Létrehozva: 2021.01.05.

Bejelentette a kormány legújabb döntését az operatív törzs

Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján először a kormány döntését ismertették.

Az operatív törzs a kormány fontos döntéséről adott hírt a tájékoztató elején. Éjféltől a magyar repülőterek már fogadhatnak Nagy-Britanniából és Észak-Írországból érkező repülőgépeket – közölte a friss döntést Kiss Róbert, a védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

Fotó: MTI/Botár Gergely/ kormany.hu

Ugyan ezt a korlátozást már nem szükséges fenntartani, a karanténszabályok továbbra is érvényesek – emelte ki Kiss Róbert rendőr alezredes, az ügyeleti központ vezetőhelyettese.

A többi védelmi rendszabály érvényben marad, a fenntartásáról vagy módosításáról a kormány hamarosan dönt.

Megérkezett hazánkba az újabb adag vakcinaszállítmány, ezúttal csaknem 39 ezer embernek elengedő oltóanyag érkezett – hangzott el az M1 Híradójában.

Kedden reggel már csaknem ötezer adagot ki is szállítottak a Semmelweis Egyetem gyógyszertárába. Eddig már közel 12 ezer egészségügyi dolgozó kapta meg az első oltást. Jelenleg 25 oltóponton lehet kérni a frontvonalban dolgozóknak a vakcinát. Az oltópontok elérhetősége: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/korhazi-oltopontok-elerhetosege-egeszsegugyi-dolgozok-szamara

Az új szállítmányból Kistarcsára, a Pest megyei Flór Ferenc Kórházba is érkezett. Az M1 helyszíni tudósítója elmondta: A kistarcsai kórház Pest megye legnagyobb egészségügyi intézménye, ahová 1950 adag vakcina érkezett, amely 975 egészségügyi dolgozó beoltását teszi lehetővé. A vakcinák tárolását már biztosították és néhányat már felhasználásra készítenek elő, azaz ma délután megkezdik az oltásokat.

Ez a protokollok szerint fog zajlani, tehát kikérdezik a pácienst az alapbetegségekről és allergiáiról, utána pedig megfigyelésre elkülönítik mintegy fél órára. Hazánkban eddig problémamentesen zajlottak az ilyen megfigyelések.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) folytatja az egészségügyi dolgozók megszólítását és meghívását a koronavírus elleni védőoltásra, annak érdekében, hogy a frontvonalban levő, a betegeket ellátó egészségügyi dolgozók elsőként részesülhessenek az oltóanyagból.

A második körben valamennyi közfinanszírozott egészségügyi intézményből – a járóbeteg-szakellátást, az egyéb fekvőbeteg-szakellátást, a művesekezelést, valamint a fogászati alap- és szakellátást nyújtó szolgáltatóktól, továbbá a betegszállítást és mentést végző szolgáltatóktól, valamint a háziorvosok, védőnők, iskolaorvosok, otthoni szakápolók és otthoni hospice ellátást nyújtó szolgáltatóktól – várják az igényeket 2021. január 6-ig.

A vakcina beadását a Nemzeti Népegészségügyi Központ szervezi, a NEAK az adatok feldolgozásával segíti a folyamatot.

870 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 329 721 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 103 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 080 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 176 576 fő, az aktív fertőzöttek száma 143 065 főre csökkent. 5760 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 394-en vannak lélegeztetőgépen. A mai napon megérkezik a harmadik Pfizer-vakcina szállítmány is Magyarországra, amelyekkel immár 25 kórházi oltóponton zajlik az egészségügyi dolgozók oltása. A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések.

A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy megérkezett a vakcina Magyarországra és december 26-tól zajlik az egészségügyi dolgozók oltása. A mai napi szállítmány újabb 39 ezer egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé. A vakcinákat 25 kórházi oltópontra szállítják ki: több budapesti kórház mellett Győrbe, Kecskemétre, Szolnokra, Tatabányára, Kaposvárra, Pécsre, Miskolcra, Szegedre, Székesfehérvárra, Debrecenbe, Balassagyarmatra, Szombathelyre, Veszprémbe, Nyíregyházára, Egerre és Békéscsabára, Szekszárdra, Zalaegerszegre.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) is folytatja az egészségügyi dolgozók megszólítását és meghívását a koronavírus elleni védőoltásra. Az egészségügyi dolgozók jelentkezhetnek az oltópontokon időpontért. Kórházi oltópontok elérhetősége: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/korhazi-oltopontok-elerhetosege-egeszsegugyi-dolgozok-szamara

Az egészségügyi dolgozók körébe az alábbi személyek tartoznak. Minden egészségügyi tevékenységet végző természetes személy, aki egészségügyi tevékenység végzésére jogosító szakképesítéssel rendelkezik, vagy aki nem rendelkezik szakképesítéssel, de közreműködik a szakképesítéssel rendelkező egészségügyi dolgozók által ellátandó feladatokban.

  • orvos
  • asszisztens, szakasszisztens
  • ápoló személyzet
  • népegészségügyi szakember
  • orvostanhallgató
  • egészségügyi szakképesítéssel rendelkező adminisztratív feladatokat ellátó személyzet
  • védőnő
  • egyéb egészségügyi felsőoktatásban hallgatói jogviszonnyal rendelkező személy
  • gyógyszerészek, gyógyszertári asszisztensek.
  • Amennyiben az oltóponton szabad kapacitás áll rendelkezésre a fentieken túl az egészségügyben dolgozók védőoltása is megkezdődhet. Egészségügyben dolgozó: a fenti csoportokba nem tartozó, de egészségügyi intézményben dolgozó személy, adminisztratív feladatokat ellátó nem egészségügyi szakképesítéssel rendelkező állomány és takarító személyzet, beleértve a gyógyszertárak működtetésében részt vevő személyeket is.

    A következő hetekben újabb szállítmányok érkeznek, és annak ütemében folytatódhat az oltás, újabb célcsoportokkal, többek között az idősotthonok lakóival és dolgozóival.

    Az év első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni. A védőoltásra eddig közel 600 ezren regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon és postai úton.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

    origo.hu

    Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

    metropol.hu

    „Mikes Anna csak egy van” – durván beszóltak Tóth Gabinak

    ripost.hu

    A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

    vg.hu

    Varga Judit egykori kabinetfőnöke kitálalt a Mandinernek

    travelo.hu

    Íme, a hazai 10 legolcsóbb termálfürdő, ahol elfogadható árakkal várnak

    ripost.hu

    Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

    vg.hu

    Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

    ripost.hu

    Baleset érte az Ázsia Expressz stábját a Fülöp-szigeteken

    ripost.hu

    Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    INSIDER

    "Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

    INSIDER

    Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

    INSIDER

    „Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

    INSIDER

    Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

    INSIDER

    "Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

    INSIDER

    Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban

    INSIDER

    Démon akarta felfalni Tímea lányát: retteg az éjszakáktól a veszprémi család

    INSIDER

    Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast