Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK
Létrehozva: 2021.02.16.

Kaphatnak Covid-oltást a rákos betegek vagy nem? Itt a hivatalos válasz

A rákos betegek Covid-oltásával kapcsolatban az Országos Onkológiai Intézet álláspontja a mérvadó. Elmondják, hogy jelent-e kockázatot a daganatos betegek oltása.

Kiemelten fontos a Covid-oltás rákos betegek esetében a szakemberek szerint. „A Covid-oltás nem jelent kockázatot a daganatos betegeknél sem, azonban elmaradása és a Covid-fertőzés, illetve szövődményei jóval nagyobb veszélyt jelentenek a rákos betegeknek”írja Facebook oldalán az Országos Onkológiai Intézet.

„A fertőzéseket kiváltó kórokozók, köztük a vírusok okozta megbetegedések ellen védőoltásokkal lehet a leghatékonyabban védekezni. Ez igaz az új koronavírus okozta fertőzésekre is. Ismeretes, hogy a vírus súlyos akut légzési tüneteket okozhat, ami miatt akár gépi lélegeztetésre is szükség lehet. Annak érdekében, hogy ezt a legsúlyosabb szövődményt elkerüljük, megfelelő védettség szükséges, ami a védőoltással biztosítható” – magyarázzák az oltás indokoltságát a szakemberek.

A daganatos betegeknek is szükséges az oltás

Miért van szüksége a rákos betegeknek koronavírus elleni oltásra?

Kiderült: a megfigyelések alapján a rosszindulatú daganatos betegeknél nagyobb a kockázata a súlyos COVID-19 okozta megbetegedésnek, különösen a vérképzőszervek és a tüdő rosszindulatú daganatainál, illetve az áttétes betegségeknél. Az idősebb, egyéb társbetegségekkel (magas vérnyomás, cukorbetegség, stb.) rendelkező daganatos betegeknél fokozottabb az esély a vírus okozta súlyos szövődmények kialakulására. A fentiek miatt nagyon fontos a Covid-oltás a rákos betegeknél.

Mikor javasolt a daganatos betegeknek a COVID-19 elleni védőoltás beadása?

A védőoltás időzítése az egyéni terápiás tervtől függ és ideális esetben a daganatellenes kezelés megkezdése előtt történik. Ez érvényes a sugár-, a kemo- és az immunterápiára is. Ha azonban a beteg kezelése már elkezdődött, akkor indokolt lehet a rákos betegeknél a Covid-oltás a terápia alatt is. A sugár-, kemo-, és immunterápia befejezését követően rendezett fehérvérsejtszám mellett az oltás bármikor elvégezhető. Olyan kezeléseknél, melyek a vér – az immunválasz kialakulásában rendkívül fontos szerepet játszó – B-sejtjeinek mennyiségét csökkentik, illetve az allogén (nem saját) őssejtátültetés esetében, 6 hónappal később javasolt a védőoltás beadása. Hormonterápia mellett bármikor lehet oltani.Célzott (biológiai) terápia mellett is, rendezett fehérvérsejtszám mellett, bármikor lehet oltani. Műtét esetén az oltásnak – az esetleges mellékhatások megszűnése miatt – legalább 1 héttel a sebészeti beavatkozást megelőzően kell megtörténni. Műtét után az oltás – normál fehérvérsejtszám mellett – bármikor elvégezhető.

Milyen vakcinával olthatók a daganatos betegek, illetve a daganatból már gyógyult személyek?

Az 5 éven belül gyógyult, illetve jelenleg kezelés alatt álló daganatos betegek a rendelkezésre álló vakcinák közül a Szputnyik V oltóanyagon kívül bármelyiket megkaphatják – írja az Országos Onkológiai Intézet. A Szputnyik V vakcina – a tapasztalatok hiánya miatt – olyan személyeknek adható, akik a daganat eltávolítását vagy gyógyulását követően 5 éve daganatmentesek, kivéve a megfelelően kezelt bazálsejtes bőr rákot (bazalióma), illetve az emlő és a méhnyak nulladik stádiumú, in situ daganatát. Ezen esetekben nem kell, hogy 5 év elteljen, az oltás a kezelés befejezését követően megtörténhet. Legalább 5 éve gyógyult, daganatmentes személyek minden korlátozás nélkül megkaphatják bármelyik Magyarországon engedélyezett vakcinát – így a Szputnyik V vakcinát is.

Ezek a vakcinák érkeztek Magyarországra

Comirnaty, a Pfizer/BioNTech – 2 cég közös terméke, USA/Németország

Ez a vakcina egy lipid nanorészecskébe csomagolt messenger ribonukleinsav (mRNS), vagyis hírvivő szálat tartalmaz, amely a sejtbe bejutva, annak segítségével egy, a vírusra jellemző fehérje (tüskefehérje) termelődését váltja ki. Ez ellen a szervezet immunrendszere működésbe lép és ellenanyagot (antitestet) és vírus ellen ható vérsejteket termel. Kihangsúlyozzák: az mRNS nem épül be a szervezet sejtjeinek örökítőanyagába, a DNS-be, így maradandó, kóros elváltozást nem okozhat. A két oltás között 21 napnak kell eltelnie. Az oltottak védelme a második oltást követő 7 napon belül alakul ki.   Moderna vakcina (Moderna cég – USA) Ez a vakcina Pfizer/BioNTech vakcinához hasonlóan mRNS-alapú. Hatására a szervezetben vírusfehérjék képzése indul meg, amely beindítja az immunrendszer B- és T-sejtjeit, immunválaszt kiváltva. A két oltás szükséges, közöttük 28 napnak kell eltelnie. Az oltottak védelme a második oltást követő 7 napon belül alakul ki.   AZD1222 vakcina (AstraZeneca cég – Nagy-Britannia)
Ez a vakcina az AstraZeneca cég fejlesztése, amely gyengített, sokszorozódásra képtelen csimpánz adenovírust tartalmaz, amelybe a SARS-COV-2 tüskefehérjéjének genetikai információját ültették, ez fogja kiváltani a fehérje immunválaszt. Két oltás szükséges, közöttük 28 napnak kell eltelnie. A védettség a második oltást követő 14 napon belül alakul ki.  

Sinopharm (Sinopharm – Kína) vakcina

A Sinopharm (Sinopharm – Kína) vakcina egy inaktivált, elölt SARS-CoV-2 vírust tartalmazó oltás. Az elölt vakcina betegséget nem okoz, de immunválaszt vált ki.

Szintén két oltás szükséges, 21 nap különbséggel kell beadni. A védettség a második oltás után 14 napon belül alakul ki.

Szputnyik V vakcina (Gamaleya Intézet – Oroszország) Ez a vakcina két különböző, gyengített, sokszorozódásra képtelen (Ad5 és Ad26) adenovírus-alapú vakcina, amely a COVID tüskefehérje genetikai információját tartalmazza. Hatásmechanizmusa megegyezik az AstraZeneca vakcinával. Két alkalommal, 21 nap különbséggel kerül beadásra. A védettség a második oltás után 14 napon belül alakul ki.

Minden Magyarországon engedélyezett oltóanyag biztonságos

Oltási reakció lehet a fájdalom és a duzzanat a beadás helyén, fáradtságérzés, fejfájás, émelygés, izomfájdalom, ízületi fájdalom, hidegrázás, láz, esetleg bőrpirosodás az injekció beadásának helyén. A felsorolt reakciók enyhítésére fájdalomcsillapító és/vagy lázcsillapító gyógyszerekkel (pl. paracetamolt tartalmazó termékekkel) tüneti kezelés alkalmazható. Ezek azonban átmeneti reakciók, melyek szövődmények nélkül, általában egy napon belül megszűnnek. Nagyon ritkán előfordulhatnak megnagyobbodott nyirokcsomók, rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság, esetleg viszketés az injekció beadási helyén. A második oltást követően tapasztalatok alapján erőteljesebb mellékhatások jelentkezhetnek (láz, levertség, fejfájás), jelezve az immunrendszer fokozottabb működését, de ezek általában 24 órán belül megszűnnek.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Bezárta a lakásba Varga Juditot a tomboló Magyar Péter

borsonline.hu

Gyászol a magyar TV2: súlyos halálhír rendítette meg ma a sztárokat

hirtv.hu

Bayer vlog - A III. világháború küszöbén

mindmegette.hu

Luxus lesz a fagyi nyáron? Ennyibe kerül majd egy gombóc jeges finomság

vg.hu

Térképen az M9-es: megépül Magyarország leghosszabb autópályája – kiválasztották, ki tervezi az új szakaszt

origo.hu

Leleplező vallomások: Zelenszkij teljesen megőrült, kirobbanthatja a III. világháborút

mindmegette.hu

Így lesz gyönyörű és tekervényes a foszlós, ünnepi kakaós kalács

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Megsúgták az égiek, 3 csillagjegy végre készen áll egy kapcsolatra!

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

magyarnemzet.hu

Ha a második világháborúban megőrizzük a szuverenitásunkat, kevesebbet szenvedett volna hazánk

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Egy 39 éves nő megvert két kalauzt a vonaton, majd megharapott egy rendőrt

INSIDER

Hová lett a pénz? Csődben a város, Budapest baloldali vezetése a duplájára nőtt iparűzési adót is eltüntette

INSIDER

Jonathan 94 tagú német-afrikai családja után évente 1,5 millió eurót markol fel a német államtól

INSIDER

Hatalmas nyomás alatt a lengyel kormány: az év legnagyobb tüntetésére készülnek a gazdák

INSIDER

Rémes, mit hozott Sándor, de még durvább, amit Józseftől és Benedektől kapunk

INSIDER

Féltékenységből gyújtotta fel barátját egy férfi Budapesten

INSIDER

Jó hír a nyugdíjasoknak: újabb kedvezmény érkezik

INSIDER

"Senkinek sem kívánom ezt a fájdalmat" – horrorbaleset helyszínén történt újabb tragédia Csótnál