INSIDER

Analfabéták is érettségizhetnek? Íme az új szabályok!

Nem tudsz helyesen írni? Sebaj. Érettségit még mindig kaphatsz...
  • Szerző: PK

Már mindegy, hogy a gólyát milyen j-vel kell írni, ha éppen Petőfi-verset elemez a diák. Sok tanár rémálma válik valóra az érettségi szabályainak változásával.

Megjelent az érettségi vizsga követelményeiről szóló rendelet módosítása. Ez már a jövő évi érettségire is vonatkozik, így akik a héten végzősként ülnek be a középiskola padjába, már eszerint készülhetnek!  A módosítás tartalmazza a közismereti vizsgatárgyak követelményeinek pontosítását, és a szakgimnáziumokban kötelező szakmai vizsgatárgyak részletes követelményeit.

A helyesírás lehet hejesírás?

Jövőre lép életbe a magyar nyelv és irodalom érettségit érintő változás is. Az egyik legfontosabb, hogy ezentúl nem hibapontok járnak majd a borzalmas helyesírásért, hanem azért járnak pluszpontok, ha végre eltalálja a diák, hogyan is írják a muszáj szót helyesen, vagy hogy ha nem használja a "vok"-ot a vagyok és a "sztem"-et a szerintem helyett.

Egy meglepő változás: nem számít hibának, ha a diák nem tudja helyesen használni a -ba/-be, -ban/-ben ragot!

A pontozás úgy fog változni, hogy

ha valaki hibázik, de nem ejt súlyos hibát, akkor 8 pluszpontot kaphat.

Íme a példák!

• Ha a dolgozatban csak központozási hiba volt (mondjuk 12  vessszőhiba), a hibapontszám 3. A diák helyesírási pontszáma így 8 pont lesz (vagyis a maximum), mert súlyos hiba nem volt a fogalmazásban.

• Ha a dolgozatban 4 enyhe hiba és 11 központozási hiba volt,  hibapontszáma 7, helyesírási pontszáma a maximális 8  pluszpontból 6 pont, mert nem volt súlyos hibája.

• Ha a tanuló 3 súlyos és 3 enyhe hibát követett el, központozási hibapontszáma pedig 2, hibapontszáma összesen 11. Helyesírási pontszáma a maximális 8-ból 4 pont lesz, mert a súlyos hibák száma nem haladja meg a 4 darabot.

• Ha a tanulónak 11 súlyos hibája, 1 enyhe hibája és 3 központozási hibapontja volt, hibapontszáma összesen 26. Dolgozatára ekkor nem kap helyesírási pluszpontot, mert több hibapontja volt 16-nál, és 8-nál több volt a súlyos hibák száma.

Szövegalkotás

Megváltozik a középszintű szövegalkotási feladatlap szerkezete is. A gyakorlati írásbeli feladat átkerül emeltről középszintre, és az érveléssel kerül párba, így e kettő feladat közül lehet választani. Középszinten műelemző és a műveket összehasonlító feladatok közül választhatnak a diákok.

Jön a műveltségi feladat is

Már nem lesz elég bebiflázni minden egyes művet, az emelt szintű írásbeli érettségi első feladata szövegértési és műveltségi feladatsor lesz.

Szóbeli tételek

A szóbeli tételek száma nem változott, viszont több közismereti tárgy vizsgakövetelménye és vizsgaleírása változott, ezekről részletesen itt olvashatsz.

Szakmai tárgyból is kell vizsgázni

2017-re vezetik be azt is, hogy a szakgimnáziumokban a diákoknak már mindenképp érettségizniük kell legalább egy szakmai tárgyból – a szakgimnázium ágazatának megfelelő szakmai vizsgatárgyból. A választható szakmai érettségi tárgyak listáját itt találod.

Csak emelt szinten

A listából is látszik, hogy szakmai tárgyakból csak emelt szintű érettségi tehető. Egy szakgimnáziumi osztályfőnök azt mondta a %%-nak, hogy a legtöbb ilyen szakiskolában tanuló gyereknek nagy kihívás még a középszintű érettségi is, így félő, hogy sokan el fognak vérezni az emelt szinten. Azt is kifogásolta, hogy csak 3 napja elérhetően a követelmények, így a szaktantárgyak oktatói is csak most szembesültek velük.

Önkéntesség, mint feltétel

Aki ezentúl érettségizni akar, annak kötelező 50 óra közösségi szolgálatot teljesítenie. Az 50 órát három év alatt, a 9-11. osztályban kell teljesíteni a tanítási időszakban, vagy akár egyben, a nyári szünetekben.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?