INSIDER

Bense doktor elárulta, mikor adná be szemrebbenés nélkül a 3. oltást

Augusztus 1-től bárki kérheti a 3. oltást – jelentette be a kormány. Az ismert családorvos örül a hírnek és elárulta lapunknak, kiknek és mikor javasolja az újabb vakcinát.
  • Szerző: Ripost

Augusztus 1-től, vasárnaptól bárki számára elérhető a 3. oltás Magyarországon. Dr. Bense Tamás családorvos szerint ez kivételes lehetőség.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Dr. Bense Tamás kivélteles lehetőségnek tarja a 3. oltást (Fotó: Ripost)

„Már az oltások kezdetén is jelezték a gyógyszergyártók, hogy az oltásnál van egy úgynevezett felezési idő, amikor is a vakcina hatásossága felét is elveszítheti. Ilyen esetben mindenféleképpen kell oltani” – kezdi dr. Bense Tamás.

„Menet közben derül ki az, hogy a legnagyobb odafigyelés mellett is bizonyos korosztály, pont a korából és a gyengébb immunitásából adódóan – bármelyik oltást is kapta –, akkor az nem váltott ki olyan szintű védelmet, ami elvárható lett volna. Ezért, én úgy gondolom, főleg az időseknél, bármelyik oltást kapták, ha a második vakcina óta eltelt már négy hónap, akkor nekik a harmadik oltástszemrebbenés nélkül érdemes beadni” – mondja Bense Tamás.

Négy hónap múlva a fiataloknak is javasolja a 3. oltás igénylését

Dr. Bense Tamás a fiatalabb korosztálynak is ajánlja a 3. oltást (Fotó: MTI)

„Az aktívabb korosztálynál, a fiataloknál is az az érzésem – pláne így, hogy nem vesszük el más elől az oltást és bőséggel van vakcina hazánkban –, nem kellene azon gondolkozni, hogy beadassák-e a harmadik oltást. Négy hónap után azt javaslom, hogy mindenki éljen ezzel a kivételes lehetőséggel, amivel egyelőre nem túl sok ország dicsekedhet. Sőt, Magyarország ebben élenjáró, hogy van lehetőség a harmadik oltás felvételére is” – emeli ki a családorvos.

Bense Tamás szerint rövidesen kiderülni, hogy a későbbiekben milyen szisztémát kell követni a harmadik oltással kapcsolatban.

„Lehet, hogy úgy, mint az influenzánál, minden évben meg kell majd kapni a kicsit módosított koronavírus elleni vakcinát. Vagy bizonyos periódusonként, ameddig ez a vírus velünk van – már pedig egy jó darabig velünk lesz –, akkor a virológusok kidolgozzák, hogy milyen időközönként, hogyan és mivel kell majd ismételni az oltásokat” – vélekedik Bense Tamás.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?