INSIDER

Elpusztult a Bükkben befogott afrikai vadmacska: koronavírusos volt

A bükki szervál a napokban rengeteget barangolt a természetben és lakóövezetekben, míg végül befogták. Pénteken aztán elpusztult, koronavírusos volt.
  • Szerző: ripost

Koronavírus következtében pénteken elpusztult a bükki szervál. Az afrikai vadmacska a napokban vált híressé, miután többen lencsevégre kapták a természetben és lakóövezetben is. A szervált végül a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai sikeresen befogták, kedden pedig átkerült a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi mentőhelyére.

Az állat azonban sajnos nem volt túl jó kondícióban a bekerülésekor, sokkal megviseltebbnek látszott, mint a korábban, még kóborlásai idején készült képeken.

bükki szervál koronavírus

Koronavírusos volt a bükki szervál
Fotó: Origo/FORRÁS: AMVE.HU/TAMÁS BALÁZS

Valószínűleg a megelőző napokban nemigen evett, és talán nem is ivott. Jó jelnek tűnt viszont, hogy bekerülése után azonnal elfogadta a neki kínált vizet és táplálékot, s bár rendszertelenül evett, mindig fogyasztott valamennyit.

Pénteken reggel aztán rosszabb lett az állapota, légúti megbetegedésre utaló, sőt idegrendszeri tüneteket is mutatott.

Az állat antibiotikumot és többféle gyulladáscsökkentőt, illetve fájdalomcsillapítót is kapott, de sajnos az állatorvosok erőfeszítései ellenére sem sikerült megmenteni: nem sokkal 11 óra előtt elpusztult. A boncolást és a hozzá kapcsolódó vizsgálatokat még aznap elvégezték az Állatorvos-tudományi Egyetemen, illetve külső laborokban. Ezek során megállapították, hogy az állat pusztulását Covid19 koronavírus betegség okozta.

A covidos bükki szervált természetesen elkülönítve tartották a többi állattól, a karanténozási szabályoknak megfelelően, így nem jelentett veszélyt a többi élőlényre.

A róla az elmúlt napokban gondoskodó állatkerti szakemberek mindegyike védettséggel rendelkezik, de a biztonság kedvéért minden érintett munkatársnál Covid-tesztet is végeznek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?