INSIDER

Itt az első kimutatás: ilyen eséllyel fertőzhetnek a Covid ellen beoltottak

A legfrissebb kutatási eredményekről dr. Mary Ramsay, a Public Health England vezetőjének közleménye rántja le a leplet.
  • Szerző: Ripost

Végre kiderült, hogy milyen eséllyel adják át a beoltottak a koronavírust!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Skóciából származó adatok arra utalnak, hogy a beoltott egészségügyi dolgozóknál 30 százalékkal kisebb az esélye annak, hogy a fertőzést továbbadják a velük egy háztartásban élőknek” – mondta dr. Mary Ramsay, a Public Health England vezetője. A szakember rengeteg új kutatási eredményt tartamazó közleményéből a The Sun szemezgetett.

Kiderült, milyen eséllyel adják át a beoltottak a koronavírust

Az oltásnak köszönhetően csökken a vírus átvitele. MTI/Mohai Balázs

Új lendületetet kapott a járvány elleni küzdelem

„Ez az első bizonyíték arra, hogy az oltásnak köszönhetően csökken a vírus átvitele” – idézi a lap a szakembert. A Downing Street-i tájékoztatón a doktornő hangsúlyozta, mivel kisebb eséllyel adják át a beoltottak a koronavírust, ezért mindél több ember kap vakcinát, annál inkább csökken a fertőzés terjedése. A közlemény szerint ez azt jelenti, hogy több beoltott mellett a vírus terjedése alacsony marad, megakadályozva a további fertőzési hullámot és az új törzsek lehetséges megjelenését.

„Bármelyik vakcina egyetlen adagja után a Covid-19 elleni védelem 60 százalék körüli”

A The Sun idézi Matt Hancock egészségügyi minisztert is, aki elmondta, hogy az oltási programjuknak köszönhetően tíz 70 év körüli emberből kilenc rendelkezik koronavírus antitesttel.

Kiderült, milyen eséllyel adják át a beoltottak a koronavírust

Az oltásnak köszönhetően csökken a kórházba kerülés esélye is. Képünk illusztráció
Fotó: GettyImages

„Ez jelentős védelmet nyújt a vírussal szemben, a kórházi kezelés esélye körülbelül 80, a halálozásé közel 85 százalékkal kisebb” – mondta a miniszter. Hancock kiemelte azt is, hogy a 40 év felettiekre való áttérés előtt a legsebezhetőbb britek oltására kell összpontosítani.

A legfrissebb adatok szerint az Egyesült Királyságban december 25-e és március 16-a között összesen 25 273 226 embert oltottak be az első adag vakcinával, míg 1 759 445 embernek megvan a második adagja – adta hírül a brit napilap internetes oldala.

Itthon közel másfélmillióan kapták meg a koronavírus elleni védőoltást

A hazánkban már 1 441 706 ember kapta meg a koronavírus elleni védőoltást, közülük 421 915-en már a második adagot is. Az Operatív Törzs és az oltási munkacsoport módosította az oltási stratégiát. Így a Pfizer második adagját az eddigi 21 nap helyett 35 napos különbséggel, az AstraZenecát a korábbi 4 hét helyett 12 hetes különbséggel adják be, és ezentúl 60 év felett is alkalmazni lehet.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?