Létrehozva: 2020.01.27.

Budaörsi horrorrendelő: a betegek szerint a kilincsen találtak gyanús dolgot

Csatornabűzben műtöttek: nem csoda, hogy ketten végleg megvakultak az egyik szemükre, mivel utólag fekáliafertőzést állapítottak meg a Budaörsi Egészségügyi Központban. December 12-én 22 emberen végeztek rutin szürkehályog műtétet, közülük 12-en két napra rá arra ébredtek, hogy nem látnak. Az egymást csak sorstársaknak nevező betegek még mindig a látásukért küzdenek, a hatóság pedig furcsa dolgokat talált az intézményben. A Ripost megrázó riportja a betegekkel.

„Hogyan élje meg az ember, ha megvakul?” – kérdezte lapunk munkatársától szomorúan János. Sorra érkeztek a Szent János Kórház szemészeti rendelőjébe a budaörsi horrorrendelő áldozatai a péntek délelőtti kontrollra. A 12 szemműtött közül egyelőre csak ketten tudnak biztosat: a műtött szemük látása már soha nem térhet vissza.

Reggel és este is fertőztek

Az egyikük János, aki teljesen összetört, ezért rövid idő múlva a felesége veszi át a szót. „Kegyetlen ez az egész! Azért ment el a műtétre, hogy tudjon rendesen vezetni, aztán megvakult. Hogy történhetett ez meg? Itt voltunk együtt a többi fertőzöttel 20 napot a kórházban, és próbáltunk keresni valami logikát benne, de nem találtunk. Az én férjemet reggel 10-kor műtötték, ez lett vele, de még aznap este is fertőztek, volt olyan, akit este műtöttek Budaörsön, és két nappal később ő is itt kötött ki a János Kórházban” – mondta az asszony elkeseredetten.

Gyorsabban romolhat a megmaradt szeme is

A fél szemére megvakult nőbeteg, Erzsébet helyzete talán még drámaibb: „Közel vagyok a nyolcvanhoz, fennáll a veszélye annak, a másik szemem nem fogja bírni az erős igénybevételt és most az is hamarabb fog romlani. Ezt nem lehet elfogadni, maximum beletörődni” – fakadt ki elkeseredetten. Férje elárulta, a történtek után telefonon keresték meg őket az intézetből: „Jeleztem nekik, hogy bele tudunk menni a peren kívüli megegyezésbe, hiszen nem vagyunk érdekeltek abban, hogy évekig húzódjon a jogi procedúra, ráadásul ők elismerték a felelősségüket már. Megígérték, hogy két héten belül keresni fognak minket, ez már lejárt, de senki sem jelentkezett” – közölte a Ripost-tal.

Egy harmadik beteg is megvakul?

A sorstársak maguk között már nem két, hanem három betegről beszélnek. Szabó István ugyanis, aki korábban már nyilatkozott lapunknak, egyelőre csak homályos foltokat lát, pénteken a János Kórházban tudta meg, hogy a retinája nagyon el van vékonyodva, ami azt is jelentheti, hogy ő már a harmadik páciens, aki elvesztette látását a fél szemére a budaörsi horrorrendelőben.

Iszanyatos dolgokon mentek keresztül

Az ominózus napon ott kezeltek legtöbbje még mindig nem tudja, mennyire nyeri majd vissza a látását. „Én bízom benne, hogy majd legalább annyira fogok látni, mint a műtét előtt. Egyelőre piszkok úsznak a szememben, a tévében is csak a fényeket látom, nem ismerek fel semmit” – mondta lapunknak az egyik érintett nő, hozzátéve, hogy még egyáltalán nem ott tartanak, hogy az éles látásukkal foglalkozzanak.

Még örülhetnek, hogy csak a látásuk ment rá

„Az elsődleges cél a gennyes folyamat megállítása és lokalizálása volt, nehogy az agyunkra menjen. Ennek ez volt a veszélye. Mindannyiunk szeméből mintát vettek, hogy minél jobban tudjanak minket kezelni” – meséli az egyik nőbeteg. Sajnos nem ő az egyetlen, aki a szemében úszó „piszkokról” beszélt lapunknak. „Most sokkal rosszabbul látok, mint két héttel ezelőtt. Fekete pontok vannak a szemem előtt, mintha fátyol lenne előttem és a fejem is iszonyúan fáj. Egy másik, szintén aznap és ugyanott kezelt beteg is ugyanezekről panaszkodott, de neki be is gyulladt a műtött szeme” – mondta az a hölgy, aki a műtét előtt a váróban egy másik helyre kérte magát az irdatlan csatornaszag miatt. „Mondtam, hogy ha nekem ott kell ülnöm, elhányom magam” – meséli. Őt ekkor Szabó István mellé ültették át, aki aznap délelőtt 10-re ment, tehát a délelőtti turnusban érezték leginkább a becsapódó szagot.

Szabó István, és sorstársa, aki a csatornaszag miatt másik helyre ült át

A szellőztetőből érezték a csatornaszagot

„Amikor a műtét után bent voltunk az egyeztetésen, nekem az igazgató főorvos valami olyasmit mondott, hogy már csináltak átalakításokat, amiket a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) előírt, és, bár nem mernék megesküdni, de mintha valami olyasmit is mondott volna, hogy megszüntették a csatornaszagot is” – mondja. Egy másik hölgy lapunknak arról beszélt, hogy ő nem a falból érezte, hanem a légtisztító, vagy keringtető rendszerből. „A szellőztető rendszerben volt ez a szag, ami bejött oda. De hogy ez a szag, és a velünk történtek összefüggésben van-e, azt szerintem csak az NNK tudja majd megmondani” – mondta. Többen arról is beszéltek lapunknak, hogy ők úgy tudják, miután a doktornő szombat reggel, december 14-én bejelentést tett a Nemzeti Népegészségügyi Központnál, ők hétfőn reggel mentek ki a Budaörsi Egészségügyi Központba.

Úgy tudják, furcsa dolgok voltak a kilincsen

„Mi úgy tudjuk, akkor, azaz hétfőn nem odaillő dolgot találtak a kilincsen… Elmeséltem ezt egy kórházban dolgozó ismerősömnek, aki megrökönyödve kérdezte, hogy ott hétfőig nem takarított senki?” – árulta el egy nő, akit szintén újra kellett műteni.

Együtt fordulnak ügyvédhez a sorstársak

A 12 károsult péntek délután együtt keresett fel egy ügyvédet, aki ingyenesen ajánlotta fel szolgálatát. A sorstársaknak ugyanis ezzel a kérdéssel is meg kell küzdeniük, miközben többségük még azt sem tudja, mi lesz a műtött szemével. Az egyik férfi beteg elárulta, már felkészítették őket, hogy először biztosan egy nevetséges összeget ajánlanak majd fel nekik. Annak nagysága azonban egyelőre ismeretlen, az intézmény a többségnek február 15-ére ígéri a peren kívüli egyezség ajánlatát. Csakhogy ők akkor még nem fogják tudni, pontosan mi lett a szemükkel, arról nem beszélve, hogy jelenleg dolgozni sem tudnak. Pedig csak szerettek volna jobban látni…

Fekáliafertőzés: 2 ember megvakult December 12-én végeztek el 22, rutinnak számító szürkehályogműtétet a Budaörsi Egészségügyi Centrumban. A betegek közül 12-t két nap múlva újra kellett műteni a budapesti Szent János Kórházban, olyan súlyos gennyes fertőzést szenvedtek. A fertőzést fekália okozhatta. Legkevesebb ketten örökre elvesztették a látásukat az egyik szemükre, négy áldozatnál még kérdéses, hogy látni fognak-e a műtött szemükkel. A botrány után az Érdi Járási Hivatal eljárást indított a fertőzéseket okozó budaörsi szakrendelő, egynapos szemészeti sebészet működési engedélyének ügyében.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

A 95. perc után dőlt el, ki játssza az Olasz Kupa döntőjét

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris más feleségének vallott szerelmet

hirtv.hu

Román katonák lepték el Nagyváradot

life.hu

Katalin rákdiagnózisa megváltoztatta Vilmos herceggel való kapcsolatát

vg.hu

Bekeményítettek a kínaiak: nem engedik fel a magyar hegymászót a világ egyik legmagasabb csúcsára – haza kell jönnie

origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

travelo.hu

Videó: Egy hatalmas Boeing géppel intett búcsút a levegőben a pilóta

ripost.hu

Tóth Andi kiakasztotta a rajongóit: Akkor a pénz mégis jó belőle?

ripost.hu

Hivatalos: megvan, mikor nyit pontosan a budapesti Primark

ripost.hu

„Életem legjobb formájában voltam” – Ez jelezte, hogy rákos lett a fitt édesanya

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Budai Gyula: a NAV nyomoz a Lánchíd felújítása ügyében

INSIDER

Fontos: Itt vannak a kormány legújabb bejelentései - Videó

INSIDER

Ennél a három banknál lesz elérhető az új otthonfelújítási támogatás: mutatjuk, hogy mikortól!

INSIDER

Orbán Viktor fontos beszédet tartott: „Hazánkban lehet szabadon beszélni” - Videó