ahogy jön a jó idő, egyre többen jelennek meg. Bekuckózták magukat a padok sarkába, a bokrok tövébe, otthonosan mozognak a környéken. Még kikerülni sem lehet őket.

„Nem mindig jövök át a téren, inkább átmegyek a másik oldalra, a járdára, és ott megyek tovább. Pedig szívesen sétálnék a parkban, de nem lehet ezekkel mit csinálni. Amikor jó idő van, ott fekszenek a sövény mellett” – mondta a tér közelében lakó nő a -nak. Elpanaszolta, hogy egyszer csúnyán rászólt egy hajléktalan. „Mit kujtorogsz itt, te vén k*rva?!” – rivallt rá a téren fetrengő egyik hajléktalan, nagyon megijesztve az idős nőt. Azóta figyel arra, hogy nagy ívben kikerülje őket, nehogy megint belekössenek.

„Szörnyű, nem is tudok erre más kifejezést, szörnyű” – méltatlankodott egy másik nő. „Ezt a gyönyörű parkot miért engedik tönkretenni?” – tette fel a kérdést jogosan. „Van hatóság, gondjukat viselnék egy otthonban, miért nincsenek ott? Ez a kormány gondoskodik, de a főpolgármesternek is kellene csinálnia valamit. Ha mást nem, utasítani” – magyarázza. „Tarlós megoldotta, hogy nem lehetett a téren lenni. Az a helyes. A Karácsony polgármesternek is ez lenne a dolga. Legalább utasításba adhatná, hogy tegyenek rendet” – méltatlankodott a padon alvóra mutogatva.

Sokan mondják, nem csak az a probléma, hogy belakták a teret, de piálnak is, részegen pedig hangosan kiabálnak, csövestanya az egész tér. Egy másik környékbeli szerint a közterületesek és a rendőrök is tehetetlenek. Elmesélte, hogy szemtanúja volt egy jelenetnek, amikor igazoltatás után a bokorban végezte a dolgát a hajléktalan, hiába szólt rá a rendőr.

A helyiek egyetértenek abban, hogy a régi vezetés jobban figyelt a hajléktalanokra, többet ellenőriztek a közteresek. Szívesen kiülnének ők is a térre, beszélgetnének a padokon ülve, de sajnos nem tudják használni a lakóhelyük közelében lévő szép teret. Nem csak a látvány lehangoló, de biztonságban sem érzik magukat.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere választási programjában szerepelt a hajléktalankérdés megoldása, de megválasztása óta mindössze egy ezzel kapcsolatos intézkedéséről tudunk: hajléktalanszállót akart nyitni a városháza műemléknek nyilvánított épületében, amit a műemlékvédelmi hatóság nem engedélyezett. Az egész országban tilos az utcán lakni 2018. október 15-e óta, a kormány megteremtette a jogi feltételeit annak, hogy a hajléktalanokat megfelelő gondoskodás mellett az utcáról ellátó központokba lehessen terelni. Elegendő éjszakai szálláshely és nappali melegedő van – tisztálkodási és étkezési lehetőséggel.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Kókusztekercs: ezentúl csak így készítem!
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?