INSIDER

Bagdy Emőke olyan titkot árult el, amire sok édesanya kíváncsi

A klinikai szakpszichológus szerint ezek a hetek mindenkit megviselnek, és ez alól a legfiatalabb korosztály sem kivétel.
  • Szerző: Ripost

Depressziós nemzet a magyar – gyakran halljuk a mindennapokban ezt a tézist, de vajon érvényes-e ez különösen most, a járvány időszakában. Ennek jártunk utána Bagdy Emőke segítségével. A klinikai szakpszichológus kiemelte, hogy korábban több tanulmány is rávilágított arra, hogy nekünk, magyaroknak a szabadság a legnagyobb szükségletünk. Ezért is viselnek meg minket különösen a korlátozások, beleértve a fiatalokat is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Bagdy Emőke igyekszik tanácsokkal segíteni ebben a nehéz időszakban

Bagdy Emőke igyekszik tanácsokkal segíteni ebben a nehéz időszakban. Fotó: Megyei Hírlap

„A járvány a gyerekekben is komoly törést okoz, hisz azok a szülők, akik korábban mindenhatók voltak, most sorra kudarcba fulladnak, hiába keresik, nem találják a krízisből való kiutat. Igaz, egyedül erre nincs is lehetőség, a megoldás az összefogásban rejlik, abban, hogy betartjuk a szabályokat, felvesszük az oltást és vigyázunk egymásra” – jelentette ki a klinikai szakpszichológus a Metropolnak.

Bagdy Emőke úgy véli, hogy ebben a nehéz helyzetben nemcsak a testünk, de a „lelkünk izmait”, azaz a reménységünket is erősíteni kell.

A szakember megosztotta azokat a tanácsokat, amelyeket a mindennapokban ő maga is alkalmaz.

  • Sok mozgás, szabad levegő, légző- és mozgásgyakorlatok, a nordic walkingtól a futásig minden mozgás kincset ér.

  • Beosztott idejű monitorhasználat, szünetidőkkel.

  • Derűs és kreatív családi programok az izolációs helyzetekre, a humor, a derű, az optimizmus viszonyulásmódjának gyakorlása.

  • A szeretetkapcsolatok erősítése.

  • Egymás hitének támogatása arra nézve, hogy minden rossznak van vége.

  • Előretekintő jövőtervezés, egymás segítése és pozitív megerősítése.

  • Segítsük elő az oltás szükségességéről meggyőzést, legyünk ebben is aktívak. Az oltás életben tartó sorsmegoldás, amelynél biztosabb módszer egyelőre nincs.

Ha kíváncsi a beszélgetés részleteire, keresd csütörtökön a Metropol napilapot, vagy látogass el a metropol.hu oldalra.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?