INSIDER

Bátor döntés: betiltották a petárdázást egy kisvárosban!

Mostantól egészen február végéig nem szabad tûzijátékot használni Tatán. Az önkormányzati rendelet indokolása szerint az Öreg-tónál telelő és átvonuló vadludakat akarják ezzel védeni, de az állattartók is örülnek a rendeletnek. Persze vannak tiltakozók is...
  • Szerző: Ripost

Örülhetnek az állattartók és a durrogtatásra érzékenyek Tatán: rendeletben tiltották be a tűzijátékok használatát a városban – Agócs városrész kivételével - november 1-jétől egészen február 28-ig. A rendelet ezen a hétvégén lépett hatályba. A Magyar Madártani Egyesület még az ősz elején kezdett aláírásgyűjtésbe, a kezdeményezés végül sikerrel járt, a tatai önkormányzat támogatta a korlátozást.

Az állatvédők és sok állattartó szerint nemcsak Tatán kellene ezt alkalmazni, hanem az egész országban! A szakemberek és a környékbeli kisállat-tulajdonosok üdvözlik az új szabályozást. Musicz László, a Magyar Madártani Egyesület ornitológusa szerint most a fő cél az Öreg-tó és a vadludak védelme.

 Tatán az Öreg-tó környéke ősi gyülekező hely a vonuló vadludak számára, sőt, több, északról érkező egyed itt is telel.

A téli fesztiválok tűzijátéka, illetve a szilveszteri durrogtatás elijeszti innen az állatokat. Előfordult, hogy a pufogtatás után egy-egy madár épületnek csapódott, de az is megesett, hogy az egyik madár egy éjszaka alatt 100 kilométert repült az ijedtségtől – magyarázta a %%-nak Musicz László.

Az önkormányzati rendelet szerint az Öreg-tónál a vadludak 70 százaléka elmenekült a szilveszteri durrogtatás miatt.

A Fehérkereszt Állatvédő Liga elnöke, Szilágyi István szerint hatalmas károkat okoznak a durrogtatók, ami nem éri meg a szórakozást.

- A szilveszteri időszakban megtelnek a menhelyek, ilyenkor az országban 500-1000 kutya szalad világgá, és később nem talál haza. A házi kedvencek sokkos állapotba is kerülhetnek. Remegnek, megzavarodnak, váratlanul megrágnak dolgokat. Remek kezdeményezésnek tartom a tatait, máshol is követhetnék a példát – fogalmazott Szilágyi István.

 

Ha kíváncsi vagy rá, mit szóltak mindehhez azok, akik szeretnek petárdázni, és mit ajánlanak nekik helyette az állatvédők, akkor keresd a hétfői Ripost napilapot az újságárusoknál!

Most is szigorúak a szabályok
A pirotechnikai eszközök értékesítését, tárolását és felhasználását a pirotechnikai tevékenységekről szóló 173/2011.(VIII.24.) Kormányrendelet szabályozza. 14 éven aluliak csak nagykorú felügyelete mellett alkalmazhatják ezeket. Az 1. és 2. osztályba a nagyon alacsony kockázatúak tartoznak, ezek pirotechnikus jelenlétében és irányításával használhatók fel magánterületen. A 3. osztályba azokat a pirotechnikai eszközöket sorolják, amiknek a használata közepes kockázattal jár, szabadban lévő nyílt és nagy területeken való használatra gyártották. Ezeket csakis nagykorú személyek vásárolhatják meg december 28-a és 31-e között, használatuk pedig december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig engedélyezett – vagyis szilveszter éjszaka. A fel nem használt eszközöket a vásárlás helyén le kell adni január 5-ig.
Felvonulással tiltakoztak tavaly 
Évről évre december végére fellángol a petárdázók kontra kisgyerekesek és állattartók háború. Mindkét tábornak megvannak az érvei. Tavaly Budapesten csendes demonstrációt tartottak azok, akik ellenzik, akik szerint tekintettel kellene lenni a legvédtelenebbekre: a kisgyermekekre és az állatokra. A petárdázók többek közt azzal érvelnek, hogy a nagyobb gyerekek viszont kifejezetten élvezik az ünneplés ezen módját. Gyarmati Rita pszichológus szerint épp azért olyan élvezetes a szilveszteri durrogtatás, mert máskor tilos. Minden évben nagy forgalmat bonyolítanak a tűzijáték árusok, és ez valószínűleg idén sem lesz másként. Kivéve Tatán!
 

És ezeket olvastad már?