INSIDER

Bombapánik Budapesten: 15 kérdés és válasz a hatalmas robbanószerkezetről

Ma emelik ki az óriási robbanószerkezetet a Dunából. Mekkora a veszély? A Ripost utánajárt!
  • Szerző: Ripost

Várhatóan ma emelik ki, hatástalanítják és szállítják el azt a bombát Budapesten, amely a Duna mélyén, a Szabadság híd közelében van. Emiatt több kilométeres sugarú körben le kell zárni a fél várost.

1. Hogyan találták meg a bombát?

Egy hónapja civil búvárok, egy Dunába esett autó kiemelése közben. A bomba 10 méter mélyen, nagy sodrású területen van. Akkor alacsonyabb volt a vízszint, mint most, ezért a civil búvárok látták a bombát, míg most a katonai búvárok nehezebb körülmények között, szinte vaksötétben dolgoznak.

 

2. Milyen bombát találtak pontosan?

Még nem tudják, ez ma derül ki. Eddig úgy tudtuk, hogy egy 100 kilós, második világháborús szovjet légibombáról van szó, de ez egyáltalán nem biztos. A pontos válasz csak kiemelés után adható meg.

A képen: a feltételezések szerint ilyen lehetett "fénykorában" a bomba.

 

3. Lehet, hogy nem is bombát találtak?

Még ez sincs kizárva. Pár évvel ezelőtt 1500 embernek kellett elhagyni az otthonát Óbudán, mert úgy tűnt, hogy egy 100 kilós, második világháborús bombára bukkantak a földben. Ám a kiásást követően kiderült, hogy csak egy rozsdás csődarab okozott riadalmat, mely valóban úgy nézett ki, mint egy bomba. Ám ha valóban az lett volna, és nem hatástalanítják, az tragédiához vezethetett volna.

 

4. Miért vártak egy hónapot a tűzszerészek a kiemeléssel?

A jogszabály 30 napot ír elő, és rengeteg a feladat, amik között rangsorolnak. Ha úgy ítélik meg, hogy nincs közvetlen veszély, hátrább sorolhatják ezt a feladatot. Mivel óriási bombáról van szó, a kiemeléséhez rengeteg egyeztetés kell a rendőrséggel, önkormányzatokkal.

 

5. Miért nem lehet benn hagyni a vízben a bombát, ami évtizedeken át nem jelentett veszélyt?

Egy kormányrendelet alapján minden bejelentés után intézkedniük kell a tűzszerészeknek, mely a felkutatástól az elszállításon és hatástalanításig tart. Olyan nincs, hogy egy bomba teljesen veszélytelen: nem lehet a Szabadság hídtól 50 méterre otthagyni, mert bármikor nagy bajt okozhat.

6. Miért nem emelték ki szerdán, ha már kedden megtalálták?

Komoly előkészületek szükségesek a kiemeléshez, többféle forgatókönyvet kell végigzongorázni, amelyet a rendőrséggel és az érintett önkormányzatokkal egyeztetnek. Ez a munka történt meg tegnap.

 

7. Hány tűzszerész vesz részt az akcióban?

A helyzet súlyát jól jelzi, hogy mintegy 30 tűzszerész vesz részt a műveletben.

 

8. Mennyire veszélyes a művelet?

Nagyon veszélyes. A búvárok vaksötétben tapogatóznak, erős sodrás mellett, még az is nehéz, hogy egy helyben maradjanak – ehhez mindenféle segédeszközöket, súlyokat, köteleket használnak. Még ellenőrzött környezetben is veszélyes egy ilyen bomba: 2016 nyarán a Hortobágyon egy 250 kilós bomba már a hatástalanítás után robbant fel, négy tűzszerész meghalt. A vizsgálat nem tárt fel hibát vagy elővigyázatlanságot, az eset szimpla balszerencse volt: felrobbant az elöregedett robbanóanyag.

 

9. Elképzelhető, hogy a bombát a víz alatt hatástalanítják?

Ez kizárt, a Duna erős sodrása és a nehéz látási viszonyok miatt.

 

10. Hogyan hatástalanítják a bombát?

Egy többórás művelettel rögzítik és felemelik a hajóra, és ott újra megvizsgálják, majd még a hajón eltávolítják a gyújtószerkezetét. Most úgy tudjuk, egy egyméteres bombáról van szó, aminek körülbelül 10 centis a gyújtószerkezete.

 

11. A hajón dolgozók veszélyben lesznek?

Igen. A hortobágyi tűzszerész-tragédia is mutatja, hogy a bomba hatástalanítása életveszélyes. Ha baleset történne, és felrobbanna a bomba, kiszámíthatatlanok a következményei.

 

12. Elképzelhető, hogy a helyszínen robbantják fel a bombát?

Szinte teljesen kizárt. Amint sikerült szállítható állapotba helyezni, elviszik Budapest belvárosából, a megsemmisítésére pedig később, ellenőrzött és biztonságos körülmények között kerül majd csak sor.

 

13. Változhat a korábban meghatározott lezárási terület nagysága?

Igen, akár még nőhet is, de ha kiderül, hogy kisebb a bomba mérete a vártnál, akkor csökkenhet is. A biztonság az első, kulcsfontosságú az emberek védelme, a kényelmi szempontok vagy a közlekedés, csak másodlagos.

 

14. Milyen pusztításra lehet képes egy ilyen szerkezet?

Óriásira. Tegnap egy 3 kilós bomba miatt 100 méteres körben zártak le mindent a budapesti Fillér utcában, itt most több kilométeres sugarú körben várható lezárás. Egy kézigránát például, amelyből hetente 1-2 darab kerül elő, 5-10 méteres körben öl, de a repeszei több száz méteres sugarú körben képesek sérüléseket okozni. Így érthető, hogy egy 100 kilós bomba esetében miért rendelnek el nagyobb méretű lezárást.

 

15. Lehet, hogy még ma sem emelik ki a bombát?

Ez is elképzelhető: ma derül ki, hogy pontosan milyen szerkezetről van szó, és milyen elővigyázatossági intézkedéseket kell tenni, majd 12 órával az útlezárások előtt közzé kell tenni azok helyszínét és időpontját.

 

A további részletek a csütörtöki napilapban!

 

Fillér utca: hat társasházat ürítettek ki
Hat társasházat is kiürítettek tegnap a tűzszerészek a főváros II. kerületében, a Fillér utcában, ahol szerda délelőtt egy 203 milliméter átmérőjű, szovjet gyártmányú, betonromboló gránátot találtak. A hatástalanítás idejére egy 100 méter sugarú területet zártak le.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?