Létrehozva: 2020.10.16.

Az időjárás miatt robbanhat be a koronavírus-járvány

Akár a koronavírus-járvány berobbanásához is vezethet a korán érkező tél, ez az időjárás ugyanis kedvez a vírusnak – tudta meg a Ripost szakemberektől. Bár az adatok most azt mutatják, hogy a védekezésnek köszönhetően elkerülhető a megbetegedések számának drasztikus növekedése, ehhez az kell, hogy továbbra is ilyen fegyelmezettek maradjunk.

Egyre többet tudunk a Covid-19-ről, a legfrissebb kutatások szerint a koronavírus ellenállóbb az influenzánál is, bár a 40 fokot és az afölötti hőmérsékletet nem jól tűri. Sajnos ez nem igaz a hidegre: még a mínuszokban is fertőzőképes maradhat, akár hetekig.

Fotó: Shutterstock

„Az a gond a hideggel, hogy az a szervezetünknek sem tesz jót” – emelte ki a Ripost-nak dr. Letoha Tamás, a Pharmacoidea Kft. kutatóorvosa. „Néhány hét alatt a hőmérséklet drasztikusan csökkent, a szervezetünk pedig még nem tudott felkészülni erre a hideg, párás időjárásra, ami meglehetősen megviseli még az egészségeseket is. A nyálkahártyánk ilyenkor a nyirkos, hűvös idő hatására gyulladt állapotba kerül, így a szervezetünk is sokkal sebezhetőbbé válik a felső légúti fertőzések számára, ezért a vírusnak sokkal könnyebb útja van.”

Dr. Bense Tamás családorvos mindehhez hozzátette: a hűvös idő beálltával eleve többen náthásak, köhögnek, tüsszögnek.

Fotó: Shutterstock

„A nátha is gyengíti a szervezetet, az immunrendszert, ezért könnyebb dolga van az influenza- és a koronavírusnak. Ráadásul a nátha, a tüsszögés és a köhögés elősegíti a terjedését is, hiszen sokan nem tudnak róla, hogy fertőzöttek” - hangsúlyozta a Ripost-nak az orvos. Hozzátette: ez különösen jellemző most a gyerekekre, hiszen a legtöbbjük komolyabb tünetek nélkül hurcolja a vírust, amit tüsszögéssel, köhögéssel terjeszt.

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

„Éppen ezért mindennél fontosabb most, hogy ha tüsszög, köhög a gyermek, ne menjen óvodába, iskolába! De mi se elégedjünk meg annyival, ha náthásak vagyunk, hogy maszkot veszünk, hanem igyekezzünk a lehető legkevesebbet emberek közé menni, ha lehet, ne menjünk dolgozni és próbáljunk elkülönülni otthon is!” – hívja fel a figyelmet Bense Tamás.

A szakemberek mind egyetértenek abban, hogy ha most nem figyelünk továbbra is a védekező szabályok szigorú betartására, akkor berobbanhat a járvány.

Kettészakadt az ország, már nem Budapest a gócpont

Két nagyvárosban, Debrecenben és Nyíregyházán továbbra is azt mutatták ki a szennyvízből, hogy nőtt a vírus örökítő anyagának mennyisége. Ez a két város meglehetősen közel esik a napról napra durvább esetszámokat produkáló Romániához, de innen nem esik messze a szintén napi rekordokat döntő Ukrajna sem. Az északi országrészben egyelőre változatlan a helyzet. Jó hír viszont, hogy az ország középső és déli részén, így Békéscsabán, Székesfehérváron, Kecskeméten, Szolnokon, Budapesten, valamint a főváros agglomerációjában csökkent az RNS, a következő 4-10 napban nem számítanak a fertőzöttek számának jelentős növekedésére ezeken a helyeken.

Kevesebb a napsütés, sokkal tovább megél a felületeken a koronavírus

Az is jelentősen növeli a koronavírus túlélési esélyét, hogy nem süt már a nap annyit, mint nyáron. Az UV-sugárzás ugyanis természetes ellensége, a hűvösebb időjárás viszont maga a kánaán a vírusnak. Az ausztrál állami tudományos intézet munkatársai felfedezték, hogy a mínuszokban „lubickol” a vírus: ezért is történt húsfeldolgozó üzemekben és hűtőházakban annyi tömeges fertőzés.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hatalmas tengeri szörny vetődött partra Angliában

origo.hu

Kétségbeesetten próbálja eltüntetni Magyar Péter a Bajnai Gordonhoz vezető nyomokat

ripost.hu

Nem bírt magával Lőw Zsolt, ő tette helyre a Bayern BL-hősét

hirtv.hu

Eléggé bepipult Magyar Péter a Datadatra vonatkozó riporteri kérdésektől + videó

origo.hu

Brutálisan kiraboltak több luxusüzletet BudapestenBrutálisan kiraboltak több luxusüzletet Budapesten

mindmegette.hu

Ha ilyen gyógyszert vettél, nehogy beszedd, azonnal vidd vissza!

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Megtörten nyilatkoztak a szülők: patkány harapta össze kiságyában a csecsemőt Pest vármegyében

INSIDER

Hátborzongató, ami a tragédiák sújtotta óbudai ház lakóival történt: Tóth Veráék azonnal elköltöztek

INSIDER

Csekkold le most, hogy be vagy-e jelentve!

INSIDER

Meddig tart még ki a rossz idő? Pokoli híreink vannak a következő napokra