Létrehozva: 2021.09.06.

Zombifilmet lehetne forgatni: Így néz ki Budapest 2. legrégebbi aluljárója

Budapest második legrégibb gyalogos aluljárója a Kozma utca és a Sírkert utca sarkán van. Sajnos mocskos, szeméttenger úszik benne, a falakon fekáliafoltok vannak.

Így bánik a Karácsony Gergely-féle városvezetés az értékeivel… Múlt heti hír, hogy – miután az V. kerület már régóta kérte – , a főváros átadja a Hild téri játszótér kezelését a kerületnek. A lakók régóta panaszkodnak a fővárosi kezelésű hely áldatlan állapotaira, most úgy tűnik, ott rend lesz végre – miután a Fővárosi Önkormányzat megszabadul tőle...

Bejárta a sajtót a hír, hogy végre felújítják Budapest legrégebbi gyalogos aluljáróját, az 1874-ben épült “halálalagutat” a Bajza utca és Bulcsú utca között. De nem sok szó esik a második legrégebbi budapesti gyalogos aluljáróról, a X. kerületi Kozma utca és Sírkert utca sarkán találhatóról, miközben ez is az enyészeté lesz szépen lassan.

Fotó: Metropol

Hogy ne szaladgáljanak a síneken a gyalogosok

A „kistestvér” akkor épült, amikor 1886-ban átadták az Új köztemetőt, majd 1891-ben az ide vezető városi vasútvonalat. Ugyanúgy, mint a Bulcsú-Bajza utcai aluljárónál, azért volt rá szükség, hogy – boldog békeidők... – a gyalogosok ne szaladgáljanak át a síneken a vonatok/villamosok előtt. Ha látták volna, mi megy ma például a körúti autóforgalom előtt, nevetnének az akkori félelmeken 130 évvel ezelőtti eleink…

Ma már elvesztette funkcióját

Mindenesetre ez az aluljáró is történelmi: a második legrégebbi budapesti gyalogos-átjáró a föld alatt.Az Új Köztemetőnél található aprócska földalatti folyosó nagyon hasznos volt száz éve, napjainkra viszont elvesztette funkcióját, ugyanis a forgalommal egy szinten is van már gyalogos átjáró, így nem kell lelépcsőzni az aluljáróba.

Apokaliptikus állapotok

Nem is jár ott most senki, ami meg is látszik az állapotán. Teli van graffitizve, elönti a mocsok, a szemét és fekália, régi szépsége csak nyomokban látszik. A temető kapujától 50 méterre van, vagyis a közelében sétál el mindenki, aki elhunyt szeretteit látogatja meg. Egyébként fővárosi rendelet által védett építmény, a Fővárosi Önkormányzat tulajdona, így, mint a vonatkozó rendelet is írja, a főváros dolga lenne karban tartani. Döbbenetes, hogy így néz ki...

Mikor is épült pontosan?

A Kozma-Sírkert utcai aluljáró építési időpontja körül voltak bizonytalanságok, egyes források szerint ugyanis csak a 20-as években épült, a fővárosi iratokban is 1926 szerepel építési évnek, de szakemberek a róla szóló cikkekben megjegyezték: “pontos építési ideje bizonytalan”, és a 20-as években valószínűleg csak átépítették és kibővítették. A kialakítása, felszíni korlátjai pedig pontosan olyanok, mint a millenniumi földalatti vasúté voltak, ez is valószínűsíti, hogy ugyanabban az időben, az 1890-es években épült.

A város legrégebbi aluljáróját most újítják fel

Egy kis történelem: Budapest legrégebbi és legismertebb gyalogos aluljáróját, a Bulcsú utcát és a Bajza utcát összekötő alagutat nyáron lezárták, mert időszerűvé vált a felújítása. Az 1874-ben épült, másfél évszázadig a bűnözés melegágyául szolgáló legendás „halálalagútként” emlegetett Tunnel évek óta a közbeszéd tárgya. Mindig is szűk volt (csak 2,85 méteres), koszos és büdös, hiszen szellőzése sem volt. Több mint egy évszázadig rengeteg bűneset kötődött hozzá, félelmetes volt átkelni rajta. Az utóbbi egy-két évben drogos-hajléktalan bandák költöztek be, amíg a rendőrök ki nem takarították őket. Végül idén augusztus 23-án lezárták, hogy felújítsák. Egyébként vele egyszerre, 1874-ben épült a Dózsa György úti vasúti aluljáró és a Ferdinánd híd is. Ezek is a mai napig működnek.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

origo.hu

Ez az európai ország is háborúra készül

borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

vg.hu

Új üzemanyagárak: megtörte a kereskedőket a kormány fenyegetése – szerdától sokkal olcsóbb adják a dízelt

mindmegette.hu

Ezt eszi a Dűne sztárja, Zendaya egy nap – mutatjuk a mintaétrendet

vg.hu

Drága, nem halad és a környezetvédelmi haszna is megkérdőjelezhető – páros lábbal szálltak bele az e-autózásba

origo.hu

A TV2 sztárja reagált a hatalmas botrányra

astronet.hu

Április 24.: Szent György napja, az igazi tavasz kezdete

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Győr belvárosában járt Orbán Viktor, folytatódott az országjárás

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: kapjanak vállalati országbérletet a BKK-BKV munkatársai is

INSIDER

Hihetetlen trükkel szöknek át a kárpátaljai férfiak Magyarországra - így úszta meg a háborút öt férfi

INSIDER

Dráma Szegeden: vezetés közben lett rosszul a buszsofőr, kollégái élesztették újra

INSIDER

Európai-színvonalú húsüzem látja el az országot