INSIDER

Megrázó: a súlyos szívbeteg 4 és fél hónapos Áronkát négy kistestvére várja haza, segítségre van szükségük

A Borsod megyei kisfiú születése óta még csak hétfőn mehet haza először. Minél előbb szükségük lenne egy steril szobára.
  • Szerző: Ripost

A most 4 és fél hónapos Áron március 16-án született, ekkor még szülei a legboldogabb emberek voltak a világon. Másnap viszont az orvosok megvizsgálták és azt mondták, szívzörejt hallanak a kisfiúnál. Elvitték a koraszülött intenzívre, a kardiológus pedig 3 óráig vizsgálta: kiderült, hogy összetett szívbetegséggel (szívelégedetlenség, lyukas szív) és érrendszeri problémákkal született a kisfiú. Ekkor lélegeztetőgépre került, és az sem volt biztos, hogy egyáltalán a másnapot megéri. Megpróbálták gyógyszerrel kikezelni, ugyanis még túl kicsi volt a műtéthez.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Tamási Marianna

„Néhány napig nem volt probléma, de egyik napról a másikra annyira leesett az oxigénszintje, hogy műteni kellett. Egy söntöt, azaz műért ültettek a szív és a tüdő közé, hogy több vér áramoljon a tüdőbe és kapjon elegendő oxigént. A sönt sajnos később begyulladt és kapott egy mellkasüreg-gyulladást. Egy hétig nyitva volt a mellkasa, így tudták kiszívni a rengeteg váladékot. Volt idő, amikor az orvosok sem adtak sok reményt, de túlélte, mert egy igazán erős kis harcos!„ - magyarázta az anyuka, Tamási Marianna a nak. „Szép lassan leszoktatták a lélegeztetőgépről, már több mint egy hete nem igényel külön oxigént, se infúziót. Most hamarabb vihetjük haza, mint vártuk, aminek egyrészt örülünk, másrészt viszont szüksége lenne egy steril szobára külön szellőztetővel.”

Fotó: Tamási Marianna

Gyűjtenek a kisfiúnak

A család most átköltözik a nagyszülőktől kapott lakásba. Sikerült kifesteniük, de a steril szobára nem maradt pénzük. Az orvosok szerint viszont ez elengedhetetlen ahhoz, hogy Áronka megfelelően tudjon otthon tovább gyógyulni.

„Általában a párom volt otthon a többi gyermekünkkel, amíg én Áronnal voltam a kórházban, így ő sem tudott megfelelően dolgozni. Ráadásul egy ideig Budapestre kellett feljárnunk Tiszatarjánról, hiszen egy darabig Áront ott kezelték. Ami pénzünk volt, az így felfogyott, és ezért kérünk segítséget„ – mondta az anyuka. Mint megtudtuk, a családban Áronkán kívül még 4 gyermek van, közülük a legfiatalabb másfél éves.

Fotó: Tamási Marianna

A kisfiúnak a Gyomaendrődi Angyalok beteg gyermekekért csoportban gyűjtenek, ide kattintva éred el. Összesen 800 ezer forintra lenne szükségük a steril szobához, ebből eddig 130 ezer forint gyűlt össze. Az idő pedig szorítja őket, hiszen ma már Áront haza kell vigyék. A szülők pedig csak bíznak benne, hogy nem lesz semmi gondja a kisfiúnak a steril szoba nélkül, amíg az összeg össze nem gyűlik.

Áronkára még egy veszélyes műtét vár

„Az orvosok megpróbálnak olyan életet kialakítani Áronkának, mint a többi gyerkőcnek, ami van, de csodát nem tudnak tenni. Egyévesen vissza kell vinnünk Budapestre a helyreállító műtétre. A szívében lévő két verőér össze van cserélve, ezt fogják neki helyreállítani. Ha ez a veszélyes műtét sikerül, akkor reméljük, teljes életet élhet. Addig is minden hónapban kontrollra kell vinnünk, és 3 állandó gyógyszere lesz, ezeket 4 óránként kell majd kapnia” - mondta az anyuka. „Nagyon rosszul viseltük, nagyon nehezen ezt az egészet. Én is és a párom is. Most, hogy azt mondták, javul az állapota, mi is kezdünk kicsit megnyugodni, de tudjuk, hogy még nincs vége a küzdelemnek.„

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?