INSIDER

Brutális leleplezés: így működik a liberalizált uniós energiapiac

Dömötör Csaba parlamenti államtitkár videóban mutatja meg a megdöbbentő tényeket.
  • Szerző: Ripost

Elképesztő, mi folyik az Európai Unióban az uniós energiapiac területén!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Az európai gáztőzsdén az azonnal kereskedési árak augusztusban 45 euró környékén mozogtak, megawattóránként, mostanra ez elérte a 90-100 eurót. Az áram esetében pedig 110-ről 200 euróra nőttek az árak. Így működik a liberalizált uniós energiapiac” – hívja fel a figyelmet legújabb videójában Dömötör Csaba parlamenti államtitkár.

S hogy mi, magyarok miért nem érzünk ebből semmit? Arra is választ ad a politikus:

„A magyar háztartásokat a rezsicsökkentés védi. Ez hatósági árakat jelent. Ennek is köszönhető, hogy ha például az áramárat nézzük, akkor a magyar családok a harmadát fizetik az európai átlagnak, a földgáz esetében pedig a negyedét.”

Dömötör Csaba hangsúlyozza: ha nem lenne hatósági árazás, akkor minden magyar családnak 32 ezer forinttal többet kéne fizetnie havonta. Ez éves szinten közel 400 ezer forintos plusz kiadást jelent.

A politikus megjegyzi: ha az ellenzéki pártokon múlna, akkor mindenkinek ki kellene fizetnie ezeket a plusz költségeket.

„Mit is mondott a DK elnöke a rezsicsökkentésre? Azt, hogy az egy hülyeség. És a többi embere is követte ebben. Szél Bernadett arról beszélt, hogy nem lehet elszakadni a piaci áraktól. S mit mondott Márki-Zay Péter? Azt, hogy a magyar rezsicsökkentés az egy ostobaság” – idézi Dömötör az ellenzéki politikusokat.

Majd így folytatja a politikus: „Brüsszelben az árak csillapítása helett új adókon törik a fejüket. Kiterjesztenék a kvótakereskedelmi rendszert, minek következtében a gázzal fűtött háztartások kiadásai 30 százalékkal, a hagyományos meghajtású járművek költségei 16 százalékkal nőhetnének.”

Zárszóként azonban mindenkit megnyugtat:

„Bármit is akarjanak, ez a kormány hosszú távú szerződésekkel biztosítja a hazai gázellátást. Fenntartjuk a hatósági árakat, tehát a rezsicsökkentést, és fellépünk minden olyan terv ellen, ami plusz terheket rakna a magyar családokra. Érkezzenek ezek akár Brüsszelből, akár a magyar ellenzéktől.”

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?