INSIDER

Közlekedési reform dugók nélkül: tanulhatna Karácsony Gergely az erdélyiektől

Példát vehetne Budapest vezetése a kolozsvári bicikliutakról. Az erdélyi városban ésszerűen vannak kialakítva a biciklisávok.
  • Szerző: Ripost

A kolozsvári kerékpárutakon látszik, hogy előre megtervezték, nem vaktában festették fel azokat, az erdélyi biciklisáv példa lehetne Budapestnek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A központban az utcákkal és a járdákkal párhuzamosan fut a felfestett biciklisáv, sehol sincs nyomvonal. Az autósoktól nem vették el a sávokat a biciklisáv kialakításakor.

Ahol nem volt elegendő hely, ott a járdából vettek el egy szakasz, de teljesen külön választották, nem a járdán fut, mint Budapesten. Így a gyalogosok is biztonságosan közlekedhetnek és a bicikliseknek sem kell kerülgetni a gyalogosokat.

Budapest, Baross utcai biciklisáv
Fotó: Markovics Gábor/Ripost

A budapesti biciklisek inkább a járdára hajtanak fel a veszélyes út miatt.

Jól szemlélteti a további különbségeket a következő két fotó. Kolozsváron az átjárókat is meggondoltan alakították ki, nem találkozik a gyalogos és a biciklis zebra. A felfestés erős színe is segíti az eligazodást.

biciklisáv példa

A biciklisávokat zöld színűre festették, a buszsáv és az átjárók piros felfestést kaptak, így piros-fehér-zöld színekben pompázik a kincses város.

Ezzel szemben Budapesten keresztezi egymást a két átjáró, mely rengeteg veszélyes szituációt teremt.

A hálózat is jól ki van alakítva az erdélyi városban, a külső kerületekbe és a környező településekre is el lehet jutni kerékpárral. Azokra is gondoltak, akik nem rendelkeznek saját járművel: 50 önkiszolgáló biciklikölcsönző állomás van. A jól kialakított rendszernek köszönhetően nem okoznak dugókat a biciklisávok.

A forgalomcsillapítást is másként oldják meg, mint nálunk. Környezetvédelmi okokból ingyenes a tömegközlekedés péntekenként Kolozsváron. Mivel a hét ötödik munkanapja okozta a legtöbb dugót a városban, a városvezetés ezzel a rendelkezéssel ösztönzi a sofőröket arra, hogy aznap hagyják otthon az autóikat. A tömegközlekedés ingyenes pénteki használatát semmilyen feltételhez nem kötik, így sokan élnek is vele. A forgalomcsökkentés mellett a zaj- és a légszennyezés is csökkenhet a program hatására. A helyi tömegközlekedési vállalat azt reméli, hogy a pénteki ingyenes buszozást kipróbálók közül sokan rájönnek, hogy tömegközlekedéssel is sok helyre el lehet jutni és máskor is őket választják. A cég vállalta, hogy a bevételkiesést a saját költségéből pótolja. Karácsony Gergely megválasztása előtt azt ígérte, hogy a diákoknak és az álláskeresőknek ingyenessé teszi a tömegközlekedést. A munkakeresőknek ingyenessé is tette, ugyanakkor a diákok díjmentes utazásáról mélyen hallgat.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?