INSIDER

Mégis, kinek a dolga rendet tenni? Autóroncsok foglalják el a parkolóhelyeket Zuglóban

Egyre több Zuglóban a parkolóhelyet foglaló autóroncs. Akad, aki már nyolc hónapja parkoltatja közterületen balesetes autóját, de olyan parkolót is találtak lapunk munkatársai, ahol az összes helyet egy autószerelő műhely roncsai foglalják el.
  • Szerző: Ripost

Panaszkodnak a zuglóiak, mert a szabad parkolóhelyeiket hónapok óta ott álló lepusztult autók foglalják el, ők pedig tehetetlennek érzik magukat. A jelenségről korábban már beszámolt a , akkor az óbudai Vörösvári út mentén találtunk kiugróan sok autóroncsot, melyek a parkolóhelyeket foglalták.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Markovics Gábor/Ripost

A XIV. kerületben a kertvárosi részen is fennáll a probléma, a Gvadányi és Lőcsei út sarkánál például több, láthatóan nem forgalomban lévő autó is áll, többségük csúnyán összeroncsolódva.

Fotó: Markovics Gábor/Ripost

Van, amelyiknek szélvédőjét a mikuláscsomagok is ellepték, hiszen – bár kevesen tudják – a roncsok után is fizetni kell a parkolási díjat, a parkolási társaság azonban nem szállíthatja el a roncsot. Az már a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságára (FÖRI) tartozik.

Egy egész parkolót elfoglalnak a roncsautók (Fotó: Markovics Gábor/Ripost)

Ők a bejelentés után 30 napon belül helyszíni szemlét tartanak, szükség esetén felhívást helyeznek el a kocsin. Onnantól a tulajdonosnak 10 napja van elvinni a roncsot, az elszállítás után pedig megpróbálják az autó tulajdonosát is elérni, de a rendőrséget is értesítik.

Náluk kell tehát bejelentést tenni, ha hasonlót tapasztalunk. A Rákospatak mentén, a Gvadányi úton egy teljes parkolót foglalnak el a roncsautók, ott azonban legalább ki lehet találni, ki a tulajdonos, a parkoló mögött ugyanis egy autószerelő műhely áll. Kérdésünkre, hogy az ő autóik foglalják-e a közterületi parkolóhelyeket az egyik szerelő azt felelte: „Pár áll ott, miért, útban vannak?” A közeli lakótelepen élőknek valószínűleg útban, amikor éppen máshol nem találnak helyet és leparkolnának, de abban a parkolóban ezt pont nem tudják megtenni.

Nem mindenre mentség a rendszám!

Sokan nem tudják, hogy milyen kocsik nem parkoltathatók, tárolhatók közterületen. Nos, lejárt műszakis, vagy rendszám nélküli autó nem parkolhat közterületen. A balesetben oly módon roncsolódott autó, amely nyilvánvalóan nem képes részt venni a közúti közlekedésben, szintén nem tárolható közterületen, hiába van rajta rendszám.

 

És ezeket olvastad már?