INSIDER

Bedurvult a hálapénz: már 180 ezer egy szülés az állami kórházakban!

Egészen eldurvult a „hálapénzbiznisz”: 200 ezer forint alatt már alig lehet szülni Magyarországon az ingyenes állami intézményekben. Az orvosi kamara most azt javasolja: legyen bűncselekmény a hálapénz elfogadása, majd Cser Ágnes szakszervezeti vezető meglepő módon ezt túlzásnak nevezte.
  • Szerző: Ripost

Három budapesti kismama, Rita, Kitti és Zita egyaránt elítéli a hálapénz-bizniszt. Kitti fizetett a szülésénél, de azt mondja, nem tisztességes, hogy ennyibe kerül, hogy nyugodt lehessen. A kismamák szerint ma Magyarországon egy szülés 150-180 ezer forint. Van, amelyik orvos ezt ki is mondja, van, amelyik csak akkor mond összeget, amikor rákérdeznek, mennyibe fog majd kerülni. „A magánrendelés árának tízszerese a szülés” – mondja Kitti. Zita első gyermeke születésénél fizetett, és jó élményként maradt meg benne. Nem úgy másodjára. „Az ügyeletet választottam, mert úgy gondoltam, hogy abból a pénzből inkább elmegyünk nyaralni. Olyan is volt a szülésem.” A kismamák is úgy tartják, szeretnének hálásak lenni, amiért valaki 9 hónapon át foglalkozik velük, de nem ilyen áron.

Fotó: Sulyok László. Rita, Kitti és Zita mind tapasztaltak a paraszolvencia terén

„250 ezer ment a dokinak és a szülésznőnek”

Judit, a kétgyermekes anyuka azt mondja, szerinte rég volt már 180 ezer a szülés. „5 éve szültem, akkor fizettem 200 ezret!” – mondja. Lili, egy blogoló azt írja, ő összesen 250 ezret adott a doktornak és a szülésznőnek. Katalin azt írja, ők 2018-ban fizettek az Uzsokiban 180 ezret az orvosnak, és 30 ezret a szülésznőnek – tehát a 180 ezres becslés a szülésért még igencsak alsó hang…

Orvosi kamara: legyen bűncselekmény az elfogadása!

A hálapénzjelenség behálózza és megmérgezi az egészségügyet. A háziorvosnak 3000, a betegszállítónak 5000, az altatóorvosnak 40 ezer, szüléskor a nőgyógyásznak akár több százezer forintot is adunk. A Magyar Orvosi Kamara most ezt bűncselekménnyé tenné. Mint írják, a paraszolvencia „súlyosan káros jelenség”, ezért a beteg és az orvos elemi érdeke, hogy a hálapénzt minél hamarabb a kormányzat is korrupciónak tekintse és kriminalizálja. A kamara ezért azt javasolja, hogy az egészségügyi béremelés után a hálapénz elfogadása legyen bűncselekmény, kerüljön be a büntető törvénykönyvbe.

Meglepő nyilatkozatot tett a szakszervezet elnöke

Meglepő módon az orvosokra nézve etikátlannak és igazságtalannak tartja az orvoskamara hálapénzre vonatkozó javaslatát Cser Ágnes. A meglepő nyilatkozatot tegnap egy sajtótájékoztatón tette a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Cser Ágnes szerint méltatlan egy köztestülettől a beteg-orvos kapcsolatnak ilyen módon való, büntetőjogi megközelítése.

Megkérdeztük: mit mond a hálapénzről az utca embere?

„Én akkor adok, amikor úgy érzem, hogy az orvos jól végezte a dolgát. Úgy gondolom, így megjegyez, és amikor legközelebb megyek hozzá, emlékezni fog rá, és kedves lesz velem. Csak annak adok, aki úgy áll hozzám, és annyit, amennyit én gondolok. Hallottam, hogy vannak szabott árak, de azt teljes mértékben ellenzem!” – mondja Zsuzsa.

„Akkor adok, ha úgy érzem, megérdemelte az orvos, és annyit, amennyit én gondolok. De akadnak, akik túlzásba viszik, azt nem engedném meg, sőt büntetném, hogy szabott árakat kérjenek” – mondja Erzsi.

„Ha az ember ma Magyarországon életben akar maradni, akkor azt ki kell fizetni. Úgy is mondhatnám, hogy ki nem tejel, az az öngyilkosság egyik formáját választja. Erkölcstelen rendszer sajnos” – mondja István.

„Abszolút ellenzem a hálapénz rendszerét, és sajnos ki kell mondani, hogy sokkal rosszabb az ellátás, ha nem fizetünk. Az lenne a jó, ha az orvosok hivatalból tennék a dolgukat, mert úgy látom, hogy most sokan inkább csak a pénzt hajtják” – mondta Gabriella.

További eseteket és megdöbbentő számokat a napilap pénteki lapszámában talál.

2013 óta bűncselekmény hálapénzt kérni vagy műtét előtt elfogadni

A büntető törvénykönyv szerint a vesztegetés elfogadása 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő – és a hálapénz a legtöbb esetben már ma is ide tartozik. Bűncselekmény, ha a hálapénzt kifejezetten kérik a betegtől, és az is, ha a pénzt már a beavatkozás előtt elfogadják. Bűncselekmény bármiféle „szabott ár” meghatározása. Már az is vesztegetés, ha az orvos különböző magatartásokkal utal rá, hogy igényt tart paraszolvenciára. Nem büntetendő a hálapénz műtét utáni elfogadása, de ez nem kötődhet kényszerhez, félelemhez, csak a beteg valódi háláját fejezheti ki. Az elfogadott utólagos hálapénzt az adóbevallásban fel kell tüntetni – az eltitkolása is bűncselekmény.

 

És ezeket olvastad már?