INSIDER

Áttörés a májdaganatok kezelésében, már Magyarországon is elérhető a terápia

Magyarországon elsőként egy 72 éves férfin végezték el először az új terápiát, mely hazánkban jelenleg kizárólag a Semmelweis egyetemen érhető el. A speciális kezelésen átesett beteg jól van, másnap már hazaengedték.
  • Szerző: Ripost

 Az úgynevezett radioembolizációs daganatterápiát akkor használják, amikor a hagyományos onkológiai kezelésre nem reagál a daganat és az sebészileg sem eltávolítható.

Elsősorban a primer és áttétes májdaganatokban szenvedőknek adhat új reményt a módszer – közölte az egyetem.

A társadalombiztosítás által egyedi méltányosság alapján finanszírozott beavatkozásra a Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinikáján a Nukleáris Medicina Központtal közösen, az egyetem Onkológiai Központjával és Sugárvédelmi Szolgálatával közreműködésben kerül sor.

A radioembolizáció tulajdonképpen egy többszakmás eljárás. A módszer lényege, hogy a kar felől katéterrel bejutva, a máj tápláló erein keresztül a tumor vérellátásába mikroszkopikus méretű sugárforrások tízezreit juttatják be. Ezek az apró sugárzó részecskék a daganat ereiben elakadva rendkívül nagy dózisú, de csak a tumorban hatást kifejtő, belső sugárterápiás kezelést jelentenek.

A beteget így sem a kezelés alatt, sem az azt követő rövid megfigyelés idején nem kell elkülöníteni a családjától.

Ezt az első hazai beavatkozást mintegy kétéves előkészítő munka előzte meg, az úttörő eljárást egyelőre kizárólag a Semmelweis Egyetemen végezhetik. Jelenleg zajlik a következő beavatkozás tervezése, és a szükséges elővizsgálatok után, várhatóan január végén megtörténhet az újabb hazai kezelés is.

És ezeket olvastad már?