INSIDER

Budapesten tesztelik a szélütést felismerő mesterséges intelligenciát

Fél éven át tesztelték Budapesten a mesterséges intelligenciát, és bevált! Most folytatják a kísérletet. Tudományos együttműködési szerződés aláírására készül a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikája azzal a céggel, amelyik mesterséges intelligenciát fejlesztett ki a sztrók diagnosztizálásának megkönnyítésére – közölte dr. Gunda Bence, a klinika adjunktusa.
  • Szerző: Ripost

Félóránként szélütés ér valakit, és a sztrók után a túlélők fele nem tud magáról gondoskodni. Ennél a betegségnél minden perc számít, a gyorsabb diagnózis jobb gyógyulási esélyt jelent. Az orvosoknak általában gyorsan kell összetett döntéseket hozniuk, több szakember részvételével. A mesterséges intelligencia alapú döntéstámogató rendszer, amit 2018-ban hét hónapig használhatott ingyenesen a magyar klinika, nem mond diagnózist, de az orvos keze alá dolgozik. Miután a betegről elkészült a CT vizsgálat, a szoftvernek csupán 30 másodperc kell ahhoz, hogy megmutassa, hol a károsodás, mekkora területet érint és van-e érelzáródás, a kiértékelés pedig egyből megosztható a többi doktorral.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Semmelweis Egyetem

A klinika tapasztalatai szerint a szoftver alkalmazása a gyakorlatban is bizonyított. Míg 2017-ben 44 perc telt el a beteg kórházba érkezése és a kezelés megkezdése között, addig 2018-ban csak 41 perc. 57 százalékkal többször alkalmazhatták az agyi érelzáródást megszüntető gyógyszeres vérrögoldó kezelést, a katéteres beavatkozások száma 71 százalékos növekedést mutatott. Ez azt jelenti, hogy konkrét mutatókkal igazolhatóan javította az ellátást a szoftver alkalmazása.

Fotó: Semmelweis Egyetem. Dr. Gunda Bence

Most lehetőség nyílik arra, hogy a szoftverfejlesztő céggel további tudományos együttműködési szerződést írjon alá a klinika, ezáltal ingyenesen alkalmazhassa a betegellátást segítő mesterséges intelligenciát. Azt vizsgálják majd, hogy a képalkotó paraméterek alapján melyik beteg számára milyen ellátás a legmegfelelőbb.

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?