INSIDER

Cicaterápiával gyógyul az izomsorvadásos lány

Izomsorvadásban szenved a 18 éves Sziládi Dóra, akinek az volt a legnagyobb vágya, hogy születésnapján cicusokat simogathasson. Ezt a kívánságát önkéntesek váltották valóra, és kiderült: a macskák terápiás hatással vannak a lányra, azóta sokkal jobban érzi magát. Most azt tervezik, hogy cicákkal és kutyákkal is terápiás munkát végeznek gyerekek körében.

A Pécsi Gyermekklinikán ápolják a 18 éves Sziládi Dórit, aki különös ajándékot kapott nagykorúságára. Régóta hiányoznak neki az állatok, és amikor ennek hírét vette a Nevetnikék Alapítvány, elhatározták, hogy meglepetést szereznek a lánynak a 18. születésnapjára.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Egy önkéntes programot működtetünk a Pécsi Gyermekklinikán, játszunk a gyerekekkel és művészeti foglalkozást tartunk számukra

– számolt be a -nak Kőműves Glória, a Nevetnikék Alapítvány program koordinátora.

„Itt ismertük meg a másfél éve bent fekvő Dórit. Dórinak izomsorvadása, gerincdeformitása van, lélegeztetőgéppel él. Megtudtuk, hogy november 24-én tölti be a 18 életévét, ezért szerettünk volna neki valami kellemes meglepetést. Az egyik kollégánk óvatosan kifaggatta, mire vágyik, minek örülne.”

Dóri elmesélte, hogy amikor még nem volt ennyire beteg és otthon élhetett, volt egy macskája, amit nagyon szeretett. Már évek óta nem találkozhatott cicákkal, mondta a lány, pedig nagyon vágyik rá, hogy cicát simogathasson. Az alapítvány nem volt könnyű helyzetben, amikor elhatározta, hogy bevisz a nagybeteg lánynak egy cicát, hiszen egészségügyi intézményben él, ahol nem veszélyeztethetnek egy beteget sem. Ezért először is engedélyt kértek a klinikától.

Figyelmeztettek bennünket, hogy gondoskodnunk kell róla: csak Dóri kórtermébe jut be cica, hiszen rá nem jelent veszélyt a macskaszőr, de más beteg nem érintkezhet macskákkal

– mesélte a nehézségekről Glória.

„Olyan cicust kellett szereznünk, ami be van oltva, amit lakásban tartanak, tehát hozzá van szokva a beltérhez, ráadásul emberhez szokott, engedi, hogy simogassák” – sorolja a szempontokat. Végül két cicus is alkalmasnak bizonyult: az alapítvány egyik önkéntesének, valamint a környékbeli Purrfect Cat Cafénak a macskáját kérték kölcsön.

Hatalmas volt az öröm!

– emlékszik a megható pillanatokra az alapítvány önkéntese.

„Dóri arca kisimult, amikor meglátta a cicákat. Bemutattuk őket neki, az egyiket Briannek, a másikat Karminak hívják. A cicák könnyen alkalmazkodtak a helyzethez, az egyik a gazdája ölében feküdt, amíg Dóri simogatta, a másik pedig evett a kislány kezéből és mellé bújt.

Boldoggá tettek a cicákkal

– mondta a lány.

„Felejthetetlen élmény volt, és azt szeretném, ha más gyerekek is élvezhetnék állatok társaságát, mert ez jó hatással van ránk. Ha sikerülne ezt a klinikán bevezetni, akkor hozzám kötődhetne ez a kezdeményezés, és ez jó érzés volna.” – tette hozzá.

A Nevetnikék Alapítvány most azon van, hogy teljesülhessen Dóri álma. Mivel a kutyák könnyebben fegyelmezhetők és jobban taníthatók, a kutyaterápiára pedig van nemzetközi gyakorlat is, arra gondoltak, hogy a cicák mellé kutyákat keresnek, és – természetesen orvosi engedéllyel – az állatokkal együtt látogatják a gyerekeket.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?