INSIDER

Borzalom Zuglóban: Ilyen ocsmányságot rég láttak a kerületben élő nők

A nyári hőhullám miatt úgy elszaporodtak a patkányok, hogy hiába irtják őket, egyre nagyobb gondot okoznak. Csak Budapesten naponta több mint száz bejelentés érkezik, a patkányirtók nem győzik a munkát, a lakók viszont félnek és undorodnak a rágcsálóktól.
  • Szerző: Ripost

Nem gondolta Molnár Vanda, aki júliusban panaszkodott patkányinvázióra, hogy csak azután jön még a java! A békásmegyeri édesanya két és fél éves kisfiát féltette a rágcsálóktól, ezért hirdetett küzdelmet ellenük a %% segítségével. Mint kiderült, a fővárosban hetekig szünetelt a patkányirtás, épp abban az időben, ami leginkább kedvez a szaporodásuknak, mivel Budapest más cégekre bízta az irtást, mint aki évek óta csinálta. A régi cég már nem, az új még nem dolgozott, a patkányok pedig szépen elszaporodtak.

Bár már kétszer is voltak itt irtani, még mindig rengeteg a patkány

számolt be a %%-nak Molnár Vanda.

Először 30 deka mérget szórtak szét, másodszorra már egy kilót, de a töltés másik fele is tele van lyukakkal.

Az anyuka nap mint nap betemeti a házuk felé eső patkánylyukakat, de már kezd kimerülni a lassan másfél hónapja tartó küzdelemtől.

Nem tudtam, mibe tenyerelek bele. Én csak a kisfiamat akartam biztonságban tudni, nem gondoltam, hogy hónapokon át tartó küzdelem veszi kezdetét

- mondta Vanda.

Magánszemélyként mi is felhívtuk az új patkányirtó céget. Az ügyfélszolgálaton először nem vették fel a telefont, de udvariasan visszahívták kollégánkat. A felvilágosítást adó hölgy azt mondta, még mindig hosszabb a várakozási idő, mint a szerződésben ígért 24 óra, mert rengeteg a munkájuk.

"Rengeteg bejelentést kapunk, kerületeként naponta ötöt-hatot is, így a tervezettnél jóval több, napi 8-10 gépjárművel dolgozunk" – mondta el a %%-nak Reisinger Mátyás, az új patkányirtó cég, az RNBH Konzorcium vezetője.

Az elmaradást már pótoltuk, de a helyzet valóban súlyos. A legtöbb patkányt Zuglóból jelentik, egyelőre nem tudjuk, miért.

A nagy meleg és a csapadékos időjárás kedvez a patkányok szaporodási kedvének. Budapesten csökkent a csatornába kerülő víz mennyisége, emiatt is több a száraz rész a csatornában, ami jó élőhelyet biztosít a rágcsálóknak. A harmadik ok, hogy sokan a csatornába öntik az ételmaradékot."

Mint a %% megtudta, sokan nem várnak az ingyenes patkányirtásra, inkább fizetős szolgáltatást vesznek igénybe, csak hogy végre megszabaduljanak a rágcsálóktól.

 

Hol tehet bejelentést?
A lakosság számára ingyenes a patkányirtás, a bejelentéseket az RNBH Konzorcium a 06/70-364-6531 telefonszámon fogadja hétfőtől péntekig, 8– 16 óra között. A köztes időszakokban üzenetrögzítő fogadja a hívásokat. E-mailen a [email protected] címen lehet bejelenteni a patkányészleléseket. A bejelentőben jelölje meg az észlelés pontos helyét (irányítószám, utca, házszám), rövid leírást a látottakról (például: élő patkány a pincében), valamint adja meg elérhetőségét, lehetőleg egy telefonszámot, amelyen elérik Önt.

 

Fontos, hogy folyamatosan irtsák!

A rágcsálókat folyamatosan irtani kell, nagyon fontos, hogy ne teljen el több nap a bejelentés és az irtószer kihelyezése között – hívta fel a figyelmet dr. Bajomi Dániel, a Magyar Kártevőirtók Országos Szövetségének elnöke. – Kora ősszel a legtöbb a patkány, ezért is fontos, hogy ahol észlelik a rágcsáló jelenlétét, ott azonnal megkezdődjön az irtása. A lakosság is sokat tehet: a táplálékot tartalmazó szemét vonzza a patkányokat, így a higiénia és a szemét megfelelő kezelése is segít.

 

Németországban is gond

A Bild címlapon számol be róla, hogy az elmúlt években fokozatosan nőtt a patkányészlelések és bejelentések száma a német nagyvárosokban. A szakértők egyetértenek abban, hogy a több hete tartó szokatlan hőhullám kedvez a patkány szaporodásának, a kiszáradt csatornákban pedig könnyen fel tudnak kapaszkodni a felszínre. Berlinben tavaly tízezernél is több bejelentés érkezett a környezetért és a higiéniáért felelős hivatalhoz, várhatóan idén megdől ez a rekord is. Hamburgban sem jobb a helyzet, ott a becslések szerint öt patkány jut egy emberre, vagyis nyolcmilliónál is több rágcsáló él az északi kikötővárosban.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?