INSIDER

Benéztünk a 125 millióért eladó titokzatos magyar atombunkerbe – videó

Egykor szigorúan őrzött, titkos katonai objektum volt, most egy az eladó ingatlanok közül az inotai erőműhöz tartozó atombunker. Az ingatlanos bortárolásra, gombatermesztésre, veszélyes hulladék elhelyezésére kínálgatja a különös helyet. A Ripost megnézte, miről is van szó!
  • Szerző:

Először természetesen az ingatlanost keressük, hogy mutassa meg portékáját, de közli: kizárólag komoly vevők léphetnek a területre, a vételár 125 millió forint. Nem árulja el, ki az eladó, sem azt, mikor lehet megnézni. Nem baj, azért felkerekedünk.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Várpalota-Inota külterületi részén, az Inotai Erőmű és a készenléti lakótelep szomszédságában találunk rá. Az erőművet elhagyva több úton próbálkozunk, az egyik bejárat katonai területen van, a másikhoz ipari zóna miatt tilos bemenni. Az erőművet és a valamikor hozzá tartozó készenléti lakótelepet elhagyva, egy dombos úton eljutunk a bejáratig. A bunker észrevétlen, jól elrejti a mező mellett a szurdok. A bokrokkal benőtt bejárat a domb oldalában van, csak egészen közelről lehet észrevenni. Nagy sárga tábla figyelmeztet: vigyázat, biológiai veszély, belépni tilos!

Fotó: Ripost

A nagy vasajtó fölött kamera is vigyáz arra, hogy ne mehessenek be illetéktelenek. Két bejárat van a domb oldalában, egymástól 100 méternyi távolságra. A másiknál is figyelmeztető tábla és kamera fogad.

Fotó: Ripost

A két vészkijárat a domb tetején tökéletesen álcázott, messziről olyan, mintha két kis házikó lenne a dombon, csak közelebb érve látjuk: mindkét kis épületből vaslétra vezet le a mélybe.

Fotó: Ripost

A földalatti létesítmény 1998-ig a Honvédelmi Minisztérium titkosított objektuma volt. A bunker az 1950-es években épült, biztonsági óvóhelyként.

A dombon sétálva nem is gondolnánk, hogy alattunk egy 1400 négyzetméter alapterületű tér van, három, 4 méter széles folyosóval. Ha valaki túrázik a Bakonyban, a zöld túraútvonalon csak ezeket a vészkijáratokat észleli, azokat is házikónak nézi.

Fotó: Ripost

A dolomitzúzalékkal tömörített bunker azonban komfortosabb, mint gondolnánk. A létesítményben van víz, áram, sőt telefon. A csatorna az Inotai Erőmű főrendszerére csatlakozik. A belső terek hőmérséklete télen-nyáron állandó 16-18 Celsius fok, ideális pince. Most már csak az a kérdés, hogy aki megveszi, hogyan tudja majd használni, ha katonai és ipari magánterületen kell átjárnia komfortos bunkeréhez.

28 méter hosszú terem is van benne

Az ingatlanos hirdetés szerint a létesítményben van egy 28 méter hosszú és 3,5 méter magas, ívelt nyílású terem, a végén öltözők, mosdók. Az összekötő folyosórendszerek 2,85 méter szélesek, 2,6 méteres belmagassággal. A belső terek légkalapáccsal kialakított oldalfalait és aljzatát 40-60 cm vastagságú vasalt betonnal fedték. A járatrendszer felett 5-25 méter vastagságú dolomit szikla található, valamint két 3,5 méter átmérőjű, felszíni fogadóegység és lifttel is ellátható szellőzőkürtő, vészkijárat.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?