Létrehozva: 2021.08.14.

Benkő Tibor: hazafias honvédelmi nevelést kell nyújtani

A honvédelmi miniszter szombaton köszönetet mondott Nyíregyháza városának és a Nyíregyházi Egyetem vezetőségének az együttműködésért.

A jövő nemzedékéről hazafias honvédelmi nevelést nyújtva kell gondoskodni a mai fiatalokról. Ezt Benkő Tibor honvédelmi miniszter mondta szombaton Nyíregyházán, a vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégium ünnepélyes átadásán.

A tárcavezető köszönetet mondott a város és a Nyíregyházi Egyetem vezetőségének az együttműködésért, amelynek eredményeként az egyetemi campus egyik kollégiumának épületében sikerült létrehozni a Debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium itteni telephelyét.

Benkő Tibor hangsúlyozta, elengedhetetlen a fiatalok hazafias honvédelmi nevelése.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszédet mond a vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégium átadásán Nyíregyházán 2021. augusztus 14-én. MTI/Vajda János

„Fontos, hogy elkötelezettek legyenek hazájuk iránt, s elődeink példáját követve, rájuk is fel lehessen nézni” – emelte ki, hozzátéve, olyan fiatalokat várnak, akik képesek az utánpótlásra a honvédelmi haderő fejlesztésében.

A miniszter reményét fejezte ki, hogy az innen kikerülő fiatalok tudásukat a haza, a magyar emberek javára fordítják majd.

Kovács Ferenc polgármester a névadó leszármazottait is köszöntve kiemelte: Nyíregyháza sok jó katonát adott a hazának, köztük vitéz Mikecz Kálmánt, aki végigharcolta az első és a második világháborút.

„Fontos azonban, hogy ne csak hagyományunk, hanem jövőnk is legyen, erre ad lehetőséget a kollégium beindítása” – hangsúlyozta a városvezető.

Halkóné Rudolf Éva, a Nyíregyházi Egyetem kancellárja emlékeztetett arra, hogy 2020-ban született meg a gondolat a honvédelmi oktatás és a kollégium beindításáról. Idén márciusban már elkezdődött a munka. A 3. számú épületben alakították ki az egyelőre a 9. évfolyamot kezdő 24 diák számára a honvédelmi kollégiumot.

„Nem katonákat akarunk képezni, hanem a katonai életet, a katonai tapasztalatokat kívánjuk átadni” – mondta el Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka.

Kedvcsinálónak bejelentette, a 4,5 tanulmányi átlagot elérő diákok több mint 45 ezer forint tanulmányi ösztöndíjban részesülnek majd.

Horváth András a kollégium vezetője azt emelte ki, hogy a kollégium pályaorientációs feladatokat lát el, abban a reményben, hogy a diákok tanulmányaikat a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen folytatják majd.

A magyar GDP egyre nagyobb szeletét alkotja majd a honvédelem a következő években, 4 éven belül pedig elérhetjük a NATO által elvárt, 2%-os arányszámot is. A növekvő büdzséből következik, hogy az eddig bejelentett fejlesztések mellett a közeljövőben várhatóan újabb, hatalmas volumenű vásárlások lesznek, hamarosan újabb harcjárművek és gyalogsági eszközök, hosszabb távon pedig újabb repülőgépek is beszerzésre kerülhetnek.

Kevesebb, mint egy éve írt alá Benkő Tibor honvédelmi miniszter egy rekordösszegű, mintegy 1 milliárd dollár értékű megállapodást az Egyesült Államok nagykövetével, David Cornsteinnel amerikai AMRAAM-rakéták és légvédelmi rendszerkomponensek beszerzésének szándékáról. A rakéták a hamarosan rendszeresítésre kerülő, norvég gyártmányú NASAMS-rakétavédelmi rendszerhez kellenek majd, ezen kívül légiharc rakétaként a Honvédség légiereje által használt Gripen-vadászgépek is tudják majd az AMRAAM-rakétákat használni.

Ez a hatalmas beszerzés mindössze egy azok közül a jelentős összegű beruházások közül, melyeket a Honvédség fejlesztése érdekében tett a kormány, mint ismert,

  • 44 darabot vett Magyarország a legmodernebb német gyártmányú, Leopard 2A7+ harckocsikból, melyek használatát előkészítő Leopard 2A4-es kiképzőharckocsik már elkezdtek Magyarországra érkezni,
  • 24 Panzerhaubitze 2000-es önjáró löveg beszerzése indult meg,
  • 2021 végéig folyamatosan érkezni fog az Airbustól vásárolt 20 darab, H145M többcélú helikopter, 2023-tól pedig16 H225M helikopterrel is bővül az eszközpark,
  • cseh licenc alapján modern kézifegyvereket kezdett el gyártani Magyarország Kiskunfélegyházán, melyek exportra és a Honvédség arzenáljába is készülnek,
  • Carl Gustaf M4 páncéltörő kézifegyvereket vásároltunk Svédországtól,
  • illetve a honvédek számos felszerelési eleme, mint például az egyenruha, a málhamellény, a sisak és a bakancs is megújult.
  • Az állam még egy osztrák aknavetőgyárat magyar magánbefektetők pedig egy cseh kiképzőrepülőgép-gyárat is megvettek, az itt készülő eszközök hosszabb távon akár a Honvédségben is rendszeresítésre kerülhetnek.
  • A kormány egyébként tárgyal Törökországgal is haditechnikai beszerzésekről, de az eszközök beszerzésének állapotáról csak a török médiából hallani. A törökök azt állítják, hogy már idén Magyarországra érkezhetnek a járművek.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

    origo.hu

    Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

    borsonline.hu

    "Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

    mandiner.hu

    Váratlan helyről kapott támogató szavakat Varga Judit

    mindmegette.hu

    Szabad-e locsolni? 5 szívderítő locsolóvers húsvétra

    origo.hu

    Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

    astronet.hu

    Húsvéti hosszú hétvégi horoszkóp 2024. március 29-április 1: Csodaszép ünnepek

    ripost.hu

    Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

    vg.hu

    Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

    ripost.hu

    „Tíz százalék esélyt adtak Petinek a túlélésre” - köhögött, majd mindkét lábát amputálni kellett

    ripost.hu

    A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    INSIDER

    Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

    INSIDER

    Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

    INSIDER

    "Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

    INSIDER

    Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

    INSIDER

    "Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin

    INSIDER

    Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább

    INSIDER

    Szívszorító: Húsvéti nyuszik és tojások díszítik a 15 évesen elhunyt Dominik sírját

    INSIDER

    "Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán