INSIDER

Áttörés a magyar egészségügyben: ez lesz azokkal, akik vizsgálatra várnak

A Ripost megtudta: dolgoznak a rendszeren, aminek a segítségével jelentősen csökkenthető lesz a várakozási idő a szakorvosi vizsgálatokra. Most egy szívvizsgálatra átlagosan 50, egy érvizsgálatra 36 napot kell várnia a betegnek. Információink szerint az egészségügy nagy reform előtt áll, aminek ez is része.
  • Szerző: Ripost

Komoly változások várhatók az egészségügyi ellátásban, tudta meg a %%. Ennek részeként rövidül az az idő, amit az ellátásra kell várniuk a betegeknek.

A műtéteknél már jól működik az új rendszer

A műtéti várólistákat már sikerült csökkenteni azzal, hogy nyilvánossá tették a várakozási időt, és a beteg az interneten megnézheti az azonosító számával, mikor kerül sorra, és azt is, hogy melyik kórházban mennyit kell várni, és ha talál olyan helyet, ahol rövidebb a várólista, bejelentkezhet oda is. 2018 végére a hat évvel ezelőtti 70 ezerről 28 ezerre, április közepére pedig alig több mint 25 ezerre csökkent a várakozók száma. Ezzel nemzetközi összehasonlításban is az erős középmezőnybe került Magyarország. Tovább javít a helyzeten az az áprilistól bevezetett új szabály, hogy minden orvosnak a kiadható legkorábbi időpontot kell megadnia a betegnek a műtétre, másként az intézménye szankcióra számíthat. Ezzel kizárható, hogy plusz juttatás, paraszolvencia fejében jusson valaki előnyhöz.

A járóbetegeknél is ugyanilyen lesz a rendszer

Hasonló rendszer bevezetését tervezik a járóbeteg szakellátásban a betegfogadási listákkal kapcsolatban, tudta meg a %%. A gyakorlati kivitelezést nehezíti, hogy itt jóval több betegről van szó. Évente 70 millió szakvizsgálatot végeznek el Magyarországon, a szakág is jóval több, mint a műtétek esetében. A Medicina 2000 Járóbeteg Szakellátási Szövetség napokban nyilvánosságra hozott adatai szerint átlagosan több mint 3 hetet kell várni egy szakvizsgálatra, de a kép szakmánként nézve jóval árnyaltabb. A legrosszabb helyzetben a kardiológiai szakrendelések vannak, átlagosan több mint 50 napos várakozási idővel, második a diabetológia, amire 37 napot kell várni, harmadik az angiológia, azaz az érbetegségek szakrendelése, ahol 36 nap a várakozás.

Átlagosan egy hónapnál is több várakozás után juthatunk be endokrinológiai, nefrológiai, szemészeti és bőrgyógyászati szakrendelésre is. A legjobb helyzet a fül-orr-gégészeti, a sebészeti és a gyermekgyógyászati szakrendeléseken van, ott 3-4-5 nap a várakozás” – tájékoztatta a %Ripost%-ot a Medicina 2000 szövetség. Felmérésükből kiderült, hogy a legnagyobb arányú javulást két szakterület mutatta az utóbbi időben, az általános belgyógyászat, ahonnan gyorsan tovább küldik a beteget a speciális szakrendelésekre, valamint a belsőelválasztású mirigyek, például a pajzsmirigy kezelésével foglalkozó endokrinológia, ahol sokan a magánellátást választják.
A Medicina 2000 szövetség azt szorgalmazza, hogy jusson több pénz a betegfogadási listák csökkentésére és a háziorvosok írhassanak fel olyan készítményeket, amiket egyelőre csak szakrendelésen kaphat meg a beteg.

Vannak intézmények, ahol már most kinn van a lista a neten

A megoldáson az egészségügyi kormányzat is dolgozik. Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója a Magyar Nemzetnek a héten azt nyilatkozta, hogy folyamatban van egy projekt, amellyel várhatóan egységesen nyilvánossá válnak a betegfogadási listák.

„Amíg nincs egy rendszerben az összes adat, több intézmény honlapján már most is láthatók ezek a listák”

– tette hozzá Kiss Zsolt.

A %% információi szerint gőzerővel dolgoznak a rendszerek egységesítésén, és jövőre már működésbe is léphet az új központi adatbázis, ami nyilvánosan is elérhető lesz az interneten, és hasonló lesz a műtéti várólistáknál már bevált rendszerhez.
Lapunk a NEAK-hoz illetve az Emberi Erőforrások Minisztériumához fordult, hogy részleteket tudjunk meg arról, hogyan csökkentik a várakozási időt a járóbeteg szakellátásokon, de egyelőre türelmet kértek, későbbre ígértek tájékoztatást.

Ma még a gyerekeknek is sokat kell várniuk

Kevés kórház honlapján találtunk információkat arról, mennyit kell várni az adott intézményben a szakrendelésre. A Heim Pál Gyermekkórház betegfogadási listája szerint a sebészeten 66 nap, az urológián 104 nap, az ortopédián 56 nap, a szemészeten 103 nap a várakozási idő, endoszkópiára 26 napot kell várni a gyerekkel. Ez természetesen nem vonatkozik a sürgősségi ellátásra.
A Siófoki Kórház és Rendelőintézetben már elkezdték a betegfogadási online lista elkészítését, de adatok még nem érhetők el.
Várakozni nem csak az állami intézményekben, hanem a magánrendelőkben is kell: a Raditec magánrendelő betegfogadási listája szerint 31 napot kell várni CT-vizsgálatra, és 76 napot az MR-re.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Kókuszkocka, ami nem száraz hatású
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?