INSIDER

Brüsszel miatt nőhetnek a magyar élelmiszerárak

Csaknem 200 ezer magyar gazda aláírta azt a petíciót, melyben az ellen tiltakoznak, hogy Brüsszel az agrárforrásokból akarja támogatni a bevándorlókat. Ha maradna a jelenlegi migrációpárti vezetés, hazánkban jelentősen nőnének emiatt az élelmiszerárak.
  • Szerző: Ripost

Csaknem 200 ezren írták alá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) által indított petíciót.

Felháborodásukat az váltotta ki, hogy Brüsszel az agrárforrásokból támogatná a bevándorlókat.

Nagy István agrárminiszter szerint hiába tagadja a jelenlegi bevándorláspárti brüsszeli vezetés, csökkenteni akarja az agrárpénzeket, hogy azt a migránsoknak adja. A közös agrárpolitikából elvont támogatásokkal a migránsok letelepedését és vidéki közösségekbe való integrációját akarja Brüsszel pénzelni. Ezzel a magyar agrárium és a magyar gazdák támogatására is 25 százalékkal kevesebb pénz jutna. Ez nagyon sok gazdálkodó és mezőgazdaságból élő megélhetését veszélyezteti, és valamennyi magyar állampolgárra hatással lenne.

Jelentősen drágulnának az élelmiszerek, szűkülne a kínálat, illetve a kétes eredetű és minőségű importélelmiszerek lepnék el a magyar és az európai piacot - tette hozzá a miniszter. A %% arra volt kíváncsi, mit jelentene ez a gyakorlatban.

„A közvetlen kifizetések 16,4, a vidékfejlesztésre szánt támogatás 26,6 százalékkal csökkenne. Ez hektáronként több mint 15 ezer forintos csökkentést jelentene a magyar gazdáknak" – mondta a %% kérdésére Jakab István, a Magosz elnöke. Hozzátette: ezzel a versenyképességünk erősen csökkenne az unióban, az élelmiszerárak pedig jelentősen emelkednének Magyarországon.

Sokatmondó az is, hogy az EU Bizottság idei adatai szerint az 1 hektárra vetített támogatás összege Magyarország esetében 226 euró, míg az uniós átlag 230, de Dániában 300, Olaszországban 323, míg Belgiumban például 306 euró. A brüsszeli migrációpárti vezetés ezt az uniós átlag alatti támogatásunkat akarja még csökkenteni!

A %% egy szakértőt is megkeresett, szerinte átlagosan 15 százalékkal nőnek az élelmiszer árak abban az esetben, ha ez a terv megvalósul.

„Jelenleg a terület alapú támogatást bármire, így többek között zöldség, gyümölcs és gabona termesztésére is lehet igényelni, tehát minden terményt érinthet a terület alapú támogatás csökkentése" – mondta el a %%-nak Sönberger Krisztián közgazdász. Az Uniós projektekkel foglalkozó szakember kifejtette: ha kisebb lesz a támogatás, drágább lesz a zöldség és a gabona is, ez pedig az állatok etetését is drágítja, így nő a hús, a tojás ára. Hangsúlyozta: az Európai Parlamenten múlik mindez, ott döntenek a támogatás mértékéről. Ezért sem mindegy, hogy a választások után kik ülnek az Európai Parlamentben.

 

 Drasztikus lenne a drágulás

                              Jelenlegi átlagár           Várható ár       (Ft/kg)

Burgonya                     250                              287

Vöröshagyma             360                              414

Paradicsom                  610                            701

Eper                               1400                          1610

Sárgarépa                     260                             299

Petrezselyemgyökér 1300                            1495

 

 

 

 Orbán Viktor felhívta a figyelmet a veszélyre

„Brüsszel a gazdák pénzének egy részét el akarja venni és oda akarja adni a migránsok támogatására, amit meg kell akadályozni” mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Fejér megyei Mezőfalván, a III. NAK szántóföldi napok és agrárgépshow rendezvényén.

A magyar gazdáknak ezért most vasárnap nemet kell mondaniuk a bevándorlásra

– jelentette ki a kormányfő. Orbán Viktor arra kérte a gazdákat, hogy az EP-választáson támogassák a Fidesz–KDNP jelöltjeit, akik képesek a bevándorlás megállítására és a magyar érdekek védelmére a brüsszeli csatákban. „Nem olyan emberekre van szükség, akik Brüsszelt képviselik Magyarországon, hanem olyanokra, akik Magyarország érdekeit képviselik Brüsszelben” – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?