INSIDER

Botokkal, kövekkel támadnak a határőrökre Röszkénél

Folyamatosan ostromolják az illegális bevándorlók a magyar határt, hat évvel a röszkei összecsapások után is. A vajdasági magyarok, a horgosiak is szorult helyzetben vannak, több száz migránssal kell együtt élniük. A Ripost7 munkatársai a helyszínen jártak.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A migrációs válság első hullámával a röszkei kishatárt több száz migráns ostromolta meg, rátámadtak a határt őrző magyar rendőrökre. Végül könnygázzal sikerült visszaszorítani őket. A többórás összecsapás alatt több százan megsérültek, köztük rendőrök. A helyzet nem javul, folyamatosan támadnak a migránsok.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

támadnak a migránsok

Horgosi látkép 2021-ben (Fotó: Máté Krisztián / Ripost)

„2015 nem ismétlődhet meg! A határt védeni kell, a migrációt meg kell állítani, a problémát pedig ott kell kezelni, ahol keletkezett” – mondta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a röszkei határnál az összecsapás 6. évfordulóján.

támadnak a migránsok

Ma már kerítés védi hazánkat (Fotó: Máté Krisztián / Ripost)

Botokkal, kövekkel támadnak a határőrökre

A kishatár elleni támadások ma is mindennaposak, igaz, kisebb csoportok követik el, így nem kapnak akkora visszhangot. Csak az évforduló napján 10 alkalommal próbáltak migránscsoportok átjutni Magyarország területére, miközben kövekkel dobálóztak, botokkal felfegyverkezve támadtak. Bár senki nem sérült meg, a határőrség eszközeit folyamatosan rongálják az illegális bevándorlók.

támadnak a migránsok

Horgoson állomásozó migránsok (Fotó: Máté Krisztián / Ripost)

Munkáskesztyűben másszák meg a kerítést

Röszkéről Horgosra autózva azonnal érthetővé válik a helyzet. A pár kilométeres útszakaszon mindennapos látvány, ahogy 3-5 fős migránscsoportok sétálgatnak, vagy éppen az árokparton heverésznek az árnyékban. Ami azonban leginkább szembetűnik, hogy több csoport is visszafelé megy Horgosra, nem pedig a magyar határ felé.

„Elkaptak minket a rendőrök és visszaküldtek” – mondja egy török férfi, aki a csuklóját mutogatja: megbilincselték. Amikor arról kérdezzük, hogy milyen papírjai vannak, azt mondja, amit mindegyikük: nincs papírja. Az álmos kisváros központja felé tartva újabb csoportokat lehet látni. Sétálnak, a házak tövében hűsölnek, az árokparton heverésznek. Nem túl idilli a látkép.

Horgoson készült riportunkat teljes terjedelmében a 7 keddi, vagyis szeptember 21-én megjelenő számában olvashatjátok!

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?