INSIDER

Az állatkerti medve megjósolta, meddig tart még a tél

Idén is megtartották a hagyományos medveárnyék észlelést a Fővárosi Állat- és Növénykertben.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Balu, a tizenkét esztendős barnamedve végül meglátta az árnyékát. Ez a népi időjóslás szerint azt jelentené, hogy a tél még sokáig fog tartani.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Sok-sok gyermek és felnőtt várta, hogy Balu, a tizenkét esztendős barnamedve előjöjjön a barlangjából. Az állat az elmúlt napokban a szokásosnál kissé szégyenlősebb volt, így a gondozók arra is fel voltak kiszülve, hogy az ajtó nyitása után még hosszú percek, akár egy negyedóra is eltelhet, amíg az állat kicammog a kifutóra.

Budapest Fővárosi állatkert Barnamedve megnézi az árnyékát
Fotó: Markovics Gábor

Végül azonban nem kellett sokat várni, Balu fürgén jött elő az állatkerti Nagyszikla oldalában található belső férőhelyéből.

Budapest Fővárosi állatkert Barnamedve megnézi az árnyékát
Fotó: Markovics Gábor

Megtudtuk: a gondozók előzőleg finomságokat és különféle játékokat készítettek be a medvének a kifutó különböző pontjaira.

Bár az első percekben még nem látszott Balu árnyéka, hiszen a nap épp csak előbújt a Nagyszikla mögül, nem sokkal később azonban már jól kirajzolódott, így a medveárnyék észlelés azzal az eredménnyel zárult, hogy a medve végül meglátta az árnyékát.

A népi megfigyelések szerint ez azt jelenti, hogy bár a mai napon szép idő volt, ez hamarosan megváltozik, és a tél még sokáig fog tartani.

A vasárnapi medveárnyék észlelés a Fővárosi Állat- és Növénykertben egyike volt a csütörtöktől vasárnapig tartó Mackófarsang számos programjának. A rendezvény négy napja során rengeteg érdekes látnivalóval élménnyel, illetve egy különleges kedvezménnyel is várták a gyerekeket, családokat. Azok a 14 éven aluli gyermekek ugyanis, akik jelmezben, vagy a játékmackójukkal érkeztek, jelképes áron, 200 forintért léphettek be a kertbe.

címkék:
És ezeket olvastad már?