INSIDER

Borzasztó tragédia: elhunyt az első űrsétáló

Sok embernek talán ismerősen csenghet Alekszej Leonov neve, ő volt az a szovjet űrhajós, aki a világon elsőként lépett ki a világűrbe. 86 évesen hunyt el.
címkék:
  • Szerző: Ripost

1965. március 15-én 12 percig és 9 másodpercig tartott az első űrséta, ami csaknem tragédiával végződött. Leonov az űrhajóba való visszatéréskor váratlan nehézsége ütközött: a szkafandere túlságosan felfúvódott, ezért csökkenteni kellett benne a nyomást és az előírással ellentétben nem lábbal, hanem fejjel előre behatolni a fedélzeti nyíláson.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Hold volt a cél

Leonov azok közé a katonai pilóták közé tartozott, akiket a hatvanas években átképeztek a Hold-expedícióra. Ha az űrversenynek ezt a szakaszát is a Szovjetunió, nem pedig az Egyesült Államok nyerte volna meg, akkor ő lett volna az első ember, aki az égitest felszínére lép.

Lőttek is rá, de túlélte

1969. január 22-én kis híján áldozatává válhatott volna egy Leonyid Brezsnyev pártfőtitkár ellen megkísérelt merényletnek, de neki semmi baja nem esett. Egy rendőrnek öltözött támadó összetévesztette a Kreml egyik kapujához közeledő gépkocsikat, és arra a ZIL limuzinra nyitott tüzet, amelyben három, a szovjet vezetőhöz tartó űrhajós ült. A gépkocsivezető életét vesztette, Georgij Beregovoj és Andrian Nyikolajev kozmonauta könnyebben megsérült, de Leonovnak hátborzongató módon nem esett baja.

Társa betegsége miatt úsztak meg egy katasztrófát

1971-ben a tervek szerint Leonov tagja lett volna az első űrállomás, a Szaljut legénységének, ám társa, Valerij Kubaszov megbetegedése miatt más űrhajósoknak kellett repülniük helyettük. Végül a dublőrként belépett Georgij Dobrovolszkij, Vlagyiszlav Volkov és Viktor Pacajev a Földre való visszatérés közben életét vesztette, mert megsérült a Szojuz-11 űrhajó leszálló egységének szigetelése.

Ám később kozmonauta 1975 júliusában részese volt a Szojuz-Apollo űrrepülésnek, amelynek alkalmából először csatlakozott össze egy szovjet és egy amerikai űrkapszula.

Nyolcvanhat évesen halt meg

Leonov az évek során az űrhajós-felkészítő központ helyettes vezetőjének feladatkörét látta el. Emellett négy találmány szerzője volt, és amatőr képzőművészként 1967 és 1972 között részt vett egy 14 postabélyegből álló szovjet űrhajózási sorozat kibocsátásában. Nyolcvanhat évesen halt meg.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?