INSIDER

Az élő kutyát is kidobták a szeméttel együtt – megrázó fotók

Még egy kutyát is kidobtak a hulladékkal együtt az illegális szemetelők Sárváron. Amikor az állatvédők rátaláltak, a kutyus ott ült a kupac közepén, védelmezte a szemetet. A Ripost egyre több bejelentést kap illegális szemétről.
  • Szerző: Ripost

A klímavédelmi akcióterv egyik sarkalatos pontja, hogy július 1-jével megkezdik az illegális hulladéklerakók felszámolását, és megalakul a Hulladékgazdálkodási Hatóság is. Évi 328 ezer köbméter illegális hulladék képződik az országban, ami 6 méter magasan borítaná be a Kossuth teret Budapesten.

Már élő állatot is kidobnak…

A szigor indokolt, ugyanis egyesek már nemcsak limlomot, hanem ezzel együtt élő állatot is kidobnak.
„Már hosszabb ideje a szemét között lehetett ez a kutya” – mondta el a -nak Minárcsik Sándor. A Sárvár és Kemenesalja Mentett Kutyáiért Alapítvány életre hívója hozzátette: a városszéli szeméthalomban talált ebet az állatvédők megvizsgálták. A nyakán látszik, hogy megkötve élte eddig az életét. Öreg és beteg is, de a menhelyen kapott egy kuckót, ételt és szeretet is. Most már jó helyen van.

Fotó: Sárvár és Kemenesalja Mentett Kutyáiért Alapítvány

„Én ugyanígy találtam egy kiskutyát a szemétbe kidobva pár éve! Lehet, hogy ugyanazok a tettesek! És hogy védik a szemetet, ahova kidobták őket! Borzalmas!” – írta az állatvédők posztja alá Erzsébet, egy helyi lakos.

„Ha ilyet látunk, azonnal kérjünk segítséget. Ha nincs közelben állatvédő, forduljunk a rendőrséghez, vagy a helyi polgármesteri hivatalhoz, biztosan segítenek. Nem szabad arra várni, hogy az internet megoldja a problémát. Ha beteg vagy sérült az állat, akkor minden perc számít ilyenkor” – ecsetelte Minárcsik Sándor.
Egyelőre nem tudni, hogy ki dobta ki a kutyát. Valószínűleg ugyanaz ez ember, aki a szemetet is kitette a határban.

Fotó: Fotó: Sárvár és Kemenesalja Mentett Kutyáiért Alapítvány

Ez is egy illegális hulladéklerakó

A helyiek akkor vették észre a kutyát, amikor a szemétkupacot, így bizonyos, hogy a szeméttel együtt dobta ki a lelketlen gazdi. Megtudtuk: arra a helyre gyakran hordanak hulladékot az illegális szemetelők. Ahol a kutyát megtalálták, annyi szemét volt, amit biztosan nem egy alkalommal hordtak oda. Autógumi kupac mögött hullámlemezek, sitt és régi konyhai csap is fellelhető a szemétdombon, kicsivel arrébb háztartási hulladékok láthatók szétszórva. Mivel a falutól messzebb esik a terület, könnyen lepakolhatnak teljesen észrevétlenül. Ezt használják ki a notórius szemetelők. Mivel ezen a helyen nincs térfigyelő kamera és a szemétben sem találtak semmi arra utalót, hogy ki lehet az elkövető, nehéz azonosítani a tettest.

Szigorúbb büntetést követelnek

Országszerte rengeteg a hasonló illegális hulladéklerakó. Az illegális szemetelés alapesetben szabálysértés, ami minimális pénzbírsággal jár, aminek kicsi a visszatartó ereje. Azért már börtönbüntetés is járhat, ha valaki veszélyesnek minősülő hulladékot tesz le – ilyen lehet például egy hűtőszekrény vagy a géproncsok is -, de alig van rá példa, hogy valaki letöltendőt kapjon.

Óriási illegális szeméttelepek Zuglóban

A egy hete jelezte, hogy hatalmas illegális szeméttelep létesült Budapesten, a Komáromi út végén és a Szuglói körvasútsor elején. A környékbeliek több bejelentést is tettek a kerületi önkormányzatnál és a MÁV-nál, de hiába: vasárnap délben is iszonyatos szeméthegyeket fotóztunk a helyszínen.

Fotó: Ripost/Szabolcs László

A Francia úton, a zuglói vasútállomás háta mögötti töltésnél szintén hatalmas illegális szeméttelep épült: a zuglói vasútállomás felújításakor keletkezett törmeléktől a háztartási hulladékig mindent idehordanak ismeretlenek, az eltakarítás költségei pedig a garázssor tulajdonosait terhelné.

Fotó: Ripost/Szabolcs László

Szóljon a -nak!

Ha illegálisan lerakott szemetet, hulladékot talál bárhol az országban, a pontos helyszín megjelölésével és egy fotóval jelezze lapunk szerkesztőségének a [email protected]media.hu címen! Nem engedjük, hogy az ország szemétdombbá váljon!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?