INSIDER

Balfogás: ellopták a Balaton kapitális halát, nem akárhol bukkantak a nyomára

Elrabolták a Balaton büszkeségét, a rekordméretű öreg vándort, egy gyönyörű pontyot!
  • Szerző: Ripost

A több mint 30 kilós óriást egy ismeretlen titokban emelte ki a magyar tengerből, majd engedte szabadjára egy Tolna megyei tóban. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai a közösségi médiában figyeltek fel a hírre, hogy rekordfogás történt az ominózus tónál. Közelebbről megnézve azonban a pontyon számukra ismerős sebek és jellegzetességek tűntek fel.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk illusztráció (Fotó: 123RF)

„Tavaly indult a 20 kilogrammosnál nagyobb pontyok bejelentése a Balatonon. Ennek fő célja az volt, hogy nyomon kövessük a kapitális pontyállomány fejlődését. Halőrzési szempontból kiemelkedően fontos a halak dokumentálása, aminek most vált igazán kézzelfoghatóvá az eredménye” – közölte a társaság.

Az említett tavon készült fotók alapján egyértelműen beazonosítható volt, hogy a Balaton öreg vándoráról van szó, amelyet illegálisan loptak be a tóba. Így feljelentést is tettek az illetékesek. A tógazda nem ellenkezett, sőt vállalta, hogy amint újra kifogják a halat, értesíti a Nébih-Állami Halőri Szolgálat munkatársait: ez június 27-én meg is történt. Az értesítés után halaskáddal és pontybölcsővel felszerelt autó indult a kifogott halért, amit óvatosan visszaszállítottak a Balaton-partra,ahol egy baráti ölelés után útjára engedték a vízben.

A Nébih megerősítette, hogy eljárást indítottak a 120 centiméteres hal engedély nélküli áttelepítése ügyében – írja a Blikk.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?