INSIDER

Avart égetsz a kertedben? Vigyázz, százezres bírság jöhet

Nem mindegy, mikor, és nem mindegy, minek gyújtasz alá ősszel a kertedben, ha meg akarsz szabadulni az összegyûjtött avartól. De érhet nagyobb baj is, mint a kiszabott bírság.
  • Szerző: F. G.

Százezer forintos büntetést kockáztatsz, ha akkor égeted a kertedben az avart, amikor azt tiltja az önkormányzati rendelet. Ez az időszak településenként változó. A büntetés 10-20 ezer forintról indul, de bizonyos esetekben a tűzvédelmi bírság a 3 millió forintot is elérheti!

Egy példa: Budakeszin ősszel szeptember 1-től november 3-ig lehet égetni, de kizárólag pénteken 8 és 21 óra, valamint szombaton 8 és 12 óra között.

Ahány település, annyi rendelet, de vidéken járva látható: gyakorlatilag minden évszakban ég az avar vagy a levágott nyesedék... Legfeljebb a szomszéd prüszköl a füst miatt. Rosszabb esetben ő majd máskor vág vissza, amikor a széljárás neki kedvez...

Rendelet tehát van, de ritka eset, ha valakit tényleg megbírságol a helyi közterület-felügyelő. Az önkormányzatok is inkább azt ajánlják, hogy aki teheti, komposztálja a hulladékot.

A nagyobb városokban, üdülőövezetekben pedig bezsákolva, szervezetten viszik el a hulladékot a komposzttelepekre.

Halálos füst: komposztálni kellene otthon is

Egy nagyobb kupac avar 6 órás égésével annyi szállópor keletkezik, mint 250 autóbusz 24 órai folyamatos közlekedése során! Magyarországon évente 16 ezer ember hal meg idő előtt a levegőben szálló részecskék okozta megbetegedésekben.

 

 

És ezeket olvastad már?