INSIDER

Az ipolyi horgászok sem hittek a szemüknek, két halszörnyet is kifogtak

A különleges és tarka halak eredetileg Délkelet-Ázsiában őshonosak, de egyre több van belőlük Európában is.
  • Szerző: Ripost

Idén két horgász is sárga-fekete foltos, furcsán villás farkú, sosem látott, egzotikusnak kinéző harcsafélét fogott az Ipolyból. Mint kiderült, nem tévedtek, a hal délkelet-ázsiai. De, ellentétben a Garamból a magyar határ közvetlen közelében szintén idén kifogott nagyfogú, aranyszemű jaguársügérrel, ezek nem egyszerűen megunt akváriumi halak lehetnek, hanem Európa több hideg pontján is megtelepedett meleg égövi betolakodók – írja honlapján a Magyar Haltani Társaság.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A szakértők azonosították azokat a foltos, harcsára emlékeztető, akváriumi színpompájú halakat, amikről két különböző ipolyi horgász is küldött be jelentést és fotót. Eszerint a sárga tüskésharcsáról, latin nevén a Tachysurus fulvidracóról van szó, utóbbi nagyjából annyit jelent magyarul, hogy gyorsfarkú sárgasárkány.

A nagyjából törpeharcsaméretű és – formajú, de azzal ellentétben mélyen bemetszett villás farokúszóval bíró tüskésharcsafaj eredetileg Délkelet-Ázsiában honos, Vietnamtól kezdve Laoszon, Kínán és Koreán át az Amur vízrendszeréig. Álló- és folyóvizekben egyaránt előfordul.

Az akvarista könyvek 16-25 fok közötti tartását javasolják, ám mint nemrég kiderült, jóval alacsonyabb hőmérsékleteken is képes túlélni, sőt szaporodni és terjedni is. A Duna németországi szakaszán ugyanis 2018 óta biztosan jelen van, egészen komoly állománnyal, Bajorországban például nem is számít már ritkának.

Az Európába való bekerülését követő elterjedésének oka lehet a szaporodási módja: a vízfenéken telepszerűen egymás mellé ásott gödrökbe rakja az ikráit, amiket utána a hímek védenek.

A magyar szakértők még nem tudják, hogy az Ipolyba a Dunán leúszva került-e bele, vagy közvetlenül került-e oda.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?