INSIDER

Így nyerészkednek a csalók a járványon

Hamis negatív tesztek, kamu oltási előjog, álhírterjesztés – Egyre több a koronavírussal kapcsolatos átverés. Míg tavaly a maszk volt a sláger, idén a csalások zöme már a vakcinával kapcsolatos. A Metropol összeszedte a legnagyobb megtévesztéseket.

A kiberbűnözők gyorsan reagálnak a világ aktuális történéseire és pillanatok alatt felismerik, hogyan húzhatnak hasznot azokból. Nem véletlen, hogy amikor tavaly márciusban beköszöntött a járvány, rögtön napvilágot láttak a vírussal kapcsolatos álhírek, és rövid időn belül a csalók is megjelentek. Gyanús linkek, csatolmányok érkeznek a telefonunkra, számítógépünkre, hackerek próbálnak profitot kovácsolni a vírus iránti kíváncsiságból és a járvány miatti aggodalomból.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Szinte bármivel átverhetik az embert, ami a járványhoz kapcsolható (Fotó: Pixabay)

Arcmaszkokat árult a kamu webshop

Az elmúlt hónapokban számos átverés a COVID-19 járványból próbált hasznot húzni. A bűnözők általában vagy az egészségügyi hatóságok tagjainak adták ki magukat, vagy olyan védőfelszereléseket kínáltak eladásra, amelyekből éppen hiány volt. Az ESET kiberbiztonsági szakértői például olyan átverést azonosítottak tavaly márciusban Magyarországon, melynek során arcmaszkokat kínáló hamis webshopokkal, illetve kéretlen levelekkel támadták a felhasználókat.

Oltási előjogot ígértek pénzért cserébe

Idén a legújabb átverések már a vakcinával kapcsolatosak, tömeges terjedésük miatt az Interpol és az Europol is riasztást adott ki. A bűnözők kéretlen üzeneteikben a személyes adatok és banki azonosítók megadása után a várakozási listán való előrébb jutást, vagy akár felár ellenében azonnali oltóanyagot ígérnek. Január végén egy álorvos és segítője próbált meg átverni egy idős asszonyt és lányát Tápiószőlősön. A csalók azt állították, hogy a koronavírus elleni oltásért fizetni kell, sőt, ha nem oltatják be magukat, büntetést is kaphatnak. A két megriadt nő rögtön átadott 40 ezer forintot, a „doktor” szerint ugyanis személyenként 20.000 forinttal rendezni lehet a helyzetet és így, hogy fizettek, még betegszállítást is intéz nekik. A bűncselekmény gyorsan a hatóságok tudomására jutott, így február elején előállították a páros mindkét tagját.

Több mint 100 ezer forintért árulnak kamu teszteket

Egyre több hamis negatív PCR-tesztet árulnak illegálisan azért, hogy „megkönnyítsék” az EU-n belüli utazást – erre az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) hívta fel a figyelmet. Hamis teszteket foglaltak le több nemzetközi repülőtéren, köztük Spanyolországban, Nagy-Britanniában, és Franciaországban is. Egy írországi bűnszervezet tagjai pedig olyan telefonos alkalmazást hoztak létre, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók saját kezűleg hamisíthassák a teszt eredményeit. Egy ilyen teszt akár 300 euróba, vagyis 107 ezer forintba is kerülhet. Tavaly decemberig az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága több mint 275.000 világjárványhoz kapcsolódó csalásról és személyazonosság-lopásról kapott bejelentést. Az áldozatok összesen 211 millió dollár (körülbelül 63 milliárd forint) elvesztését jelentették.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?