Létrehozva: 2022.01.20.

Óriási bukás lett a baloldali aláírásgyűjtés: elkéstek és keveset gyűjtöttek

Teljesen összeomlott a baloldal kampánya, megbukott az aláírásgyűjtésük is. Az is kérdéses, egyáltalán meglesz-e a 200 ezer érvényes aláírás.

Teljesen összeomlott a baloldal kampánya, megbukott az aláírásgyűjtésük is. Bár Márki-Zay Péter fennhéjázva azt jelentette be, hogy 470 ezer aláírást gyűjtöttek össze a népszavazáshoz, kiderült, duplán számolta őket, így a valóságban ez csak 235 ezer.

Mivel az aláírások 15-20 százaléka általában valamilyen okból érvénytelen, az is kérdéses, egyáltalán meglesz-e a 200 ezer érvényes aláírás. Az viszont már teljesen biztos, hogy elkéstek vele, az április 3-i választással egy időben már lehetetlen megtartani a népszavazást. Míg a Fidesz 2008-ban három nap alatt gyűjtötte össze a szükséges 200 ezer aláírást, a baloldalnak most több mint egy hónap kellett hozzá – és még lehet, hogy így sem sikerült.

Karácsony Gergely már tavaly december közepén beismerte, ha december végéig nincs meg a 200 ezer aláírás, már nem lehet a parlamenti választással egy időben megtartani a népszavazást. Mivel a választás április 3-án lesz, az egész folyamatnak február 13-ig le kellene zajlania, ez az utolsó időpont, amikor a köztársasági elnök még kiírhatná április 3-ra a kérdéseket. Vagyis mindennel (aláírások hitelesítése, jogorvoslatok – Kúria, Alkotmánybíróság – , parlamenti határozat meghozatala, a döntés kihirdetése) együtt 23 nap alatt (ha pénteken valóban leadják az aláírásokat). Csak emlékeztetőül: 2008-ban a választási bizottság összesen 43 nap alatt hitelesítette a Fidesz aláírásait. Ehhez jönnek például a jogorvoslati határidők, ami csak a Kúria esetében 10 nap. Vagyis: mivel a baloldal aláírásgyűjtése óriásit bukott, ha minden a legkedvezőbben alakul számukra, akkor sem lehet nyár előtt népszavazást tartani a kérdéseikről.

Megkezdik az ellenőrzést, de már jelezték, az egész folyamat több hétig tart.

Az ellenzéki pártok pénteken reggel leadták a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadékról szóló ellenzéki népszavazási kezdeményezéshez összegyűlt aláírásgyűjtő íveket. A Nemzeti Választási Iroda azt közölte, hogy már pénteken elkezdik a Karácsony Gergely által szervezett két országos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő íveinek ellenőrzését – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI).
„A szervező, Karácsony Gergely Szilveszter magánszemély a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadékról szóló népszavazási kérdések kapcsán – saját tájékoztatása szerint – kérdésenként 235 ezer aláírást nyújtott be” – írta az NVI, hozzátéve, az irodának 60 nap áll rendelkezésére, hogy az aláírásokat a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően leellenőrizze. Kiemelték: az NVI a népszavazási törvényben előírt határidőn belül elvégzi az aláírások tételes, egyenkénti ellenőrzését és megnöveli kapacitását annak érdekében, hogy mielőbb befejezze az eljárást. Ezt az is indokolja, hogy a két népszavazási kérdés aláírásainak ellenőrzése mellett az április 3-án tartandó országgyűlési választás és a köztársasági elnök által már szintén erre a napra kitűzött négy kérdésről szóló népszavazás előkészítésének utolsó szakasza is fokozott ütemben zajlik – jegyezték meg. Az NVI a közleményében kitért arra is, hogy a korábbi évek népszavazási kezdeményezései alapján látható, hogy

több hetet vesz igénybe a teljes ellenőrzési folyamat.

Tudatták azt is, hogy pénteken az ívek százas kötegekbe rendezésével kezdik el az ellenőrzést, amit a szkennelésük, majd az íveken található aláírások manuális ellenőrzése követ. Ahhoz, hogy az Országgyűlés kötelezően elrendelje a népszavazást, arra van szükség, hogy az ellenőrzési eljárás végén kérdésenként legalább 200 ezer érvényes aláírás legyen – írták. – A szükségesnél több aláírást gyűjtöttünk össze a népszavazás kiírásáért – írta a baloldal miniszterelnök-jelöltje legutóbbi Facebook-videója fölé. Márki-Zay a felvételen szépíteni próbált, és 470 ezer aláírásról beszélt, ám később elmondta, hogy mindez két kérdésre gyűlt össze, tehát kérdésenként a minimális, 235 ezer aláírást gyűjtöttek össze 36 nap alatt. Emlékezetes, a Fidesz-KDNP 2007-ben a szociális referendum kiírására– mindössze 48 óra alatt – 300 ezer szavazatot gyűjtött össze. Ám ez a teljesítmény még saját magukhoz viszonyítva is tragikusnak minősíthető, hiszen a Momentum a Nolimpia kampánya során mindezt kevesebb mint egy hónap alatt teljesítette. Ám hiába lett meg a szükséges mennyiségű aláírás, úgy tűnik kifutottak az időből. Miután a baloldali politikusok leadják az aláírásokat, az Országgyűlésnek azt követően harminc napja lesz arra, hogy elrendelje a népszavazást, ezután pedig a köztársasági elnöknek 15 napja van a népszavazás időpontjának kitűzésére, ezen időpont pedig a kitűzéstől számított 70–90 nap között lehet. Ez összesen 115 nap + 70–90 nap, a parlamenti választás azonban 77 nap múlva lesz. Ez azt jelenti, hogy a választással egy időben már nem lehet megtartani, lekéstek róla. Az is kérdéses, hogy a 235 ezer szavazatból mennyi lesz érvénytelen, és meglesz-e egyáltalán a népszavazáshoz szükséges számú aláírás.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország váratlan katonai lépése

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

mandiner.hu

Ezzel a fotóval mondatná le Orbán Viktort Pankotai Lili (FOTÓ)

mindmegette.hu

Elismerésre méltó átalakulás: 33 kiló mínusszal ma már boldogan néz tükörbe Adrienn

magyarnemzet.hu

Főügyész Magyar Péter felvételéről: így nem törölhető a tartalom

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

"El sem hiszem, szinte most született" – SMA Tomika iskolás lett

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó

INSIDER

84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin