INSIDER

Csak egy magyar orvos volt képes a bravúrra!

Egyedülálló, magyar módszerrel hajtott végre orvosi bravúrt dr. Hudák István idegsebész Bangladesben, ahol egy fejüknél összenőtt sziámi ikerpár szétválasztásán dolgozik egy magyar orvoscsoport. Dr. Csókay István, a Honvéd kórház agysebésze, az orvoscsoport másik tagja a Ripostnak azt mondta: ezt senki nem tudja utána csinálni a világon.
  • Szerző: Ripost

Útban Bangladesből hazafelé értük utol a két magyar orvost telefonon. A kérdéseinkre válaszoló dr. Csókay István mellett ülő dr. Hudák István gyakran kiegészítette kollégája mondatait.

Csókay András elmondta a %%-nak: Hudák doktor kidolgozott egy olyan új eljárást, amivel messze a világ előtt jár a legnehezebb érsebészeti feladat, az agyi érdaganatok agysebészeti kórképét illetően.

„Õ képes megoldani olyan óriás agyi érfejlődési rendellenességeket, ér-daganatokat, amihez hozzá sem mernek nyúlni világszerte a legkiválóbb idegsebészeteken sem”

– mondta kollégájáról Csókay András. „Abban rejlik módszerének a titka, hogy nem csak az artéria felől zárja el az agyi érdaganatokat, hanem a véna felől is. A fejüknél összenőtt sziámi ikrek többlépcsős műtétsorozata során az első lépésként szétválasztandó összenőtt vénákkal van a legtöbb probléma. A fejüknél összenőtt sziámi ikrek halálozási aránya a műtét során 50 százalék, vagy afölött van” – tudtuk meg a Honvéd kórház idegsebészétől. 

A legfőbb problémát nem is az összetapadt agy vagy az összecsontosodott két koponya okozza, hanem a közös erek, főként a közös nagy elvezető vénák. Ezeknek a kizárása vesz el a műtétből legalább 15 órát, a maradék 10 vagy 20 órában történik meg a tényleges szétválasztás. A műtét összesen 30-40 óra is lehet, ami megmagyarázza, hogy sokan miért halnak meg közben.

„Én személy szerint a bangladesi misszióban kerültem kapcsolatba az ikrekkel, szeptember elején” – mondta el Csókay doktor. „Láttam, hogy a helyzet nagyon bonyolult, és rögtön imádkozni kezdtem rózsafüzérrel, ahogy szoktam, ha kreatív ötletre van szükségem. Az imádság közben arra döbbentem rá, hogy a közös ereket részenként kellene szétválasztani, és az eddigiektől eltérően nem nyílt műtéttel, hanem érpályán belüli, katéteres eljárással. De azt is tudtam, hogy ez nem az én szakterületem, mert nem vagyok endovaszkuláris sebész. Rögtön eszembe jutott, hogy velem dolgozik Hudák István barátom a budapesti Honvéd kórházban. Õ megnézte a képeket, és azt mondta: András, elképzelhető, hogy ezt meg tudjuk csinálni!” – idézte fel emlékeit Csókay.

„Februárban együtt kimentünk Bangladesbe. Akkor Hudák doktor egy 9 órás műtéttel eltávolította az óriási nagy, felszíni közös vénát, de felmerült a gyanú, hogy még maradt hasonló. Az utólagos agyi feltérképezési eljárások nyomán kiderült, hogy valóban, ráadásul egy mélyvéna, ami sokkal veszélyesebb az előzőnél. Most egy ötórás műtéttel, hihetetlen bravúrral ezt a közös vénát is szétválasztotta katéteres eljárással. Ez nem egyszerűen egy sikeres részműtét, hanem rövidítette a műtétet is 14 órával. Ezzel jó esély nyílt arra, hogy amikor majd a befejező műtétet csináljuk, akkor 15-16 óra alatt végezni tudunk” – vélekedett az agysebész. „Így jelentősen csökken a fertőzés veszélye és a halálozás valószínűsége. Ebben rejlik István fantasztikus talentuma, köszönöm neki és a Szűzanyának, hogy segített nekünk” – foglalta össze a szétválasztó műtétsorozat első szakaszának sikerét dr. Csókay. 

A gyerekek még össze vannak nőve, a nagy, nyílt műtétes szétválasztás még hátravan. A konkrét szétválasztás után következik a plasztikai sebész munkája. Azt is egy magyar orvos, dr. Pataki Gergely plasztikai sebész csinálja majd az agyhártyák, a hiányzó koponyarészek és a fejbőr pótlásával.

Talán a legnehezebb részen már túl vagyunk

 

– reménykedik Csókay. A teljes szétválasztás dátuma attól függ, hogy az egyeztetések nyomán mikor tudja behelyezni Pataki doktor a gyerekek bőrét nyújtó expandert, ahhoz képest 100-120 nap múlva lehet majd rá sort keríteni. Ha novemberben bekerül az expander, akkor körülbelül márciusra várható a nagyműtét. Ennek a gyerekek ötéves kora előtt meg kell történnie, de van még idő: még nincsenek háromévesek. 

Alapítvány segíti a magyar orvoscsapatot
A sziámi ikrek műtétjét végző magyar orvosok a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány tagjai, melyet 2002-ben alapított dr. Pataki Gergely plasztikai sebész és dr. Csókay András idegsebész. A közhasznú alapítvány tagjai ingyen végeznek el műtéteket itthon és külföldi missziókban, az orvoshiány és szegénység által sújtott vidékeken. 

 

És ezeket olvastad már?