INSIDER

Csökkenő ellenanyagszint miatt aggódva keresték Karikó Katalint, ezt válaszolta

Három hónap alatt egyharmadával csökkent a magyar nő szervezetében az ellenanyagszint. Karikó Katalin írásban válaszolt a megkeresésére.
  • Szerző: Ripost

Karikó Katalin, akinek kulcsszerepe volt a Pfizer-BioNTech Covid elleni oltás megvalósulásában, gőzerővel dolgozik az mRNS-kutatásokon, ugyanakkor igyekszik időt szakítani és válaszaival segíteni az egészségükért aggódó, tőle tanácsot kérő embereknek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Tisztelt Professzor Asszony – Kedves Katalin! Márciusban írtam, hogy én átestem a betegségen, 2020. november 13-tól, december 14-én lett először negatív a tesztem. Négy hétig voltam otthon. Voltak tüneteim, a fáradság, fulladás sajnos még mindig előfordul. Március 25-én megnézettem a SARS-CoV-2 spike specifikus IgG antitest /CMIA (Abbot) szintet, melynek eredménye 513,3AU/ml (pozitív). (...) Nos, a mostani eredményem 313,4 AU/ml.(...)”

– írta T. D-né Lenke, aki többek közt arra volt kíváncsi, hogy védett-e annyira, mintha vakcinát kapott volna?

Fotó: MTI

A magyar kutató megnyugtató válaszára nem kellett sokat várni.

„Lenke, védve vagy, nyugodjál meg! 6 hónap alatt kb. 90%-kal csökken majd az ellenanyagszint, de még akkor is védve leszel, sőt akkor is, ha már nem mérhető, mert ha már egyszer kimutatható volt az ellenanyag, akkor az azt termelő B sejtek memória verziója benned kering és ha jön a vírus, akkor újra termel ellenanyagot.” – írja a közösségi oldalán feltett kérdésre Karikó Katalin.

Mint arról a nemrég beszámolt, a neves virológus, Kemenesi Gábor a neves Nature szakmai folyóiratban megjelent tanulmány kapcsán ragadott billentyűzetet. A fertőzést, illetve a fertőzés utáni mRNS-vakcinát (Pfizer-BioNTech, Moderna) követő adatokat vizsgáló friss kutatásból a következőket emelte ki Kemenesi:

„A betegségen átesettek 93 százalékánál 12 hónap után is fennáll a vírus megkötésének képessége, melyet a vakcinálás nagyságrendekkel (IgG mennyiség tekintetében harmincszorosára, neutralizációs képesség szempontjából pedig ötvenszeresére) meg is növel. A tanulmány által vizsgált immunsejtek (RBD-specifikus memória B sejtek) mennyisége a természetes fertőzésen átesettek körében 12 hónap után némileg csökkent (1,35x mértékben), míg az erre oltást kapók körében jelentősen nőtt (8,6x mérték). Az oltás tehát a vírus elleni védekezésünk arzenálját az immunsejtek szintjén mennyiségileg is segíti. Akik átestek a fertőzésen és oltásban is részesültek, a tanulmány szerint a mutánsok széles skálája ellen, hosszútávon védettek lehetnek – ez azt jelentheti, hogy a vakcinák új variánsokhoz történő módosítását sem kell túl gyakran elvégezni. A tanulmányban ezt az Alfa, Béta, Gamma és Iota variánsokkal erősítették meg.”

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?