INSIDER

Beköszönt a tél: elmondjuk, hol és mikor fog havazni a héten

Marad a zord, hideg téli idő. Egyes helyeken azonban végre fehérbe borulhat a táj.
  • Szerző: Ripost

Hétfő hajnalig a lehulló hó mennyisége általában2 cm, helyenként (Baranya megye, Somogy és Bács-Kiskun déli része) 3-5 cm körül alakul. Leginkább Baranya déli részén és a Mecsekben hullhat 5 cm-t meghaladó hó.

A Dél-Dunántúlon és az Alföldön hétfőn is folytatódik a hószállingózás, gyenge havazás, melynek súlypontja napközben fokozatosan kelet felé helyeződhet, de szintén legfeljebb csak pár cm hó valószínű. Késő estére a délkeleti tájakra, Tiszántúlra szorulhat vissza a csapadék – írja a Met.hu.

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

Hétfőn egész nap mindenhol erősen felhős vagy borult marad az ég. Az északi, északkeleti helyenként megélénkül. A reggeli -5 foktól délutánra +2 fok köré emelkedik a hőmérséklet.

Kedden délen és keleten marad az erősen felhős idő, további gyenge hóeséssel, hószállingózással. Máshol többórás napsütés ígérkezik. Reggel -10 és -2, délután -3 és +3 fok közötti értékeket mérhetünk.

Szerdán északnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és szórványosan lehet havazás, hózápor, nyugaton havas eső is. Az ÉNy-i, majd a DNy-i szél megerősödik. 0-6°C valószínű délután.

Csütörtökön az erős, olykor viharos ÉNy-i szél hatására csökken a felhőzet, többórás napsütés várható. Marad a 0, +5°C-os maximum.

(Köpönyeg)

A hét közepén érkező lehűlést egy rövid enyhülés előzi meg.

Kedd reggel, délelőtt még a délkeleti, keleti tájakon eshet hó, másutt többórás napsütés várható. Később északnyugat felől egy melegfront felhőzete húzódik fölénk és enyhébb légtömeget hoz a térségbe. Ezzel északnyugat felől várható újabb, ezúttal vegyes halmazállapotú csapadék. Az északnyugati, nyugati tájakon a hó mellett havas eső, eső,

helyenként ónos eső eshet. Hajnalban még országos fagyra kell készülni, a fagyzugos helyeken akár -10 foknál hidegebb lehet. Nappal -1, +4 fok várható. A szerdai minimumok és maximumok néhány fokkal enyhébb tartományban alakulnak.

Az északi, középső és keleti tájakra érkező csapadék többségében hó lesz, így szerda reggelre többfelé fehérbe borulhat a táj.

Bekeményít a tél a jövő hét második felében, hétvégén a havas, derült tájakon éjszakánként -15 fok alá hűlhet a levegő.

A jövő hét második felében bekeményít a tél. A legfrissebb előrejelzések szerint a hét közepétől egyre nagyobb mennyiségben áramlik fölénk a kontinentális eredetű fagyos levegő, aminek következtében hétvégén igencsak mélyre zuhanhat a hőmérséklet. A hideg útját egy szerdán érkező hidegfront nyitja meg, majd hétvégére a Kelet-Európai síkság felől szibériai eredetű fagyos levegő árasztja el Közép-Európát.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?