Létrehozva: 2018.08.29.

Borzalom Zuglóban: Ilyen ocsmányságot rég láttak a kerületben élő nők

A nyári hõhullám miatt úgy elszaporodtak a patkányok, hogy hiába irtják õket, egyre nagyobb gondot okoznak. Csak Budapesten naponta több mint száz bejelentés érkezik, a patkányirtók nem gyõzik a munkát, a lakók viszont félnek és undorodnak a rágcsálóktól.

Nem gondolta Molnár Vanda, aki júliusban panaszkodott patkányinvázióra, hogy csak azután jön még a java! A békásmegyeri édesanya két és fél éves kisfiát féltette a rágcsálóktól, ezért hirdetett küzdelmet ellenük a %Ripost% segítségével. Mint kiderült, a fővárosban hetekig szünetelt a patkányirtás, épp abban az időben, ami leginkább kedvez a szaporodásuknak, mivel Budapest más cégekre bízta az irtást, mint aki évek óta csinálta. A régi cég már nem, az új még nem dolgozott, a patkányok pedig szépen elszaporodtak.

Bár már kétszer is voltak itt irtani, még mindig rengeteg a patkány

számolt be a %Ripost%-nak Molnár Vanda.

Először 30 deka mérget szórtak szét, másodszorra már egy kilót, de a töltés másik fele is tele van lyukakkal.

Az anyuka nap mint nap betemeti a házuk felé eső patkánylyukakat, de már kezd kimerülni a lassan másfél hónapja tartó küzdelemtől.

Nem tudtam, mibe tenyerelek bele. Én csak a kisfiamat akartam biztonságban tudni, nem gondoltam, hogy hónapokon át tartó küzdelem veszi kezdetét

- mondta Vanda.

Magánszemélyként mi is felhívtuk az új patkányirtó céget. Az ügyfélszolgálaton először nem vették fel a telefont, de udvariasan visszahívták kollégánkat. A felvilágosítást adó hölgy azt mondta, még mindig hosszabb a várakozási idő, mint a szerződésben ígért 24 óra, mert rengeteg a munkájuk.

"Rengeteg bejelentést kapunk, kerületeként naponta ötöt-hatot is, így a tervezettnél jóval több, napi 8-10 gépjárművel dolgozunk" – mondta el a %Ripost%-nak Reisinger Mátyás, az új patkányirtó cég, az RNBH Konzorcium vezetője.

Az elmaradást már pótoltuk, de a helyzet valóban súlyos. A legtöbb patkányt Zuglóból jelentik, egyelőre nem tudjuk, miért.

A nagy meleg és a csapadékos időjárás kedvez a patkányok szaporodási kedvének. Budapesten csökkent a csatornába kerülő víz mennyisége, emiatt is több a száraz rész a csatornában, ami jó élőhelyet biztosít a rágcsálóknak. A harmadik ok, hogy sokan a csatornába öntik az ételmaradékot."

Mint a %Ripost% megtudta, sokan nem várnak az ingyenes patkányirtásra, inkább fizetős szolgáltatást vesznek igénybe, csak hogy végre megszabaduljanak a rágcsálóktól.

 

Hol tehet bejelentést?
A lakosság számára ingyenes a patkányirtás, a bejelentéseket az RNBH Konzorcium a 06/70-364-6531 telefonszámon fogadja hétfőtől péntekig, 8– 16 óra között. A köztes időszakokban üzenetrögzítő fogadja a hívásokat. E-mailen a [email protected] címen lehet bejelenteni a patkányészleléseket. A bejelentőben jelölje meg az észlelés pontos helyét (irányítószám, utca, házszám), rövid leírást a látottakról (például: élő patkány a pincében), valamint adja meg elérhetőségét, lehetőleg egy telefonszámot, amelyen elérik Önt.

 

Fontos, hogy folyamatosan irtsák!

A rágcsálókat folyamatosan irtani kell, nagyon fontos, hogy ne teljen el több nap a bejelentés és az irtószer kihelyezése között – hívta fel a figyelmet dr. Bajomi Dániel, a Magyar Kártevőirtók Országos Szövetségének elnöke. – Kora ősszel a legtöbb a patkány, ezért is fontos, hogy ahol észlelik a rágcsáló jelenlétét, ott azonnal megkezdődjön az irtása. A lakosság is sokat tehet: a táplálékot tartalmazó szemét vonzza a patkányokat, így a higiénia és a szemét megfelelő kezelése is segít.

 

Németországban is gond

A Bild címlapon számol be róla, hogy az elmúlt években fokozatosan nőtt a patkányészlelések és bejelentések száma a német nagyvárosokban. A szakértők egyetértenek abban, hogy a több hete tartó szokatlan hőhullám kedvez a patkány szaporodásának, a kiszáradt csatornákban pedig könnyen fel tudnak kapaszkodni a felszínre. Berlinben tavaly tízezernél is több bejelentés érkezett a környezetért és a higiéniáért felelős hivatalhoz, várhatóan idén megdől ez a rekord is. Hamburgban sem jobb a helyzet, ott a becslések szerint öt patkány jut egy emberre, vagyis nyolcmilliónál is több rágcsáló él az északi kikötővárosban.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország váratlan katonai lépése

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

vg.hu

Rákay Philip reagált a Most vagy soha! második hétvégi nézőszámára

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

mandiner.hu

A világ legboldogabb embere lett a magyar válogatottnál már leírt focista

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 20.: a Bika bízzon magában, a Bak nézzen az álarc mögé

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

ripost.hu

Ennek az öt csillagjegynek hatalmas mázlija lesz húsvétkor

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább

INSIDER

Szívszorító: Húsvéti nyuszik és tojások díszítik a 15 évesen elhunyt Dominik sírját

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban