INSIDER

Jólesne egy jó pofa cseh sör a forró prágai nyárban? Ezt kell tudnod a beutazásról

Az országba szinte teljesen visszatért az élet, a magyarok bátran vehetik az irányt a cseh határ felé, de pár dolgot előtte azért érdemes elrendezni.
  • Szerző: Ripost

A magyar kormány sorra köti a kétoldalú megállapodásokat a koronavírus sújtotta országokkal. Május 15-e óta a cseh vezetés egy sor intézkedéssel enyhítette a határátlépést a magyaroknak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Regisztrálni kell

Mielőtt bepakolunk a bőröndbe és útnak indulunk, az országba való belépéshez előzetes regisztráció szükséges. Az elektronikus regisztrációt cseh vagy angol nyelven kell kitölteni.

Ez kell a karanténmentességhez

A megállapodásnak köszönhetően Csehország teszt- és karanténkötelezettség-mentesen engedi be a magyarokat. Az országhatárt csak akkor léphetik át a magyarok, ha a három dokumentumból legalább eggyel rendelkeznek: védettségi igazolvánnyal, korábbi Covid-betegséget igazoló dokumentummal, a 18 évnél fiatalabbak pedig 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy 24 óránál nem régebbi antigén teszttel. Mindhárom igazolás esetén karanténkötelezettség nélkül lehet az országban tartózkodni.

Csehország

Fotó: illusztráció/pixabay.com

Az oltás után várni kell az indulással

Csehország az összes Magyarországon engedélyezett oltást elfogadja. Az első oltás beadása után még nem fürödhetünk a cseh napfényben, csak 22 nappal később, s akkor is legfeljebb 3 hónapig tartózkodhatunk az országban. Más a helyzet az egy dózisos vakcinákkal, és a második oltást megkapott magyarokkal: ők 9 hónapig tervezhetik a cseh vakációt az első dózis beadásától számítva. Aki átesett a koronavíruson, az első pozitív teszt óta eltelt 14. naptól a 180. napig lobogtathatja az igazolását. Ezt bármelyik Magyarországon regisztrált orvos igazolhatja, feltétel, hogy szerepeljen azon az orvos neve, aláírása, pecsétje és telefonszáma is.

Nyitva vannak az ajtók

Csehország hasonlóan jól áll az enyhítésekkel mint mi, ezért lényegében minden szolgáltatás elérhető. Érdemes bekészíteni a magyaroknak a védettségi igazolványt vagy Covid-betegséget igazoló dokumentumot, mert csak ezekkel vehetik igénybe az éttermi és egyéb szolgáltatásokat. Aki PCR- vagy gyorsteszttel érkezik, nem tud beülni egy kávéra és a cseh strandokat sem látogathatja.

Kötelező a maszk

Aki Csehország felé veszi az irányt, készítsen be FFP2-es maszkot. Az országban kötelező a maszkviselés.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?