INSIDER

Átverik a bécsi adventi vásárra induló turistákat a buszos cégek

Hiába a csábító felhívás, hogy akár már 3590 forintért elviszik az embert Bécsbe, hogy megcsodálja az adventi vásárt, az élményért végül, a legjobb esetben is 6000 forint feletti összeget kell fizetni. Miért nem vállalják az igazi áraikat? Mert így könnyebb beugrasztani az olcsónak tûnő árra felfigyelőket?
címkék:
  • Szerző: Ripost

Megnyitott Bécs leghíresebb karácsonyi vására a Rathausplazton a hétvégén. Rengeteg magyar turista utazik ilyenkor az osztrák fővárosba, és az utazók számtalan buszos lehetőség közül is választhatnak. De vigyázat, trükköznek az árakkal!

 

Gyanús a 3590 forintos ár – és nem is annyi!

 

A világhálón a „Bécs, karácsony” szavakra rákeresve elsők között ugrik fel az adventbecs.hu internetes oldal, amely már 3590 forinttól kínálja az egynapos utat. S valóban, dátumtól függően 3590 és 5900 forint között mozognak az árak. Ám ha alaposabban áttanulmányozzuk a hosszan lefelé gördíthető internetes oldalt, alul kiszúrhatjuk az alábbi szöveget:

„A részvételi díj az alábbi költségeket nem tartalmazza, de kötelezően fizetendő: BBP biztosítás: 390 Ft/fő, Foglalási díj: 1000 Ft/fő, városi belépő + városi transzfer (helyszínen fizetendő): 5 EUR/fő.”

Ez még 390+1000+1615 forint, vagyis kötelezően 3000 forinttal többet kell fizetni, mint amennyiért eredetileg meghirdette a cég az utat!

 

Egy négytagú családnál már 10 ezres a különbség

 

Találomra kiválasztottuk a november 26-ai dátumot, és érdeklődőként felhívtuk a társaságot, hogy megtudjuk, valójában mennyibe is kerül a 3900 forintért hirdetett út. Kiderült, a kiírással ellentétben nem kötelező biztosítást kötni, ám az 1000 forintos „foglalási díjat” és az 5 eurós (több mint 1600 forint) összeget, amelyet a buszon szednek össze, nem ússza meg az ember, vagyis a 3900 forintért hirdetett út a kötelező költségek miatt csaknem a duplájába, 6500 forintba kerül. A különbség egy négytagú családnál összesen már több mint 10 ezer forint…

 

Õk „hibáztak”, mi fizetjük ki

 – Az oldalunkon alapárat tüntetünk fel, amelyhez járulékos költségek társulnak. Nem véletlen, hogy árként nem „3900 forint”, hanem a „3900 forinttól” kiírás szerepel– közölte velünk az ügyintéző.

Miután felhívtuk a figyelmét, hogy a választott nap oldalának tetején kiemelten szerepel, hogy 3900 Ft, a következőket mondta:

Jelzem a hibát az illetékes felé, de 3900 forinttért nem tudjuk kivinni a bécsi adventi vásárba…

 

 

Más irodák is trükköznek a kötelező pluszköltségekkel

Hasonló furcsaságokkal találkoztunk az adventbecsben.hu internetes oldalon is, melyről némi vizsgálódás után kiderült, hogy ugyanaz a cég üzemelteti, mint az adventbecs.hu-t.

Ugyanakkor a bécsi karácsonyi útjaihoz a feltüntetett áron felül szintén kötelezően kifizetendő „regisztrációs” díjat, valamint az osztrák fővárosba való bejutásért buszos behajtási, illetve parkolási díjat kér többek közt a Budavár Tours és az Adutours is.

Vagyis nem elég csak a meghirdetett árakat figyelni, az apró betűs részeket is ajánlott áttanulmányozni és matekozni, hogy kiderüljön, melyik cég kínálja valóban a legkedvezőbb árat!

 

A bejelentésére vizsgálatot indított a hatóság

Megkerestük az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, mely jelezte: a fogyasztóvédelmi szakterülete megvizsgálta a www.adventbecs.hu honlapot, és próbavásárlást végzett. „ A próbavásárlás tapasztalatai alapján Budapest Főváros Kormányhivatala fogyasztóvédelmi hatósági hatáskörében eljárást indított annak tisztázása érdekében, hogy a www.adventbecs.hu honlapon szereplő tájékoztatás az utazókra nézve megtévesztő-e” –közölte a hivatal.

És hogy mi a tanulság? Az, hogy nézzük meg az apró betűt! A buszos kiránduló cégek azt sugallják, mintha feleannyiba kerülne az útjuk ahhoz képest, ha autóval mennénk – de ha alaposan utánanézünk, kiderül, hogy nem olcsóbb, csak trükköznek…

 

Busszal, autóval vagy vonattal éri-e meg?

Kiszámoltuk, mennyibe kerül maga az utazás (költőpénz nélkül), ha egy négytagú család (2 felnőtt, 2 gyerek) indul el Bécsbe a karácsonyi vásárra, egynapos útra.

Buszos úttal 26 ezer forint (minimum 6500 Ft/fő).

Autóval 26 ezer forint belvárosi parkolással vagy 24 ezer forint külvárosi parkolással

13 ezer forint benzinre (7 literes fogyasztással) + még 13 ezer forint egy napi parkolás egy belvárosi parkolóházban (40 euró),

VAGY 13 ezer forint benzinre + még 11 ezer forint külvárosi parkolással és metrózással (20 euró parkolás + 14,40 euró be- és kimetrózás)

Vonattal 36 ezer forint

A legolcsóbb, helyjegyet is tartalmazó Sparschiene jeggyel

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?