INSIDER

Bennfentes: már meglévő technológiával pályázhattak Cseh Katalinék

Másfél hete tart az Anonymous-ügyként elhíresült botrány, amelyben egy álarcos alak hívta fel a sajtó figyelmét, hogy Cseh Katalinhoz köthető cégháló több mint 4,7 milliárd európai uniós támogatást nyert el.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Nyolcvannégyszer adta el ugyanazt a színházjegyet, kétszer adta el az autóját – ismerősek a címek? Szenzációként tálalja ezeket az eseteket sokszor a média, holott gyakrabban előfordulnak, mint gondolnánk. De hogy jön ez az Anonymous-botrányhoz? Kezdjük az elején.

Miután kiderült, hogy a Momentum EP-képviselője lehet az álarcos alak által emlegetett politikus, a Pesti Srácok feltárta a céghálót, aminek tagjai egy telephelyre vannak bejelentve, majd később az is bebizonyosodott, hogy az uniós forrásokhoz való hozzáférés érdekében egyszerre is váltanak gyakran telephelyeket. Ennek a céghálónak a tagja a Holotech Hungary Kft. is, amelynek tulajdonosa egy hasonló nevű svájci cég, a HoloTech Switzerland AG – írja a bennfentes.net

Miután a Cseh Katalin ügyvezetése alatt álló Pannónia Nyomda Kft. éppen hologramos technológiára pályázott az európai uniós forrásokból és nyert is 68 millió forintot – belevéve a pályázati anyagba, hogy ez a technológia majd milyen jól fog jönni a 2024-es budapesti olimpián, amit végül a Momentum gáncsolt el – a hírportál megnézte a svájci hologramos technológiával foglalkozó cég honlapját, ahol a hírek között rátaláltak, hogy a cég már 2013-ban kifejlesztett egy hologram gépet.

Forrás: bennfentes.net

Majd három évvel később, Cseh Katalin szignójával egy hologramos technológia kifejlesztésére adott be pályázatot egy másik cég, ami talán véletlenül éppen ugyanarra a telephelyekre van bejelentve (Vác és Szirák), mint a svájci cég magyar vállalata, a Holotech Hungary Kft.

Ráadásul a Holotech Hungary Kft. ügyvezetője, és a HoloTech Switzerland AG elnök-vezérigazgatója ugyanaz a Lakatos Viktor, akinek az érdekeltségi körébe tartozó IPRESS Center Kft. 2012-ben megvásárolta a Veszprémi Nyomda Kft-t és a tisztségviselők között megtalálható volt Cseh Tibor (a momentumos politikus édesapja) és Lakatos Viktor neve is.

Erre mondják, hogy milyen kicsi a világ! Vagy mégsem? Ráadásul a pályázati anyagban a Pannónia Nyomda Kft. azt állította, hogy ez egy teljesen új technológia, amely eddig nem létezett.

Forrás: bennfentes.net

A támogatást is ezért nyerhették meg, hiszen alapvető feltétel volt, hogy egy új technológia szülessen.

Forrás: bennfentes.net

Hogy a két technológia között mennyi az egyezés, nem a mi tisztünk eldönteni, azonban az a megfogalmazás, hogy „a piacon még nem szolgáltatás és termék kifejlesztése és piacra vezetése”, valahogy sehogy sem állja meg a helyét.

A pályázati iratok már eddig is megannyi részlettel szolgáltak. Először is megtudhatta belőle a közvélemény, hogy Cseh Katalin éveken át vezette a családi vállalkozást, ahogy azt is, hogy e társaság köré kisebb céghálózat kapcsolható. A nagyjából féltucat vállalkozás az évek során 4,8 milliárd forint uniós támogatáshoz jutott. Az iratokból kiderült ezek mellett az is, hogy Cseh Katalinék cége több közbeszerzést is elnyert, volt közöttük olyan, amelynél kétségek is megfogalmazódtak.

Az előbbiek miatt a Központi Nyomozó Főügyészséghez érkezett feljelentés, utóbbiak a Gazdasági Versenyhivatalnak adhatnak feladatot.

A botrány horderejét jól mutatja, hogy politikai elemzők már azt is felvetették: a Momentumnak azonnal el kellene távolítania soraiból a képviselőt, akinek politikai karrierje is véget érhet. A baloldali média ugyanakkor nem talált a történetben különösebb hírt: lényegében elhallgatták a Cseh Katalin körül kibontakozó botrányt.

Időközben megérkezett az ígért leleplezés,

a Demokrata tálalásában. Azt minden politika iránt érdeklődő tudja, hogy Cseh Katalin és a Momentum 2017-ben a Nolimpia-kampánnyal, a magyarországi olimpiát megtorpedózó aláírásgyűjtéssel szerzett magának ismertséget. Azt viszont eddig csak kevesen tudhatták, hogy Cseh Katalin cégvezetőként 2016-ban még a magyar olimpiára is hivatkozva kért uniós támogatást. Amit a cég később meg is kapott. A részletekről EBBEN a cikkben olvashat.

 

 

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A 30 perces sajtos rúd receptje
címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?