INSIDER

Betartják és betartatják az új szabályt – videó

Kibővült azon helyek listája, ahol a szájmaszk használata kötelező. Ezt gondolja erről az utca embere.
  • Szerző: Ripost

Utánajártunk, mennyire tartják be a hétfőtől érvényes rendeletet a vendéglátóhelyek. Hétfőtől már az éttermekben, vendéglátóhelyeken és szórakozóhelyeken is maszkot kell viselni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például egy étteremben addig maszkot kell hordani, amíg az asztalhoz érünk vagy onnan felállva mosdóba megyünk, de levehető a maszk az asztalnál ülve,. Olyan vendéglátóhelyeken, büfékben, szórakozóhelyeken, ahol állva, illetve bárpultnál fogyaszt valaki ételt vagy italt kizárólag a fogyasztás időtartamára leveheti a maszkot, de ha csak beszélget éppen, akkor viselnie kell a maszkot.

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

Az új szabály működik, a legtöbb embernek terhet sem jelent: egyszerűen csak lehúzzák a maszkot, amíg fogyasztanak.

Lukács Zsuzsanna, egy pub pultosa azt mondja, a legtöbb esetben betartják vendégeik a maszkhasználatot, de az új rendelettel egyelőre még nincsenek tisztában.

„Ki is írtuk ide, de sokan el sem olvassák. Viszont nem látom, hogy problémát okozna. Amikor megkérem őket, hogy vegyék fel, megteszik. Törekedtünk még a maszkhordás ellenére is arra, hogy az asztalok között meglegyen a másfél méteres távolság. A maszk engem is zavar néha, de el kell fogadni, hogy ez a szabály” – mondta lapunknak.

A vendégek között aztán már akad olyan, aki szerint hülyeség a maszk viselése, más azt mondja, az a buta, aki nem tartja be a szabályt. Elfogadni a rendeletet azonban mindenki elfogadja, mást nem is tehetnek, hiszen a büntetéstől mindenki tart. A 69 éves, nyugdíjas Faragó Istvánnak nagyon pozitív a véleménye.

„Le a kalappal! Már rég ezt kellett volna csinálni. Ha ez egészségügyileg indokolt, akkor csináljuk így! Aki ezt nem érti, az buta, szamár ember. Szerintem, ha mindenki az ügy mellé áll, akkor be lehet tartani, de tudom, hogy sokan hőzöngenek ellene. Nekem ez megfelel, tehernek sem érzem!” – nyilatkozta lapunknak.

És ezeket olvastad már?