INSIDER

Budapest mellett az osztrák határnál van a legtöbb fertőzött Magyarországon

Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint a főváros mellett elsősorban az ország nyugati része, ezen belül is Győr-Moson-Sopron, illetve Vas megye a legfertőzöttebb. A nyugati határ túloldalán, Ausztriában most először emelkedett egy nap alatt száz fölé a koronavírusban elhunytak száma.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Müller Cecília elmondta, hogy a települések 88 százaléka érintett a koronavírussal kapcsolatban, de a hivatalos adatok mellett az országos tisztifőorvos biztos abban, hogy minden településen van fertőzött. Gyakorlatilag bármelyikünk lehet fertőzött vagy fertőző személy – figyelmeztetett. Közlése szerint a 46. héten az előző héthez képest Heves megyében intenzíven, több mint 90 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma, ennek ellenére itt még mindig kevesebb a fertőzött, mint a nyugati országrészben. Vas megyében például 74 százalékkal nőtt a fertőzöttek aránya. A 45. héten diagnosztizált 32 003-mal szemben a 46. héten 32 684 pozitív esetet regisztráltak. Az életkort tekintve a 40-49 éves korosztály a legérintettebb, a fertőzöttek csaknem negyede tartozik ide.

Müller Cecília

A magyarországinál is rosszabb a helyzet Ausztriában, ahol a hét elején közölték, hogy világszerte náluk a legmagasabb az új koronavírus-fertőzöttek aránya a népességszámra vetítve.

A szerdai adatok szerint 7092 új fertőzöttet regisztráltak 24 óra alatt, a koronavírusban elhunytak tekintetében pedig negatív rekord született. A sógoroknál most először fordult elő a járvány kitörése óta, hogy száznál többen vesztették életüket, egészen pontosan 109-en. Szerdán 682 beteget kezeltek az osztrák kórházak intenzív osztályain, ez 24-gyel több a keddi adatokhoz képest. A bécsi kabinet mindent megtesz annak érdekében, hogy megfékezzék a járvány terjedését. Kedd éjféltől elrendelték az egész napos kijárási korlátozást, digitális oktatásra álltak át az iskolák, csak létfontosságú árucikkekkel kereskedő üzletek maradhattak nyitva, továbbá nem fogadhatnak vendéget a szépségszalonok.

Ausztriűban lényegében minden bezárt
Fotó: AFP

A drákói szigor nem véletlen, mivel a kórházak és az egészségügyi rendszer már az összeomlás határán áll Ausztriában. Az Osztrák Anesztézia, Újraélesztési és Intenzív Terápiás Orvostudományi Társaság alelnöke, Klaus Markstaller egy szombati sajtónyilatkozatban azt mondta, amennyiben nem történik változás a járványügyi adatok szempontjából, akkor pár napon belül prioritás alapján kell kezelniük a betegeket a kórházakban.

Ami pedig Magyarországot illeti:

Zala és Fejér megye két olyan terület, ahol csökkenni látszik az új fertőzöttek száma.„November 16-án diagnosztizálták a legtöbb fertőzött személyt” – mondta még az országos tisztifőorvos. Kiderült az is, hogy a hazai települések 88 százalékában jelen van a vírus.

A nemek közti arány változni látszik, jelenleg 54 százalékban a nők érintettek, 46 százalékban a férfiak.

Mindenkinek javasolja, hogy csak orvos által rendelt módon szedjen antibiotikumot, és ha véget ért a szedés, ki kell dobni a maradék gyógyszert, nem szabad tovább bevenni vagy őrizgetni, különben „mi magunk tesszük a fegyvereket hatástalanná”.

Ez kell a jó minőségű mintavételhez

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta: a jó minőségű mintavétel érdekében az előtt három órával korábban sem ételt, sem italt nem szabad fogyasztani.

Hat szűrőbusz üzemel. A háziorvosi igényt segíti a tesztelésben. Az elmúlt napok eredményei azt mutatják, hogy a gyanús személyek közül 30 százalékos a pozitivitás

– mondta kérdésre Müller Cecília.

Kiss Róbert pedig kifejtette, hogy az önfoglalkoztató vállalkozók önmaguknak állítják ki az igazolást arról, hogy 20 óra után közterületen tartózkodhatnak. A szociális munkások pedig 20 óra után is dolgozhatnak. Este nyolc után csak egy személy sétáltathat kutyát – mondta Kiss Róbert.

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?