INSIDER

Csak pár nap maradt: a legdurvább rovarinvázió még csak most jön

Ellepték a poloskák az erkélyeket és a lakásokat. A rovarirtó cégek nem vállalják az irtást, de jól működő házi praktika sincs igazán, így marad a szúnyogháló és a vécén lehúzás…
címkék:
  • Szerző: Ripost

Egyre több a poloska a lakásokban, akár csak a résnyire nyitott ablakon és erkélyajtókon is könnyen bejutnak bárhova, utána úgy kell összevadászni őket a szobákból.

Már a városokat is ellepik

„Napok óta egyre több helyen látom őket, az erkélyről már bejöttek a lakásba is. Most épp a fürdőszobából és a nappaliból dobom ki az ablakon a poloskákat, de már kezdem unni a szélmalomharcot, hogy folyton visszajönnek ezek az utálatos rovarok”

– panaszolta lapunknak a Budafokon élő Gulyás Viktória, aki le is fotózta a lakását ellepő poloskákat. Az óbudai panelokban is gondot okoznak a pofátlan betolakodó rovarok. Míg napközben a napon süttetik magukat az erkélyeken és az ablakoknál a poloskák, addig estére visszahúzódnak az apró résekbe, így átvészelve a hűvösebbet.

Viktória fürdőjében folyamatosan előbújnak a poloskák.

 

Gyümölccsel jöttek Ázsiából az új fajok

„4-5 éve hozhatták be az országba egy-egy gyümölcsszállítmánnyal Ázsiából, Amerikából és Afrikából a barna színű márványos poloskát és a zöld vándorpoloskát, azóta pedig hozzászoktak az itteni körülményekhez. Hazánkban nincs természetes ellensége, ezért semmi sem gátolja a szaporodásukat és jelenlétüket. Bár 1-2 madár bepróbálkozik velük, de a kellemetlen ízük miatt nem válnak a madarak kedvenc eledelévé. A poloskáknak szaga is van, ha veszélyben érzik magukat, akkor édeskés, kellemetlen szagot árasztanak, akkor meg pláne büdösek lesznek, ha agyonnyomják őket” – magyarázta lapunknak Sár József entomológus, majd hozzátette: – Szerencsére nem csípnek és nem is harapnak, egyszerűen csak büdösek.

Barna márványos poloska Fotó: 123RF

 

A meleg miatt tartósan megtelepedtek

Sár József rovarszakértő szerint bár már sok a rovar, még az elején vagyunk az igazi poloskaáradatnak. Ráadásul az időjárás is kedvez a rovarnak, a meleg nyarak és viszonylag enyhe telek nem pusztítják el őket. Kérdéses, hogy egy hidegebb tél miként hatna a poloskákra.

„A poloskák nyár végétől jelen vannak, őszre ivarérettekké válnak. Egészen addig repkednek, amíg találnak élelmet, például gyümölcsöket, vagy megjön az első éjszakai fagy, de az enyhe téli hónapokat is könnyen áttelelik” – magyarázta lapunknak a szakértő.

 

Nem vállalják az irtást

A megkeresett telefonon több, irtással foglalkozó céget is, ám nagy részük nem vállalja a mezei poloskák irtását, csupán az ágyi poloskák miatt lehet őket riasztani. Mint mondták, ha néhány példányt sikerül is kiirtani, jönnek helyette másik poloskák rövid időn belül, így nem látják értelmét a benti irtásnak. Amelyik cég pedig mégis igent mondott az irtásra, azok sem garantálták, hogy hatásos lenne a poloskamentesítés, ugyanis csak épp a szobában lévő egyedek pusztulnának el.

Zöld vándorpoloska Fotó: 123RF

 

A házi praktikák alig segítenek

Amint veszélyben érzi magát a poloska, kellemetlen édeskés szagot kezd árasztani, ha pedig összenyomjuk vagy eltapossuk, akkor sem marad el a bűzfelhő. Akár percekig is kellemetlen szag lesz a lakásban. A rovartani szakember szerint az egyetlen igazán működő megoldás, ha összeszedjük a lakásban lévő poloskákat – lehetőség szerint zsebkendővel vagy papírtörlővel – és azokat vagy kiengedjük a szabadba, vagy agyonnyomjuk őket – esetleg lehúzzuk a vécén. Persze vannak különböző, neten terjedő házi praktikák is. Ezek szerint az ablakpárkányokat és az erkélyküszöböt érdemes bekenni különböző, otthon is összekotyvasztható szerekkel, ám a hatásuk nem bizonyított.

 

A szamurájdarázs számolhat le a poloskákkal

Bár itthon egyelőre nincs olyan állat, amely veszélyes lenne a poloskákra, van remény! Egy másik invazív faj már betört Európába. Az eredetileg Ázsiából származó szamurájdarázs a poloska petéibe teszi a sajátjait, amelyek a fejlődés során a poloskapetéket falják fel. Az első szamurájdarázs-példányok már megjelentek Franciaország és Olaszország bizonyos részein – reménykedjünk, hogy hozzánk is jönnek…

 

címkék:
És ezeket olvastad már?