INSIDER

Be sem teszi többé a lábát Debrecenbe Balla Irma családja

Elhagyja Debrecent Balla Irma családja: a horrorházat, ahol a fideszes képviselőnőt megölték, már régen eladták, a gyilkossággal ártatlanul megvádolt fiú, Schönstein Sándor jó pár éve Budapesten él, és most az édesapja is a fővárosba költözik. A valódi gyilkost, D. Lajost nemsokára jogerősen is elítélik.
  • Szerző: Ripost

Hamarosan csak az édesanyja sírja köti majd Debrecenhez Schönstein Sándort: a fiatalember ugyanis nemsokára az idős édesapját is a fővárosba költözteti. Balla Irma régi házát, amelyben megölték, már régen eladták, Sándor pedig jó néhány éve Budapesten él. Az utóbbi időben már ő is ritkán járt a cívisvárosban, ami nem csoda, mert a település rengeteg rossz emléket idéz benne.

Tizenkét évvel ezelőtt brutálisan kivégezték Balla Irmát. A bűntett idején az akkor még egyetemre járó Sándor nem is volt a városban, ám édesanyja holttestét azonban később ő találta meg. A rendőrség a mit sem sejtő fiatalembert a gyilkosság miatt őrizetbe vette, és két év előzetes letartóztatás után a bíróság 12 év fegyházra ítélte. A bíró úgy indokolta a döntést, hogy „ki más követhette el a gyilkosságot, ha nem ő?”.
Pedig akkorra már az igazi tettes, D. Lajos beismerő vallomást tett, igaz, azt később visszavonta. Másodfokon azonban új eljárásra kötelezte az Ítélőtábla a Debreceni Törvényszéket, amely Sándort bizonyítottság hiányában 2012-ben felmentette. Ezután még három év kellett ahhoz, hogy 2015-ben végre az igazi bűnöst állíthassák bíróság elé. A hajléktalanként élő D. Lajos pénzt szeretett volna lopni az általa egyedülállónak hitt asszonytól. Belopódzott a házába, amikor egyedül volt a nő, és egy feszítővassal többször is fejbe, valamint nyakon ütötte. Első fokon 15 évet kapott, amely ellen mind az ügyész, mint a védelem fellebbezett.

„Meg kell mondjam, sokkal többre számítottam. Az ügyész életfogytiglani büntetést kért, és én vele értettem egyet. Azt szeretném, ha ez az ember soha többé nem jönne ki a börtönből” – szögezte le a kérdésére Sándor.

Mostanában csak ritkán járok Debrecenben, de ha csak tehettem, az anyám gyilkosának tárgyalására eljöttem. Ez a férfi örökre megváltoztatta az életem. Elvette tőlem az anyukám, akit szerettem, és elvette tőlem az életem azzal, hogy engem vádoltak meg a gyilkossággal. Volt idő, amikor nem kaptam munkát emiatt az ügy miatt, és a magánéletem is megviselte a börtönben töltött idő. Most már szépen lassan összeszedtem magam: van fix állásom, és remélem, a magánéletem is helyrejön egyszer. A 10 millió forint kártérítés, amit eddig kaptam, mind egy szálig elment azokra a költségekre, amik a letartóztatásom miatt keletkeztek – árulta el Sándor a -nak.
Ha jogerősen is lezárul az ügy, akkor Sándor perújítással élhet, és elérheti, hogy bűncselekmény hiányában mentsék fel. Azt követően még több kártérítésre lesz majd jogosult. Az édesanyját és meghurcolásának éveit azonban már soha senki nem adhatja vissza neki.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?