INSIDER

Biztonságos a COVID oltás terhesség alatt? – Most erre a kérdésre is megkapod a választ

Dr. Kemenesi Gábor ezúttal a COVID elleni védőoltás és a gyermekvállalás kapcsolatát boncolgatja és eloszlatja a kételyeket.
  • Szerző: Ripost

Amikor a koronavírus elleni oltások még nem voltak elérhetőek, rengeteg gyermeket tervező pár bizonytalan volt abban, hogy az esetleges koronavírus fertőzés hogyan hat a várandósságra, a szoptatásra, vagy a nemzőképességre. Ezért a téma szakértői rengeteg kérdést kaptak a témával kapcsolatban a járvány tombolása idején. A kíváncsiság azonban a mai napig sem lankadt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: koronavírus.gov.hu

Most, hogy a vakcinák most már mindenki számára elérhetők, a gyermekvállaló pároknak újabb kérdései akadtak. Ezért a Pécsi Tudományegyetem virológusa, Kemenesi Gábor úgy döntött, hogy segít megválaszolni a felmerült kérdéseket, ehhez Dr. Victoria Male immunológus tanulmányát hívta segítségül. Ezek közül a legérdekesebb, mindannyiunk számára hasznos kérdések és válaszok a következők:

1. Hallottam, hogy a COVID19 vakcina csökkentheti a nők termékenységét. Igaz ez?
Nem. Valójában számos bizonyíték tanúsítja, hogy a COVID19 vakcinák nem csökkentik a termékenységet.

2. Nem vagyok terhes, de később szeretnék gyermeket. Kaphatok védőoltást?
Nincs bizonyíték arra, hogy a vakcina csökkentené a későbbi teherbeesés esélyeit.

3.Hallottam, hogy a COVID19 vakcina csökkentheti a férfiak termékenységét. Igaz ez?
Nem. Idáig három vizsgálatot végeztek, amelyek a spermiumok minőségét vizsgálták a vakcinázás előtt és után. A vakcinázás nem befolyásolja a spermiumok számát vagy minőségét.

4. Terhes vagyok. Kapjam meg a védőoltást, ha felajánlják nekem? Milyen kockázatokkal jár a COVID elkapása terhesség alatt?
Vannak kockázatok a COVID19 elkapásával kapcsolatban, különösen a terhesség második felében. A várandós COVID19 betegek nagyobb valószínűséggel szorulnak intenzív ellátásra, mint a COVID19 betegek, akik nem várandósak.

5. A vakcina megakadályozza, hogy terhes emberek elkapják a COVID -ot?
Két izraeli tanulmány megvizsgálta, hogy a COVID elleni védőoltások mennyire hatékonyak a COVID-fertőzés megelőzésében kifejezetten terhesség alatt. Mindketten azt találták, hogy a COVID elleni vakcinák terhesség alatti hatékonysága hasonló a szélesebb lakosság körében kifejtett hatékonyságukhoz.

6. Átjuthat a COVID vakcina a méhlepényen?
Nem. A vakcinát kapott édesanyák gyermekei nem rendelkeznek tüskefehérje elleni IgM-vel, ami azt jelzi, hogy maguk a vakcinák alkotóelemei nem jutnak át a méhlepényen.

7. Biztonságos a COVID oltás terhesség alatt?
Igen. Az Egyesült Államokban az új COVID19 vakcinák biztonságosságát számos módon ellenőrzik. Ezek egyike a V-safe nevű aktív felügyeleti program. A V-safe embereket toboroz oltáskor, és aktívan nyomon követi eredményeiket. A V-Safe terhességi monitorozó program 3958 résztvevőt regisztrált 2020. december 14. és 2021.február 28. között. Március 30-ig 827-en fejezték be terhességüket, ebből 712-en egészségesen születtek. A születéskor jelentkező nemkívánatos események aránya ugyanaz volt azoknál, akik a terhesség alatt COVID19 -oltást kaptak, mint az általános ((nem oltott)) terhes populációban.

8. Szoptatok. Megkapjam a védőoltást, ha felajánlják?
Nincs ismert kockázat a nem élő vakcinák szoptatás közben történő beadásával kapcsolatban (jelenleg az elérhető COVID19 vakcinák mindegyike nem élő vírust tartalmazó vakcina), és nem jelentek meg ezek biztonságát megkérdőjelező eredmények a szoptató emberekben vagy csecsemőikben.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?