INSIDER

Alsóőrsön veterán járművek a hétvége sztárjai

Veterán autókkal és motorokkal vonultak Ajkáról Alsóörsre a Veterán Járművek Baráti Köre Ajka Egyesület tagjai, hogy elhunyt tagtársukra emlékezzenek, egyben megmutassák kincseiket az érdeklődőknek.
  • Szerző: Ripost

A 67 éves oldalkocsis Pannónia úgy ragyog, mint fénykorában. Jelenlegi tulajdonosa, Huéber Károly nagy gondossággal tartja karban. A járművet édesapja vásárolta 1964-ben, azóta a család tulajdona. Huéber Károly gyakran használja is a motort, amelyet mindig megnéznek az arra járók. Ma már ritka egy ilyen jármű, így annál nagyobb kincs.

Huéber Károly és családja nagy becsben tartja a veterán motort. Unokája, Laura is elkísérte a találkozóra Fotó: Tisler Anna

A motorral a Veterán Járművek Baráti Köre Ajka Egyesület tagjaival együtt indult Ajkáról az Alsóőrs-Kislőd Ajka emléktúrára, amit tagtársuk, Nagy Attila emlékére szerveztek a hétvégén. Vele tartott unokája, Laura is, akitől megtudtuk: ha eléri azt az életkort, hogy vizsgázhat, megszerzi motorra a jogosítványt.
Az autók között, amiket Alsóőrsön a kislődi Sobri Jóska kalandpark parkolójában csodálhattak meg az érdeklődők, volt 41 éves Moszkvics is. Ha nem hajtják 80-90 kilométernél gyorsabban, mindössze 8 litert fogyaszt százon. Gyorsan hajtani azért sincs értelme, mert nagyobb eséllyel használódik az alkatrész, amelyet nehéz pótolni.

A 41 éves Moszkvics. Fotó: Tisler Anna

A túrán részt vett egy fél évszázados Wolksvagen, és egy szépen karban tartott csillogó Lada is. Weinpel Tibor, a veteránosok vezetője elmondta, hogy ilyen járművel közlekedni életérzés. Amikor ezeket a gépeket gyártották, még nem volt klíma, navigáció, mindent kézzel kellett állítani. Ajkán sokan szeretik a régi járműveket, ezért alapították meg az egyesületet, ahol tanulhatnak egymástól és ha kell, segítenek is egymásnak. Ahhoz, hogy a jármű megkapja az old timer minősítést és az azt jelző OT rendszámot, sok követelménynek meg kell felelnie.

Ez a Wolksvagen több mint 50 éve gördült le a gyártósorról.

A 2018-ban alakult egyesület tagjainak sokféle autójuk és motorjuk van: Trabant, DKW, Wartburg, Zsiguli, Fiat, BMW, Renault, Mercedes, Opel, Suzuki, Citroën, Pannonia, Jawa. A szervizelésük sem egyszerű, a mai szerelők többsége hozzá sem mer nyúlni és néha valóságos tortúra az alkatrész beszerzése, de aki beleszeretett az idős járművekbe, az nem mond le többé a szenvedélyéről.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?