INSIDER

Áttörésre vár Szita Bence gyilkosa, így próbál szabadulni

A jogerősen elítélt férfi állítja, ő nem követett el gyilkosságot. Utolsó próbálkozást tett a szabadulásra.
  • Szerző: Ripost

Szita Bence gyilkosa, Kertész József állítja: nem követte el azt, amiért tényleges életfogytiglant kapott. De vajon újratárgyalható az egyszer már jogerős ítélettel lezárt ügy?Utolsó próbálkozást tesz a szabadulásra a jelenleg a fővárosi Kozma utcai börtön különleges részlegében raboskodó Kertész József. Mint azt a Borsnak elárulta: ügyvédjével kérelmet adtak be a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához. A beadványról Kertész azt állítja, hogy a bíróság be is fogadta azt.

A férfi célja, hogy az ügyet újratárgyalják, tényleges életfogytiglani büntetését csökkentsék, szerinte ugyanis ügyében közel tizenhét pontban hibáztak a hatóságok. Nagy a tét Kertész számára: vagy a börtönben hal meg – akárcsak két társa, Polcz Erika és Bogdán József –, vagy felcsillan a remény, hogy valaha még szabadlábra helyezhessék. Egy strasbourgi ítélet hazánkra is kötelező érvényű, magyarán pozitív elbírálás esetén Magyarországon újratárgyalnák az ügyet.

A lap által megkérdezett szakember szerint azonban valószínűtlen, hogy ez megtörténik:

„Nagyon szűk körben van eredményük a Strasbourgba eljuttatott eseteknek” – magyarázta az ügytől független jogász, dr. Vidákovics Béla Zsolt, aki szerint általában olyan esetek kerülnek az emberjogi bíróság elé, amelyekre hazánkban nincs jogorvoslat vagy megfelelő jogszabályi alap.

A 11 éves Szita Bencét 2012-ben gyilkolták meg. A tervet nevelőanyja, Polcz Erika eszelte ki, és társaival – Bogdán Józseffel és Kertész Józseffel – megkínozták, majd élve eltemették a kamaszt. Mindhármukat tényleges életfogytiglani börtönre ítélték, Polcz évekkel ezelőtt, míg Bogdán pár hete halt meg a rabkórházban.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?