INSIDER

Böjte atya gyermekei is csatlakoznak a covid elleni imalánchoz

Rekordokat dönt a koronavírus-járvány: a múlt héten sokan haltak meg, illetve kerültek lélegeztetőgépre – van miért imádkozni. Egymillió gyermek fohászkodik Máriához a járvány elmúltáért. Böjte atya is készül a gyermekeivel.
  • Szerző: Ripost

Ránk fér az imádság: az elmúlt héten rengeteg országban és világszinten is rekordszámú új koronavírusos megbetegedést regisztráltak. Magyarországon az ezerhez közelít a járvány halálos áldozatainak száma, és száznál is többen vannak lélegeztetőgépen.

Böjte: hiszek az imádság erejében

Október hagyományosan a rózsafüzér hónapja, 18-án kérik a gyerekek, szüleik, tanáraik és hitoktatóik imáit, hogy Szűz Mária anyai közbenjárására szabadítsa meg a világot a koronavírus-járványtól – írja a szervezőkre hivatkozva a Vaticannews.

Fotó: ripost

„Van egy hetünk, hogy szépen megtanuljuk, begyakoroljuk e szép imát! Gyertek, addig is minden nap mondjunk rózsafüzért!” – bíztat Böjte Csaba. Megtudtuk: a ferences szerzetes, aki hisz az imádság és a kimondott szó erejében, minden este 20 órakor együtt imádkozik a gyerekekkel egy-egy tizedet.

Fotó: ripost

A rózsafüzérre hívó levelében Mauro Piacenza bíboros hangsúlyozza: amellett, hogy nagy fokú szolidaritás és társadalmi összefogás van a járvány kritikus pontjain, tagadhatatlan, hogy a kór eltaszítja egymástól az embereket, mert sokan most nem felebarátnak, hanem veszélynek, lehetséges vírushordozónak tekintik a többi embert.

Rekordokat dönt a betegek száma

Újabb 1173 betegnél mutatták ki a koronavírusfertőzést hétfőn. A második hullám sokkal drasztikusabb, mint az első volt. Nő a fertőzöttek száma, és ezzel együtt dinamikusan emelkedik a kórházi ápolást igénylők és a lélegeztetett betegek száma is, már 154-en vannak lélegeztetőgépen. Emlékeztetőül: az első hullám idején 60 lélegeztetőgépre kötött beteg számított rekordnak. Sosem vesztette életét még ennyi koronavírusos beteg, mint a múlt héten. Az áldozatok átlagéletkora ugyan 70 feletti, de a múlt héten regisztráltak egy huszonéves elhunytat is.

Nem azért van több eset, mert többet tesztelnek

Egyre többen posztolnak arról, hogy csak azért nőtt a betegszám, mert egyre több embert tesztelnek. A laikusok véleményét ugyanakkor a pécsi virológusok cáfolják. Sőt, hozzáteszik: „Már 10 százalék feletti a pozitivitási ráta nálunk, a WHO által meghatározott 5 százalékos pozitívitási rátát meghaladva nincs pontos kép a járvány terjedéséről.”

Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem matematikusa a következőket mondta az Inforádióban: „Nem azért nincs esetszám-emelkedés, mert a járvány nem halad előre, hanem mert a tesztelési kapacitásunk elérte a felső határát”. Hozzátette: az azonosított fertőzöttek átlagéletkorának növekedéséből arra lehet következtetni, hogy a közeljövőben a kritikus lefolyású esetek emelkedése várható.

Tombol a vírus, külföldön bekeményítenek

Romániában háromezer feletti a napi esetszám, több mint 200-an vannak lélegeztetőgépen. Több településen kijárási tilalmat rendeltek el, hétfőtől bezártak a kocsmák, éttermek. Lengyelországban egy nap alatt 5 ezernél is több új esetet regisztráltak, ott ismét bevezetik az idősek vásárlási sávját. Olaszországban kötelezővé tették a szabadtéri maszkhasználatot, s azt kérik az emberektől, otthon is használják azt, ha vendéget fogadnak.

Most kell újra fegyelmezettnek lenni! A kormány célja, hogy az ország működöképes maradjon, ne álljon le az élet, ehhez a kötelező maszkhasználattal, a rendszeres kézmosással, a távolságtartással, és a tömeg kerülésével tehetjük most a legtöbbet.

 

És ezeket olvastad már?