INSIDER

Ezért vált élhetetlenné a Blaha Lujza tér, rettegnek az ott dolgozók

Lábmosás az ivókútnál, hajléktalantömeg fényes nappal, alvó csövesek minden sarkon: egy tipikus hétfő reggel a Blahán. A Metropol stábja utánajárt, mi a véleménye a környéken élőknek és dolgozóknak a Budapest egyik legfontosabb csomópontján kialakult vadnyugati állapotokról.
  • Szerző: Ripost

A helyiektől a Metropol megtudta: a téren és környékén néhány évvel ezelőtt már javulásnak indult a helyzet, azonban az utóbbi időben újra mocsok, bűz és hajléktalanhordák vették birtokba a Blahát. A tér közepén megállva valóságos vándorcirkuszban érezheti magát az ember. Van itt zene, rögtönzött ülőhelyek, vizeletszag, furcsa pózokba hajtogatott emberek és trükkös, lehúzós jósnők is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Metropol

Összeszokott társaság uralja a teret

„Csak rossz tapasztalataim vannak. A Népszínház utcában, a 4-es metró feljárója katasztrófa. A Blaha Lujza tér is tragikus. Ráadásul nemsokára kezdődik a felújítás, ezek az emberek meg úgyis maradni fognak„ – árulta el aggályait Czirok Lajos, aki a környéken lakik.

„A Blaha jelenlegi állapotának az az oka, hogy a VIII. kerület legjobb emberét leváltották. Kocsis Mátét nagyon kedveltük. Ő helyre rakta a kéregetőket, a hajléktalanokat, rendet csinált az aluljáróban. A mostani polgármester, a Pikó András, őt nem szeretjük. Ha egytől ötig kéne szavazni, akkor egyes alát kapna. Nem ismerek olyat, aki azt mondja, ez a Pikó egy jó ember. Erre a dologra ugyanolyan alkalmatlan, mint Karácsony Gergely a főpolgármesterségre. Ami rend volt a Népszínház utcában, mióta ő van, nulla. Köztéri vécét kéne ide helyezni a térre, mert itt végzik el a dolgukat a hajléktalanok. Odapiszkítanak a bokor mögé, de láttam olyat is, hogy belehánytak az ivókútba” – háborgott József, egy helyi nyugdíjas.

Fotó: Metropol

„12 évig dolgoztam éjszaka ezen a környéken, verekedés, rendőrség, minden volt itt. Itt esznek, vergődnek, zenélnek. Több járőr kéne ide, és büntetni kellene. Nézzék meg a város többi közterét, sokkal tisztábbak! Ezek a hajléktalanok már évek óta idejárnak, ismerik egymást, haverkodnak„ – mondta el tapasztalatait Janurikné Bujáki Edit, aki egykor a környéken dolgozott.

Fényes nappal, az üzlet előtt lövik be magukat

A helyben dolgozók félnek, és nem szívesen nyilatkoznak újságíróknak. A Metropol stábja rejtett kamerával eredt annak a nyomába, vajon mit gondolnak a téren napi nyolc órában dolgozók a kialakult áldatlan állapotokról. Alább néhány vélemény, természetesen kép és név nélkül.

Fotó: Metropol

„Sok a lezüllött ember errefelé, csövesek, kéregetők, kötözködők. Amióta itt dolgozom, 10 éve, állandóan belém kötnek. Régen is rossz volt, de mostanában még rosszabb. Az aluljáró tele van kötözködőkkel. A Népszínház utcában, de feljebb a Teleki tér felé is nagyon rossz a helyzet” – osztotta meg tapasztalatait az egyik helyben dolgozó.

„Esténként sokan buliznak itt, de napközben is állandóan itt vannak tízen-húszan. Kérdeztem már tőlük, hogy miért nem mennek szállóra, de azt mondták, hogy ott meglopják őket, meg már megszokták, hogy itt vannak. Néha igazoltatják őket, hogy nem állnak-e körözés alatt, de ennyi„ – osztották meg tapasztalatait két hölgy, akik rendszeresen a téren szoktak várakozni.

Fotó: Metropol

„Volt olyan, hogy fényes nappal, az üzlet előtt lőtték be magukat a fiatalok” – mesélte az egyik bolttulajdonos. „Amikor idejöttem, itt ültek mint a fecskék, és próbáltak bejönni a boltba. Amióta én vagyok itt a vezető, seprűvel elzavarom őket, ha szemtelenkednek. Itt a rendőrök nem igazán foglalkoznak velük, akkor se szóltak rájuk, amikor itt ültek maszk nélkül.„

Hétfőtől tovább fokozódik a káosz a téren

A Blaha Lujza tér felújítása hétfőn kezdődik, ami tovább fokozza majd a budapesti közlekedési káoszt. A helyiek szerint azonban a munkagépek megjelenése nem fogja továbbállásra sarkallni a hajléktalancsapatot, legfeljebb annyi történik majd, hogy a munkálatok végéig a környező utcákban ütnek tanyát. A téren kialakult vadnyugati állapotokról, és arról, hogy terveznek-e tenni valamit az ott élők nyugalmáért, a lap megkérdezte a Józsefvárosi Önkormányzat illetékeseit is, ám választ nem kaptak.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?